Mitt Trondheim: Byen i studentøyne

Trondheim og studietid går sammen som vaniljeis og brownies. Her får du en liten forsmak på hva som venter deg som ny student på NTNU!

Det å presentere hele Trondheim by er et prosjekt som kan kreve langt mer enn et blogginnlegg som dette. Derfor tenkte jeg å ta for meg noen utvalgte kategorier. Disse er hverdagslivet, bylivet, kulturlivet og friluftslivet.

Hverdagslivet som student i Trondheim

Det er lett å snakke om hva som gjør Trondheim til en fantastisk studieby, men hvordan er egentlig hverdagen i denne byen vi snakker så mye om? La oss begynne med butikk og handel. Uavhengig om du er student eller ikke: Alle trenger mat. I Trondheim er det Rema 1000 som dominerer utvalget. Du finner nesten en Rema på hvert gatehjørne i midtbyen. Siden butikken er rimelig og enkelt lagt opp, så kan denne dekke det meste du trenger i hverdagen. Finner du ikke en Rema i nærheten, er det nok garantert en Coop, Bunnpris eller Kiwi som kan dekke behovet for dagligvarer. Er du derimot ute etter det lille ekstra og nettopp har fått stipendet utbetalt, er det også to Meny-butikker i relativt sentrale deler av byen. Disse er gjerne noe dyrere, men har også solide tilbud. Sjekk derfor ut disse om du vil spare litt ekstra uten at det går utover kvaliteten. I tillegg finnes det flere etniske marked hvor du kan få grønnsaker og krydder mye billigere enn vanlige butikker.

Men hvordan kommer man seg til disse butikkene? Da kan du kanskje trenge et transportmiddel av ymse slag. Først har vi buss, og da er det tre bokstaver som gjelder: AtB. De kjører busser over hele byen med jevne mellomrom, så du kommer deg til både campus, venner og butikk. Hvis du heller vil bruke egne ben som fremkomstmiddel er Trondheim en fantastisk by for alle syklister. Sykkelstier går gjennom majoriteten av byen, og det er som regel raskere enn både buss og bil innad i sentrum. Utover dette er byen såpass kompakt at det er få steder du ikke kan komme deg til fots på, på under én time.

Bylivet

Hverdagen tilbringes kanskje mest på campus for mange. Men på kveldstid og i helgene har de fleste av oss studenter tid til å sette nesen mot byens varierte uteliv. Enten det er i form av en kaffe med venner, shopping på kjøpesenter eller dansing på utesteder til langt på natt, har Trondheim noe for en hver smak. For å begynne med bylivet på dagtid har Trondheim ofte blitt referert til som norgesmester i kaffe. Ikke bare fordi vi har de beste baristaene, men også fordi utvalget på kafé-fronten er utrolig variert. Vi har jazzkafé på Ila, bokbar på Bakklandet og moderne kaféer med lokal mat i tillegg til eksotisk kaffe i midtbyen.

Er du derimot mer gira på middag i koselig atmosfære er ikke studentbudsjett nødvendigvis en stopper. Byen er full av studentrabatter på spesielle dager, på alt fra burger og pizza til sushi. Hver mandag er det også middag til 150 kroner på de fleste restauranter i Midtbyen, noe byens studenter absolutt ikke klager på. Enten du har lyst på franske delikatesser på Le Bistro, italienske klassikere på Frati eller meksikansk mat langt forbi den norske fredagstacoen på Frida.

Når vi snakker om byliv med studentøyne, kommer vi sjelden unna Studentersamfundet. Dette runde, røde bygget som står mange studenter nært byr på det meste du kan ønske i et byliv, i ett og samme bygg. Sulten på en rimelig middag? Ta turen ned i Lyche. Lyst til å se fotball med kompisene eller prøve ut Samfundets eget ølbryggeri? Da er Daglighallen for deg. Eller kanskje det er lørdag og du vil dra ut med vennene dine? Da har de også Selskapssiden, Strossa, Klubben og Bodegaen å tilby. Uansett hvordan du har lyst til å tilbringe kveld eller helg, Samfundet har det! De har til og med en av Trondheims største konsertscener i Storsalen, men det kommer jeg til når jeg nå skal fortelle om…

Kulturlivet

Framfor alt er Trondheim en kulturby av de sjeldne. Dessverre kan noe av tilbudet være litt dyrt, men det gjelder heldigvis minoriteten. Uavhengig av hvor mye stipend som er igjen på bankkortet, har byen noe for deg. For å begynne med det kanskje vanligste punktet på agendaen: konserter. Jeg har nevnt Samfundet, og jeg nevner det igjen. Storsalen fylles hvert semester med en oversvømmelse av store artister. De siste årene har Karpe, No. 4, Cezinando og Highasakite fylt den sirkus-inspirerte manesjen med hit etter hit for 1000 studenter av gangen. I tillegg gir Klubben og Knaus deg ditt ukentlige påfyll av ny og spennende musikk. Og siden alt arrangeres av frivillige studenter, er billettene meget akseptable i pris

Men det er ikke bare på Samfundet du kan finne noe som vil mette din kulturelle appetitt. Ta turen inn til Bakklandet og sjekk ut Antikvariatets daglige program. Her finner du konserter, improteater og alt i mellom. Tar du turen over til Midtbyen finner du flere kulturelle godbiter. Lokal, Diskoteket og Tyven gir klubbkonsepter for en hver smak. Litteraturhuset arrangerer debatter på jevnlig basis med både kjente og ukjente navn på plakaten. Jeg kunne ha snakket om kulturtilbudet i evigheter, men heldigvis har vi et eget blogginnlegg om akkurat dette. Det kan du lese her.

Friuftslivet

Med så mye liv og røre i studiebyen som aldri sover kan det være godt å koble helt av i ny og ne. Da er det enda godt at turmulighetene og skogsområdene omringer Trondheim på alle kanter. Hvorfor ikke utnytte muligheten til å gå rett fra campus til marka? På NTNU Dragvoll kan du det, med Estenstadmarka et steinkast unna inngangen. Her kan du enten starte vårsemesteret med skitur i januar, eller ta turskoene fatt for ett avbrekk i vårvarmen.

Om du heller vil bruke friluft som en avkobling fra lesesal og koffeinsjokk, er Bymarka for deg. Med skiløyper, fjelltopper og badevann kan skogområdene på byens vestkant by på det meste som må til for å tilfredsstille et friluftshjerte. I tillegg finner du diverse hytter og koier rundt omkring i området, så pausene er selvfølgelig tatt hånd om. For tips til turer kan du klikke her. Bymarka ligger også i gangavstand fra Ila, en av byens kanskje mest populære bydeler for studenter. Kanskje kan du oppleve naturen rett utenfor inngangsdøren når du skal studere?

Jeg håper at dette ga deg et lite innblikk i hva som venter deg i hverdagen som ny student ved NTNU i Trondheim. Lurer du på noe mer om studentlivet? Legg igjen en kommentar under, eller sjekk oss ut på Instagram, Facebook og YouTube. Sees i Trondheim!

Sondre, musikkvitenskap, 5.år

3 thoughts on “Mitt Trondheim: Byen i studentøyne

Leave a Reply