Hva slags pc trenger jeg til studiene?

Er du en som ikke har peiling på PC og lurer du på hva slags datamaskin du burde skaffe deg til universitetet? Da er dette innlegget for deg!

Et av mange spørsmål vi ofte får er hva slags type datamaskin dere burde ha til studiene, hva dere burde velge av Mac eller Windows, eller om skole-PC’en fra VGS fortsatt er brukbar. Svaret er ofte «det kommer an på», slik som det meste man spør om i livet. Heldigvis skal jeg (en PC entusiast/nerd) forsøke å gi deg en kort og oversiktlig anbefaling til hvordan du kan velge datamaskin til studiet.

Hva burde jeg tenke på?

Et av de første tingene du burde finne ut av er om studiet ditt har noen krav til PC’en din. Finn frem studiet ditt på nettsidene til NTNU og les. Enkelte studier kan ha ulike krav til programmer man burde kunne kjøre på maskinen, og i de aller fleste tilfeller vil det ikke være noe å stresse seg over. Dersom et fag skal igjennom tunge datasimulasjoner eller utforske dynamiske 3D miljø vil selvfølgelig NTNU tilrettelegge tilgang til datasaler med de kraftigste maskinene du kan tenke deg. Det vil aldri kreves at du kjøper deg en maskin til flere ti tusener for å kunne klare deg igjennom studiet!

Eksempel på hvordan det ser ut på forsiden til studieprogrammet. Dette studiet har kommet med en anbefaling!

Basert på det du nettopp har funnet ut studiet ditt krever eller ikke krever, skal jeg nå dele anbefalingen min i to kategorier.

  1. De som har noen form for krav til PC
  2. De som ikke har noen krav til PC

For dere som har krav

Dere utgjør et fåtall av studentene. Det er i enkelte studier som Fysikk og matematikk eller Arkitektur at man tar i bruk ulike programmer som kan kreve litt av maskinen. Hvis du skal gå et av de studiene gjør du deg seg selv en stor tjeneste ved å gå til innkjøp av en maskin som kan yte i grei grad. Her er det utrolig mye å velge mellom og detaljene er endeløse, men det gjelder å holde hodet kaldt. En god tommelfingerregel for valg av en datamaskin som kan yte er tykkelse og pris. Jeg mener ikke de spillmaskinene som er tykke som murstein og veier flere kilo, men heller å unngå de mest syltynne og minste maskinene du ser. Større maskiner rommer kraftigere komponenter og tilstrekkelig kjøling, og er derfor en grei pekepinn for en PC som kan yte.

Den andre regelen er pris. Generelt anbefaler jeg for de aller fleste å bruke et sted mellom 5.000 og 15.000kr på en datamaskin. PC’er under 5.000 pleier ofte å være såpass svake og kjipt lagd at man ofte ender opp med å kjøpe en ny maskin igjen etter 1-2 år. Likevel anbefaler jeg sterkt å gå opp i 10.000-15.000kr området for å få en kraftigere maskin, men dette er som sagt helt opp til deg!😊 Det er ønskelig at det man bruker en del penger på skal vare en stund, da er det bedre å punge ut noen få lapper til for noe som ikke går helt ut av spill etter få år, eller dersom du skulle plukke opp en ny hobby som bruker litt datakraft.

For dere som har ikke krav

Dere utgjør den største delen av studenter og har mye frihet i valg av maskin. Først og fremst vil jeg anbefale dere å ta en titt på skole-PCen fra VGS. Er den helt knekt og slitt etter at du ikke har tatt så godt vare på den, eller fungerer den helt greit og duger på nett og ved bruk av Office programmer?

Det er ikke noen grunn i å bruke penger bare for å bruke de, og dersom man ikke har mulighet til å bruke flere tusen på en ny datamaskin lønner det seg heller å bruke PC’en fra videregående. For deg og da de fleste andre studenter kommer du til å bruke PC-en til å ta notater, skrive oppgaver, lese på nettet og eventuelt delta på Zoom/Teams, og litt Netflix- og YouTube-titting her og der.

Dersom VGS-PCen er litt skrøpelig eller du rett og slett ønsker deg noe nytt og raskt til både skole og fritid har du masse å velge mellom. Jeg ville anbefalt deg å velge basert på brukervennlighet og kreativitet! Et artig valg er en laptop som kan brettes sammen begge veier (Acer Spin, HP elitebook/envy, Lenovo thinkpad). Produsent spiller ingen rolle. Veldig mange bærbare PC-er i dag har ulike kreative tilbud og alle er som regel bra. Det som gjør en brettbar maskin såpass kul er at den kan også brukes som nettbrett, og noen produsenter tilbyr også en egen pen til å skrive på skjermen med. Her gjelder også prisfaktoren. Husk at lite inn = lite ut. Er du kjip, får du en kjip PC.

Dette er min modell! Utrolig lett og allsidig maskin jeg kan bruke til alt av skole og lett arbeid.

En annen mulighet er å gå for et nettbrett istedenfor en datamaskin. Jeg kjenner flere som er svært fornøyd med de nye iPadene istedenfor en vanlig PC for både notater og skriving. Microsoft har Surface-serien med nettbrett som følger med et tastatur også, så her er mulighetene endeløse! Ta deg litt tid å se igjennom hva du kunne tenke deg fra et nytte- og komforperspektiv.

Gå for det du er vant til

Neste på listen over det jeg anbefaler deg er at du går for det du er vant til! Det spiller som oftest ingen rolle om du går for Windows eller Mac, men merk at noen studier kan ha ønsker. Eksempelvis studiene Musikkvitenskap og Filmvitenskap. Der er industristandarden ofte Apple og det kan derfor være ett sjakktrekk å bruke det samme som de andre rundt deg. Poenget mitt står fortsatt, gå for det du er vant med. Finn ut hva slags krav til maskin studiet ditt har og handle som nevnt ovenfor. Hvis faget krever Windows og du er vant til Mac (eller motsatt), er det litt kjipt, men valget er alltid opp til deg! Det er ingen tvang 🙂

Avsluttende ord og tips

Som du sikkert har lagt merke til kommer jeg ikke med spesifikke anbefalinger til modeller eller spesifikasjoner fordi jeg vet det fort blir knotete for de som ikke er opptatt av slikt, og jeg ønsker heller ikke gi noe press til innkjøp av enkelte merker. Jeg anbefaler å gå for det man er komfortabel med og har råd til, enten Mac eller Windows. Spesifikk maskin spiller ofte ingen rolle.

  • Du får utdelt et storstipend i starten av semesteret! Dette er for å hjelpe deg kjøpe inn nødvendigheter til studiestart, så frykt ikke hvis det er lite på kontoen etter sommeren.
  • Alltid kjøp når det er tilbud! Før studiestart kommer det ofte tilbud på diverse utstyr og maskiner til studenter. Husk å spare penger der du kan. 😊
  • Tenk på pris og fremtiden. Som nevnt tidligere anbefaler jeg at når du først skal kjøpe deg noe dyrt, ikke kjip ut. Bruk litt ekstra for å få en maskin som varer langt inn i fremtiden og ta godt vare på den!
  • Husk «sweet-spotten» er fra cirka 5.000 – 15.000 kr, men det er opp til deg selvsagt 🙂 Med Apple kan du fort havne over 15.000! Forbauset
  • Vurder forsikring. Plutselig er uhellet ute og da er det veldig kjipt å måtte punge ut fra sparekontoen eller ta en klein telefon til foreldrene dine.
  • Ikke kjøp med Office-programmer! Som student får du hele pakken gratis så lenge du studerer! Les mer om dette her.

Håper dette innlegget var til hjelp. Ta gjerne kontakt med oss på Youtube, Facebook, Instagram eller i kommentarfeltet om du lurer på noe 😊 Lykke til med PC-valget og med studiestart!

Wilhelm, 2. året, Psykologi (og dataentusiast)

One thought on “Hva slags pc trenger jeg til studiene?

Leave a Reply