Q&A 7

Er det bra kollektivtransport i Trondheim? Hvordan er Gjøvik som studieby? Hva er forhåndskunnskapskravene på “Digital infrastruktur og cybersikkerhet”? Dette og mer får du svar på i månedens Q&A innlegg!

Kollektivtransport?

Hvordan er det med kollektivtransport i Trondheim? Er det f.eks. mulig å kjøpe årsbillett for buss?

Kollektivtransporten i Trondheim drives hovedsakelig gjennom AtB, og bussene finner du i hele byen. Det er hyppige avganger, mange busstopp, og mange ruter – så det er lett å komme seg rundt i byen med buss. Det finnes også en trikk som går over en liten strekning, i tillegg finnes det tog. Du kan kjøpe 180-dagersbilett, og ha den enten på app på mobilen eller på et AtB-kort. Som student får du rabatt på på engangs-, 30-dagers og 180-dagersbillett. Det er ikke spesielt dyrt og det er veldig nyttig dersom ikke alt du skal ligger i gå-avstand. Så jeg vil si at kollektivtilbudet i Trondheim er ganske så bra!

Krav om koding?

Jeg sitter å ser på linjer ved ntnu også kom jeg over studiet “Digital infrastruktur og cybersikkerhet”. jeg synes det virker veldig interessant men har aldri gjort noe koding, har du noen tips om hvordan jeg kan finne ut om dette er noe for meg?

Så kult at du kunne tenke deg å gå det studiet! Tror det finnes, og kommer til å bli, veldig mange jobber innenfor det området. Det er ikke noe krav om erfaring innen koding, men om du har R1 (eller S1+S2) i matte, og høyt nok snitt skal du hvertfall klare å komme deg inn. Hvis ikke finnes det forkurs du kan ta for å oppnå de kravene. Det beste tipset jeg kan gi deg for å finne ut om studiet passer for deg er å sjekke ut nettsiden til studiet.

Her står det meste av det du trenger å vite, og hvis du har noen konkrete spørsmål kan du sende mail til studieveileder, som du også finner inne på den siden. Dette studiet har visst også en veldig aktiv og bra linjeforening, og det er mye lettere å studere når man er flere sammen om det. Også får du lettere venner da, og det er jo selvfølgelig ålreit!

Bytte mellom Samfunnsøkonomi og Økonomi og administrasjon?

Jeg lurer på om det er det mulig å bytte fra samfunnsøkonomi til økonomi og administrasjon og omvendt underveis i studiet?

Jeg har vært i kontakt med en venninne nå som studerer samfunnsøkonomi, men som også tar noen økonomi og administrasjonsfag (støtteprofil). Hun sier at en mulighet er å ta to bachelorgrader på fire år, ved å bruke det første året på som breddeår på begge studiene. Den andre muligheten er noe som kalles støtteprofil. Da starter man første året på samfunnsøkonomi, men på andreåret tar man fag fra både samfunnsøkonomi og økonomi og administrasjon. Det siste året skriver man en bachelor i samfunnsøkonomi, men du er etter dette kvalifisert til å kunne ta en master i økonomi og administrasjon, selv om du har en bachelor i samfunnsøkonomi. Her er en link til informasjon om støtteprofil.

Disse “reglene” kan likevel endre seg, og dersom du ønsker mer og detaljert informasjon rundt dette anbefaler jeg deg å ta kontakt med rådgiver på enten samfunnsøkonomi eller økonomi og administrasjon.
E-post til samfunnsøkonomi: econ@ok.ntnu.no
E-post til økonomi og administrasjon: kontakt@hhs.ntnu.no

Gjøvik som studieby?

Jeg har lyst til å begynne på sykepleierutdanningen på NTNU. Jeg lurer på om du kunne fortelle litt om Gjøvik som studentby og hvordan du trives som sykepleierstudent der?

Gjøvik er en super studentby! Fint på campus og rundt i byen. Det er lett å bli kjent med folk på tvers av linjer og ellers innad i klassen. Mye sosialt man kan være med på fritiden, alt fra klatring, bingo, konserter, fotball osvosv.

Når det kommer til studiet er det bra praksisplasser tilgjengelig og en god blanding av teori og praksis. Man er ofte delt opp i mindre grupper som man samarbeider med, noe jeg likte veldig godt. Vi har også et fint simuleringssenter hvor man kan øve på prosedyrer og situasjoner. Dette er også tilgjengelig på kveldene om man vil reise dit å øve. Foreleserne har en open door policy som gjør at man kan banke på og spørre direkte spørsmål, slik er det gjerne ikke på store steder.

Når det kommer til bosted i Gjøvik er det fine studentboliger som du kan sjekke ut på sit.no, og ellers mange som leier ut private leiligheter. Jeg angrer ikke på at jeg valgte å studere i Gjøvik.

Miljøet på Fysioterapi?

Jeg er interessert i å studere fysioterapi og lurer litt på hvordan det er hos dere og hvordan miljøet er?

I førsteklassen er vi ca. 80stk. Vi er fordelt på to klasser, og det varierer om vi har undervisning med hele trinnet eller bare klassen. I tillegg er vi inndelt i studiegrupper på 6-7stk. Hver studiegruppe har en kontaktlærer som følger oss gjennom hele studiet. Mye av gruppearbeidet på skolen foregår i studiegrupper. Vi bruker hverandre som pasienter i undervisningen, så man er mye sammen med andre på skolen. Har inntrykk av at alle ønske å gjøre hverandre god, både i klassen og på tvers av trinnene, så vi på førsteåret har fått god hjelp fra både andre og tredjeklasse når det kommer til det faglige.

På fysioterapi har vi en linjeforening (FYSIO), som arrangere lunsj, quiz, fest, studietur, skitur osv. I tillegg har vi blant annet fotballag eller løpegruppe man kan være med på, om man ønske det. Gjennom linjeforeninga bli man godt kjent på tvers av årstrinnene.

Fysioterapi er et veldig sosialt studie, og siden vi ikke er så mange (sammenligna med andre studier), så bli vi en veldig sammenspleiset gjeng.

 

Det var alt for denne gangen! Er det noe mer du lurer på? Kanskje vi har svart på det i en tidligere Q&A allerede! Sjekk ut flere av disse innleggene her. 

Du kan også alltids sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på Facebook, Instagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

– Signe, medievitenskap, 2. år

 

 

Leave a Reply