Intervju: Fra forkurs til ingeniørstudent

NTNU tilbyr forkurs for ingeniørutdanning i både Trondheim og Ålesund. Men hva er egentlig forkurs? Vi har intervjuet Herman om hans erfaringer med ettårig forkurs etter videregående!


Herman er nå på sitt fjerde år på Ingeniørvitenskap og IKT med spesialisering innen IKT og maskinteknikk. Han holder til på campus Gløshaugen og er blant annet aktiv i Teknologiporten.

Processed with VSCO with c7 preset
Campus Gløshaugen, hvor ingeniørstudentene i Trondheim holder til

Hva studerte du på videregående?

Medier og kommunikasjon med påbygg, med P1- og P2-matte.

Hvordan var overgangen fra forkurs til studier på NTNU?

Jeg var nervøs for at nivået på NTNU skulle være veldig høyt og at undervisningen i de innledende matematikkfagene skulle begynne rett på mye vanskelig stoff, men jeg ble veldig positivt overrasket over grunnlaget forkurset hadde gitt meg! Mange tema som er nokså sentrale i matematikk 1 hadde vi faktisk gått gjennom på forkurset. NTNU begynner også veldig grunnleggende, mer grunnleggende enn du kanskje skulle tro på forhånd.

Må man være god i realfag før man starter på forkurs?

Absolutt ikke, det var studenter med ekstremt tynt grunnlag innen matematikk som kom seg gjennom forkurset. Det viktigste er at du har arbeidsinnsats og vilje til å oppsøke hjelp. Det er ingenting på forkurset du må være noe geni for å lære deg!

Jeg tror det er viktig at du har en viss interesse for matematikk og fysikk før du begynner, eller i det minste setter deg inn i hva du går til. Dersom du har tynt matematikkgrunnlag fra videregående bør du være klar over at forkurset presser det viktigste, og gjerne vanskeligste, fagstoffet fra fem videregåendefag (P1, P2, T, R1, R2) inn på ett studieår. Det er definitivt krevende, men også veldig givende.

38667171_1766269270139140_8266608603553595392_n
Om du går forkurs i Trondheim kan du nyte utsikt over vakre Nidelven

Hvordan er det faglige nivået på forkurset?

Nivået på de som begynner varierer veldig. Noen har hatt P1 første videregående og deretter vært f.eks lærling eller jobbet i mange år. Andre har kanskje tatt T-matte eller S-matte på videregående, og stiller sånn sett sterkere.

Merket du forskjell på deg og de som heller hadde gått studiespesialisering med realfag?

Nei, du får et veldig godt grunnlag innen ingeniørrelevant matematikk, så det er absolutt ingen fare der. Mange som begynner på NTNU etter å ha gått studiespesialiserende på VGS har uansett hatt et år fri i forkant, enten i militæret, på folkehøyskole eller som friår. Sånn sett stiller du ganske sterkt dersom du kommer rett fra forkurs, da du allerede har innarbeidet gode arbeidsrutiner og har matematikken friskt i minnet! 


Kort oppsummert er forkurs for deg som ikke oppfyller opptakskravene til ingeniørutdanningene. Det er med andre ord spesielt rettet mot de som har utdanning fra yrkesfag og praksis, og som nå ønsker å starte på en høyere teknisk utdanning. I tillegg er det også mange på forkurs som heller har tatt samfunnsfag eller medier og kommunikasjon, og derfor mangler realfag. Her kan du lese mer detaljert om forkurs.

Er du fortsatt usikker på om forkurs er rett vei for deg har vi tidligere laget en oversikt. Denne forklarer alle de ulike måtene å ta opp fag på for å komme inn på drømmestudiet 😍

Har du flere spørsmål om forkurs? Legg igjen en kommentar da vel 😄

– Tora, datateknologi, 4.år

One thought on “Intervju: Fra forkurs til ingeniørstudent

Leave a Reply