Q&A – Hva skal jeg studere?

I månedens Q&A innlegg tar vi for oss alternativene for hva du kan studere. Hvordan skal man bestemme seg for studie? Hvilke kreative linjer finnes det på NTNU? Hva er forskjellen på en integrert master og det å ta en bachelor og mastergrad separat?

NTNU har utrolig mange studieprogram spredt utover tre forskjellige byer, og noen ganger kan det føles ganske overveldende! For hva skal jeg egentlig studere? Hvordan velger jeg riktig studie? Finnes det i det hele tatt et riktig studie for meg? La oss ta en titt på deres spørsmål!

Jeg klarer ikke å bestemme meg!

Jeg sliter med å bestemme meg for hva jeg vil studere, og er veldig redd for å velge feil eller noe som jeg synes er for vanskelig. Det eneste jeg er sikker på er at jeg vil studere på NTNU. Hvordan ble du sikker på ditt studievalg?

Det er selvfølgelig et stort valg, og det er sykt mange muligheter. Jeg begynte først på sosionom, men fant raskt ut at jeg savnet realfag, og byttet derfor studie etter 1 år på sosionom. Det er kanskje litt kjipt å velge feil, men du må huske at ingenting er bortkastet! Hvis du skulle velge noe du ikke liker, er det sjeldent noe problem å bytte til noe annet. Det jeg var sikker på når jeg søkte studie, var at jeg ville jobbe med folk kombinert med realfag – og valget falt da på bioingeniør, som jeg er veldig fornøyd med. Du kan aldri være sikker på at du velger helt riktig, men du må huske at veien blir til mens du går – kanskje må du endre retning underveis. Du må nesten bare finne ut hva du brenner for, og velge det som virker mest interessant!

Når det gjelder vanskelighetsgrad, vil du helt sikkert møte utfordringer og fag som er vanskelige – men man kommer seg som regel gjennom dette også. Dersom man arbeider jevnt og trutt gjennom semesteret, vil det meste gå bra.

Kreative linjer på NTNU

Er det noen litt kreative linjer innenfor NTNU? For eksempel grafisk design, tegning/ spill eller annet generelt? Eller noe med musikk å gjøre?

Det er det vet du!  Både i Gjøvik og Trondheim!

I Gjøvik har vi som følger:

I Trondheim har vi som følger:

Valgfag

Kan man ta “valgfag” hos NTNU?

Det er ofte muligheter for frie emner innad i en bachelor eller mastergrad, ja! Det kommer litt an på hvilket studie du ønsker å gå, men jeg ville anbefalt å se under «studiets oppbygning» på de aktuelle studiene sin side på NTNU.no for å få en nærmere idé.

Det kan også være at studiet du vurderer har ulike retninger, da får du muligheten til å velge den retningen som interesserer deg mest.

Årsstudium i humanetiske fag

Jeg forstår meg ikke helt på årsstudium i humanistiske fag, hva betyr det?

Å ta et årsstudium i humanistiske fag betyr rett og slett at du får tildelt studierett ved NTNU i et år, og kan selv velge hvilke emner du ønsker å fylle det året med, så lenge de går innunder humanistiske fag – Mange av disse fagene holder til på Campus Dragvoll. Dette kan være fra flere forskjellige fagfelt, eller kun ett. Det viktigste å huske på med denne måten å studere på er at du selv må passe på at eksamener og timeplaner ikke kolliderer, men dette er det ikke vanskelig å få oversikt over etter at semesteret har startet. Semesteret starter som regel i midten av august, og frist til å melde seg opp til emner er i september, så man har tid til å endre oppsett om timeplaner etc kolliderer.

Hvis du vil lese mer om årsstudium i humanistiske fag kan du gjøre det her.  

Forskjell på integrert master og bachelor + master

Jeg har lyst til å ta master i teknologi ved NTNU, men lurer litt på hva som er forskjellen på å ta et masterprogram kontra bachelor + master. Jeg har sett særlig på masterprogrammene datateknologi og kybernetikk og robotikk. Og da bachelor i dataingeniør og så datateknologi.

Så spennende!

Vi har et blogginnlegg som tar for seg forskjeller på datateknologi, dataingeniør og informatikk, så det anbefaler jeg å lese Du finner det her.

Ellers kan jeg si at som sivilingeniør (5-årig master) søker du plass en gang og beholder denne gjennom hele studietiden. Skal du gå bachelor og så master må du få gode nok karakterer på bacheloren for å så søke om å komme inn på masteren. Det siste jeg har fått med meg er at snittet for datateknologi ligger på rundt B, men dette vil endre seg fra år til år

Vi som går 5-årig datateknologi får en mye bredere grunnkompetanse. Vi har flere ulike mattefag, fysikk og statistikk de første årene, samtidig som vi lærer ulike programmeringsspråk som Python og Java, og litt om databaser, algoritmer og søk. Det er flere prosjektfag de første årene hvor man jobber i grupper for å utvikle en app eller programmere en robot! Så det er en god blanding av både teori og praksis.

Jeg har ikke selv gått 3-årig bachelor i dataingeniør, men kjenner en del som har gjort dette og så søkt seg over til master i datateknologi. Mitt inntrykk er at de går litt mer inn på “datadelen” tidligere og utforsker flere områder her på et litt mer overfladisk nivå. Altså har de kanskje brukt flere programmeringsspråk enn oss som går 5-årig. De har imidlertid ikke like solid grunnlag i de tradisjonelle ingeniørfagene som det vi får, og vi har en dypere teoretisk forståelse for alt vi gjør.

Om du går rett på 5-årig datateknologi, eller 3+2 datateknologi vil du generelt ende opp i de samme jobbene med omtrent den samme kompetansen. Derfor blir de avgjørende faktoren hva som passer deg best. Om du er sikker på at du vil gå 5 år er det veldig deilig å være sikret plass hele veien, men om du er litt usikker og kanskje kan tenke deg å starte i jobb etter 3 år er bachelor en bedre vei. I tillegg er 3-årig bachelor ofte litt mer klassefølelse og færre studenter som undervises samtidig, men dette varierer fra fag til fag

Linje som ligner Produksjon og produktutvikling?

Jeg er 18 år og skal søke på universiteter til neste år. Akkurat nå ser jeg for meg at produksjon og produktutvikling er det riktige valget for meg. Jeg er litt redd for at jeg ikke har bra nok karakterer for å komme inn på produksjon og produktutvikling, det er litt vanskelig å få oversikt over linjer som likner hverandre osv. Jeg lurte på om dere kunne komme med forslag om ulike linjer som likner litt på produksjon og produktutvikling?

Så gøy å høre at du er interessert i ulike linjer på NTNU! Jeg går selv indøk-maskin som vi kaller det (Produktutvikling og produksjon het maskin før i tiden, så vi bruker det mye fortsatt) og har hatt mange av de produksjonsrettede fagene og synes det har vært veldig spennende! Gitt det du sier interesserer deg tenker jeg at du kanskje også kan ta en titt på Elektronisk systemdesign og innovasjon (Elsys). Mitt inntrykk er at du her får mer programmering og hvordan systemdesign henger sammen med produktutvikling. Det er nok ikke det studiet som ligger nærmest produktutvikling og produksjon, men ville tipse deg om det uansett når du forteller hva du synes er spennende!

Mer likt produktutvikling og produksjon, men med lavere snitt, er Bacheloren i maskin. Her blir det gamle studiet erstattet av et nytt til høsten, men etter hva jeg har forstått er endringene mest organisatoriske og henger sammen med at NTNU nå finnes i tre byer.

Husk at både Produktutvikling og produksjon og Elsys har 2 jentepoeng, kanskje det hjelper litt på snittet?

Bytte mellom Samfunnsøkonomi og Økonomi og administrasjon?

Jeg lurer på om det er det mulig å bytte fra samfunnsøkonomi til økonomi og administrasjon og omvendt underveis i studiet?

Jeg har vært i kontakt med en venninne nå som studerer samfunnsøkonomi, men som også tar noen økonomi og administrasjonsfag (støtteprofil). Hun sier at en mulighet er å ta to bachelorgrader på fire år, ved å bruke det første året på som breddeår på begge studiene. Den andre muligheten er noe som kalles støtteprofil. Da starter man første året på samfunnsøkonomi, men på andreåret tar man fag fra både samfunnsøkonomi og økonomi og administrasjon. Det siste året skriver man en bachelor i samfunnsøkonomi, men du er etter dette kvalifisert til å kunne ta en master i økonomi og administrasjon, selv om du har en bachelor i samfunnsøkonomi. Her er en link til informasjon om støtteprofil.

Disse “reglene” kan likevel endre seg, og dersom du ønsker mer og detaljert informasjon rundt dette anbefaler jeg deg å ta kontakt med rådgiver på enten samfunnsøkonomi eller økonomi og administrasjon.
E-post til samfunnsøkonomi: econ@ok.ntnu.no
E-post til økonomi og administrasjon: kontakt@hhs.ntnu.no

 

Det var alt for denne gangen! Er det noe mer du lurer på? Kanskje vi har svart på det i en tidligere Q&A allerede! Sjekk ut flere av disse innleggene her. 

Du kan også alltids sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på Facebook, Instagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

– Signe, medievitenskap, 2. år

 

 

Leave a Reply