Hvordan studerer studenter?

August har kommet og campus er fylt med nye studenter. Men hva skjer nå? Sitter man i et klasserom, som på videregående, eller sitter man helt alene på lesesalen med en kopp sur kaffe og bokstabler? Svaret ligger nok et eller annet sted i mellom, og i dette blogginnlegget skal jeg gi noen tips til hvordan man kan studere som NTNU-student.

Hvordan man faktisk studerer var noe jeg lurte på selv, både før jeg begynte å studere og mens jeg studerte. Derfor har jeg samlet noen av mine favorittmetoder som har hjulpet meg gjennom studietiden, og som jeg gjerne vil dele med deg som skal begynne å studere nå.

The Usual Suspects

Først og fremst kan vi se på de to mest tradisjonelle studiemåtene: jobbing på lesesal og i kollokviegrupper. Lesesaler er for mange helt uvurderlige. Du har stillhet (som gjerne er mangelvare i studentkollektiv), de ligger på campus med alle nødvendigheter i nær omkrets (kiosk, bibliotek osv.) og du er omgitt av mange studenter i samme situasjon, som i seg selv kan føles tryggere. Dette er altså perfekt om du vil legge inn et par timer lesing mellom forelesningene eller bare vil ha litt ro rundt deg mens roomien unnagjør husvasken klokka 10 på tirsdag morgen.

Et instavennlig oppsett på lesesal hjelper på!

Lesesal er topp og en av mine favoritter når jeg virkelig må konsentrere meg, men det kan også bli liiitt for stille. Av og til er det fint å snakke om pensum med andre studenter. Her kommer kollokviegrupper inn. Det er rett og slett grupper hvor studenter snakker sammen om pensum med lav terskel for “dumme” spørsmål. Har du noen gang opplevd at du og vennene dine er flinke i forskjellige fag? Folk har forskjellige styrker, også på universitetet, og gjennom en kollokviegruppe kan man dele av hverandres styrker. Det hjelper ofte å få pensum forklart av noen som er i samme situasjon som deg selv, istedenfor en foreleser som har pustet pensum i 20 år.

NTNUs campus har flust av grupperom, og mange egne kollokvierom. I tillegg legger flere studier opp til kollokvier i inndelte kollokviegrupper, mens andre studenter lager grupper på eget initiativ.

Å studere utenfor campus?

Selv om campus er vel og bra, kan det av og til bli litt for mye av det gode. Personlig er jeg fan av å variere hvor jeg studerer fra tid til annen, og min favoritt blant alternative studiesteder er å ta en tur på kafé. Du har sikkert sett folk som leser eller skriver på kaféer, og det er fordi det fungerer veldig godt. Det er noe med atmosfæren av akustisk visepop, livlige espressomaskiner, rolig småprat og velduftende bakverk som motiverer til å få ting gjort. Smaken av nevnte bakverket og espresso er heller ikke å forakte når man kanskje skal gjennom hundre sider med pensum på en uke.

Pro tip: mange kaféer har gratis påfyll, så du slipper å sprenge budsjettet på en ettermiddag.

Den siste studiemetoden jeg vil anbefale er perfekt for deg med en travel hverdag, og det er å ha med pensumbøker i sekken. Si du tar bussen 20 minutter hver vei til campus. Hvorfor ikke bare bruke tida til lesing? Legger du til 20 minutter lesing på senga (som mange uansett gjør for å sovne), så har du plutselig unnagjort én times arbeid når du ellers hadde sveipet instastories. Effektiv tidsbruk er nøkkelen til en vellykket studietid.

Eksempel på en av mine studieuker

Mandag:
10-12: Forelesning
12-14: Kollokvie + lunsj
14-16: Forelesning
Kveld: Lese over notater fra kollokvie på senga og forberede morgendagen

Tirsdag:
10-14: Lesesal – skrive semesteroppgave
14-15: Korrekturlese dagens arbeid på bussen til jobb

Onsdag:
10-11: Kollokvie og morgenkaffe
11-12: Forelesning
12-13: Lunsj
13-16: Lesesal

Torsdag:
0930-1000: Lese på bussen til jobb
1730-1800: Lese på bussen hjem fra jobb
2300-0000: Slite med å sove etter en lang dag. Lese litt tørt pensum og sovne på et blunk.

Fredag:
10-14: Kafétur med venner for å skrive ferdig semesteroppgave
14-16: Lunsj på samme kafé (det er jo tross alt helg)

Håper dette ga deg noen tips til hvordan man kan studere på universitetet. Har jeg glemt din favorittmetode? Legg igjen en kommentar da vel!

Sondre, musikkvitenskap, 5.år

Leave a Reply