Eksamensperiode – noe å glede seg til?

Til høsten er det din tur til å ha din første eksamensperiode som student! Er du spent? Da jeg begynte å studere gruvet jeg meg til eksamensperioden. Nå går jeg inn i min fjerde eksamensperiode, fortsatt ingen ekspert, men nå ser jeg mye lysere på det hele.

På noen måter er faktisk eksamensperioden favorittdelen min av semesteret. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor.

Hva er eksamensperiode, sånn egentlig?

Mot slutten av semesteret er man ferdige med å gå gjennom pensum og derfor ferdig med forelesninger og innleveringer. Da er tiden for å forberede seg til eksamen, eksamensperioden. Hvor lang den er varierer fra hvert år og fra hvert studie. På høsten er den gjerne en del kortere enn på våren. Mitt første semester hadde vi kun to uker, og alle eksamene var fordelt på en uke, det var intenst! Dette semesteret har vi en god del bedre tid, hele sju uker og eksamene er fordelt på tre uker.

Det jeg liker med eksamensperioden:

  • God tid til å sette seg ordentlig inn i ting, gjennom semesteret er det så mye som skjer og man går videre til nye temaer ganske fort. Ofte føler jeg at jeg ikke kan så mye når eksamensperioden kommer, men det er da jeg har tiden til å få overblikk og repetert alt jeg faktisk har lært!
  • Nå er du din egen sjef! Siden det ikke er forelesninger eller obligatoriske innleveringer legger du opp dagen helt selv. Hvis du foretrekker å lese hjemme, på fjellet eller i parken er det ingenting som stopper deg. DU legger opp dagen som DU vil.
  • Ofte er det på slutten av semesteret at du ser sammenhengene i det du har drevet med og skjønner hvor kult det virkelig er!

Hvordan gjøre eksamensperioden så god som mulig:

Nå skal jeg ikke få det til å virke alt for enkelt. Eksamensperioden er tøff. Noen dager sitter man kanskje 12 timer på skolen med lesing. Da er det viktig å passe på seg selv slik at man ikke sliter seg ut. Her er noen tips fra meg:

  • Pass på å beveg deg og få frisk luft. Sitter du i ro på en lesesal med dårlig luft hele dagen kan du fort få hodepine, og det hjelper ikke med lesingen akkurat. Gå en omvei på vei hjem fra skolen. Ta en lesepause for å gå en tur til butikken og kjøp noe godt. Dra på trening og koble ordentlig ut eller dra ut på byen en kveld og dans!
  • God mat! Jeg er aboslutt en foodie og får mye glede av god mat. I tillegg er det jo viktig for konsentrasjonen med masse næring. Jeg prøver derfor å pakke med meg gode matpakker med både lunsj og middag, slik at jeg kan sitte på skolen lenge og har noe å glede meg til. For eksempel lasagne til middag, NAM!
  • Det er viktig for meg å finne på litt sosialt innimellom slagene. Man blir jo litt gal hvis man skal fokusere 24/7.. På våren er jo eksamensperioden hovedsakelig i mai, en måned som bruker å være veldig fin her i Trondheim. I fjor ble det mange is-pauser, og noen kvelder møttes vi i parken for å grille, ta en velfortjent øl og spille volleyball.
  • Ferie er motivasjon.  I fjor hadde jeg og fem andre jenter i klassen bestilt ferietur med avreise natten etter siste eksamen! Vi dro nesten direkte fra eksamensfesten til flyplassen. Deilig!

Hvordan folk trives og jobber i eksamensperioden er selvfølgelig forskjellig fra person til person. Du må finne ut hva som passer best for DEG. Lykke til!

-Ragna, fysikk og matematikk, 2. år

One thought on “Eksamensperiode – noe å glede seg til?

Leave a Reply