HJELP! Hva er studiekompetanse??

Begynte du på videregående uten en idé om hva du vil bli når du blir stor? Valgte du å ta studiespesialisering fordi noen sa det var lurt for fremtiden? Er du usikker på hva studiekompetanse er og hva det innebærer for videre opptak til høyere utdanning? Her får du svar!

Hva trengs for å gå på NTNU?

Alle har vel fått spørsmålet “Hvor er du om 10 år?”. – De fleste har ikke peiling. Likevel skal alle i løpet av det siste året på ungdomsskolen stå foran valget; Hva skal jeg bli når jeg blir stor? 

NTNU er et universitet og tilbyr høyere utdanning. Det vil si utdannelse som bygger på din utdanning fra videregående. Det er et enormt spekter av studier du kan ta hos NTNU. Hele listen finner du her, men det er ikke fritt frem hva du kan studere, i enkelte tilfeller må du oppfylle noen spesielle opptakskrav.

Generell studiekompetanse

Generelt sett er minimumskravet for å komme inn på NTNU en grunnkompetanse, eller “generell studiekompetanse” som det heter. Det får alle videregående-elever som ikke går de yrkesrettede linjene på videregående. De som derimot tar et yrkesfag, kan få generell studiekompetanse ved å ta et “påbyggsår”. Som sagt må man oppfylle enkelte opptakskrav på enkelte studier, det vil si at hvis du vil studere cybersikkerhet må du for eksempel ha hatt matematikk R1 eller S1 og S2 på videregående. Tilsvarende krav er til bioingeniørstudiet, men i tillegg trenger man fagene fysikk 1, kjemi 1 eller biologi 1. Så hvis du vet på ungdomsskolen at du skal bli ingeniør, så kan du skreddersy ditt studiespesialiserende løp på videregående til akkurat dette. Kravene kan man lese om under Søk opptak på alle NTNU sine studiesider.

Har du ikke studiekompetanse?

Tok du fagbrev, men du vil heller bli ingeniør? Frykt ikke! Håpet er ikke borte hvis du ikke oppfyller kravene til studieprogrammet du kunne tenkt deg! – Det har seg nemlig sånn, at hvis du enten har generell studiekompetanse, eller et relevant fagbrev så har du alle mulighetene ved NTNU tilgjengelig. Universitetet tilbyr nemlig kurs som gir deg rett kompetanse.

  • Y-veien/TRES er for dem som har et teknisk fagbrev eller kun generell studiekompetanse som ønsker å bli ingeniør. Det vil si hvis du har fagbrev i elkraft, automatiseringsteknikk, bygg, data, bygg- og systemdesign eller i nautikk (Noe som dekker det aller meste) så kan du bli ingeniør på NTNU. Det beste er at du kun bruker en sommer lengre tid på bachelorutdanningen enn de med fullførte opptakskrav fra vgs normalt ville gjort. Mer spesifikt om y-veiens struktur finner du her , og om TRES finner du informasjon her.
  • Forkurs er et kurs som varer i ett år og gir deg det kvalifiseringsgrunnlaget du trenger for å kunne søke videre på ingeniørutdanninger. Ikke nok med det, men 20% av plassene på ingeniørstudiene er reservert for studenter som søker fra forkurs. (Dersom de ikke har fått fritak fra noen fag, vel og merke) Mer om forkurs finner du her.

Hvordan er det å ta Y-veien?

Andre er student ved NTNU i Gjøvik og er på andre året på maskingeniør. Han kom inn på studiet via Y-veien.

Andre Nordby Gjerde

Andre forteller at han tok TIPP eller det som tidligere var kjent som “mekken” på videregående. Da han sto ovenfor valget å enten gå i praksis eller ta et studiespesialiserende påbyggsår, valgte han å ta fagbrevet fordi han var veldig skolelei. Dette ga han et fagbrev som platearbeider, og ingen studiekompetanse

Videre forteller han at da han gikk på videregående, fikk han beskjed om at det ikke fantes noen videre utdanning etter fagbrevet. Han ble da både glad og overrasket da han fant ut at man blant annet kunne ta Y-veien ved NTNU i Gjøvik og bli ingeniør.

“Det var en kollega i praksistiden som inspirerte meg til å ta videre utdanning som ingeniør”.

Andre begynte dermed på Y-veien like etter å ha tatt fagbrevet, og er veldig fornøyd med muligheten. Han sier at å ha et fagbrev i grunn for ingeniørutdanningen gir han mange fordeler, for eksempel er det lett å sammenligne teori fra pensum med det praktiske arbeidet han har erfaring med. Han avslutter med at Y-veien betyr noe mer jobb i starten av utdanningen, men du må bare jobbe på. Det er mye å vinne på å utdanne seg.

I bunn og grunn er alle mulighetene tilgjengelige for deg hos NTNU, og alt du trenger å gjøre er og finne ut hva du vil bli når du blir stor. Det kan være veldig hjelpsomt å bla litt gjennom nettsidene til NTNU og se hva som må til for å oppnå drømmejobben. Hvis du lurer mer på hva opptakskravene innebærer, bør du sjekke ut vårt tidligere innlegg om dette.

Vi har også snakket med en student som tok forkurs, hvis du vurderer det samme kan du sjekke ut intervjuet vi gjorde med en ingeniørstudent i Trondheim!

-Linn Cathrin, 3. året Teknologidesign og ledelse

Leave a Reply