Q&A – Økonomi

Må jeg ta opp lån for å studere? Hva med deltidsjobb, må jeg ha det? Hvor mye penger bruker studenter egentlig på faste utgifter i måneden? Dette og mer får du svar på i denne månedens Q&A innlegg!

Det er mange ting med det å flytte hjemmefra som kan være litt stressende, og mye av det har med penger å gjøre! Vi må skaffe oss et sted å bo, kjøpe inn alt vi vil ha i vår nye hybel, og så må vi jo passe på at vi har nok penger hver måned til å spise og sånt! La oss ta en titt på spørsmålene dere sendt oss på Instastory om studentøkonomi (@ntnustudent)!

Studielån

Må man ta opp lån for å klare seg? Hvor mye er full studiestøtte? Hvordan får man det til å gå rundt med bare studiestøtte?

Lånekassens sin generelle studiestøtte heter basisstøtte. Her får man utbetalt ca 100 000 kr hvert undervisningsår, altså ca 50 000 kr hvert semester. Alt dette gies først som lån, men 40% av lånet kan gjøres om til stipend hvis du består utdanningen din. Det er også noen andre krav som du kan lese mer om her.

Utbetalingene fordeles utover semesteret med en større sum i starten av hvert semester, det vi studentene kaller storstipend. Dette brukes ofte på skolebøker og andre lite glamorøse ting, men en liten stund føler jeg meg veldig rik, haha! De nøyaktige beløpene utbetalt fra Lånekassen finner du på deres nettsider.

Hvis du velger å kun søke om den delen som kan gjøres om til stipend ser utbetalingsplanen sånn her ut.

Selv valgte jeg å søke om full studiestøtte, noe de fleste studenter velger å gjøre. I tillegg har jeg deltidsjobb for å få litt ekstra penger å rutte med, men det er fullt mulig å overleve på studiestøtten alene, men da må du spare på pengene hvor du kan. Kjøpe billig mat, bo i kollektiv og kanskje gå til skolen isteden for å ta buss hver dag! Ane har lagd et blogginnlegg om noen av hennes sparetips som jeg anbefaler å sjekke ut.

Deltidsjobb

Hei, er det vanskelig å få deltidsjobb? Hva slags deltidsjobber kan man forvente å få? Må man mye erfaring?

Selv har jeg hatt to forskjellige deltidsjobber – Jeg har vært svømmeinstruktør i Trondheim Svømmeklubb, og jeg jobber her i NTNU Neste Stopp – en stund hadde jeg begge jobbene gående på en gang, meeeen det ble litt mye, haha!

Det kan selvfølgelig være vanskelig å få seg jobb. I en studieby, enten om det er Trondheim, Ålesund eller Gjøvik, vil det alltid være konkurranse om jobben, men (og dette er et stort men) det kommer også til  å være mange flere jobber tilpasset studenter!

Når det kommer til hva slags deltidsjobb du kan forvente å få er det selvfølgelig mange “vanlige” deltidsjobber som i alle andre byer som butikkmedarbeider, servitør osv., men gjennom studentmailen får du innimellom også vite om forskjellige jobber. For eksempel kan du bli notatskriver, hvor du møter opp på forelesning og tar gode og oversiktlige notater fra forelesningene som da kan sendes videre til andre studenter. Hvor mye erfaring du må ha avhenger selvfølgelig fra jobb til jobb, men jeg ville anbefale å bare søke i vei, du får hvert fall ikke jobben hvis du ikke søker!

Faste utgifter

 Ca hvor mye penger bruker man på faste utgifter? Hvor mye bruker dere omtrent på mat i en måned?

Det er nok veldig forskjellig fra student til student! Hvor man velger å bo, om man har deltidsjobb eller ikke, og hvilke frivillige utgifter man tar på seg som treningskort og busskort vil avgjøre mye.

De billigste hyblene til Sit ligger på en 3500-4000kr per måned. Men det er nok mer vanlig å ligge mellom 4000-5000kr på skalaen. Avhengig av hvor du bor kan strøm komme i tillegg, enten som et fast beløp, eller avhengig av hvor mye strøm du bruker. I forhold til mat er det vanskelig å si. Jeg ligger nok ofte på en 500kr hver gang jeg handler, men jeg trenger sjeldent å handle hver uke, fordi jeg heller kjøper i store mengder og fryser ned. Nelly har lagd et supert blogginnlegg om hva som er i hennes handlepose hver uke.

Er du nysgjerrig på å vite mer om faste utgifter ville jeg sjekket ut Silja sitt blogginnlegg om studentbudsjett, der hun setter opp hennes månedlige utgifter og inntekter.

Student assistent

Hva innebærer det å jobbe som stud.ass? Hvordan får man stud.ass jobb?

Stud.ass. står for studentassistent og er studenter fra tidligere årskull som ansettes for å hjelpe de yngre årskullene. De hjelper til med å rette øvinger (oppgaver studentene blir satt) og veileder også i øvingstimer og gruppearbeid. På Gløshaugen leveres det inn oppgaver ukentlig, mens på Dragvoll er det ofte vanlig med én større oppgaveinnlevering hvert semester.

Stud.ass trenger gode karakterer for å være kvalifisert, og man søker på NTNU sine sider. Det er 6 timer i uka og man tjener bra!


Det var alt for denne gangen! Er det noe mer du lurer på? Kanskje vi har svart på det i en tidligere Q&A allerede! Sjekk ut flere av disse innleggene her. 

Du kan også alltids sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på Facebook, Instagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen. Vi har også en YouTube-kanal der vi ukentlig legger ut studierelevante videoer. Sjekk den gjerne ut!

– Signe, medievitenskap, 2. år

One thought on “Q&A – Økonomi

Leave a Reply