Q&A – Utveksling

17.mai i Brisbane

Lyst til å reise på utveksling, men usikker på hvor du skal starte? I dette blogginnlegget har vi samlet noen av de mest stilte spørsmålene fra dere!

Å oppleve et nytt land, lære deg et nytt språk og bli kjent med en helt ny kultur er bare en av grunnene til å studere i utlandet. Som student ved NTNU har du en god mulighet til å dra på utveksling, enten ved å ta noen fag, en praksisperiode eller til og med et helt år i utlandet!

Destinasjon

Hvor kan jeg reise på utveksling?

Du kan egentlig reise “hvor som helst”! NTNU har avtaler over hele verden, med mer enn 500 universitet i over 100 land. Det betyr at du for eksempel har mulighet til å nyte sol og sommer i Australia, et år fylt med ski og natur i Canada, oppleve historiske steder i Europa eller rett og slett ta turen over til Danmark!

Det varierer fra studie til studie hvor man kan dra på utveksling, og dette finner du mer informasjon om på hvert enkelt studie sin nettside under “Utenlandsopphold”.

Du finner mer informasjon om utveksling under fanen Utenlandsopphold.

Hvorfor valgte du å reise til Australia/Danmark/Italia?

Jeg, Ane og Peter har dette semesteret vært på utveksling i Brisbane, Aarhus og Bologna. Jeg valgte utveksling i Brisbane fordi jeg hadde lyst til å oppleve Australia, jeg ville studere på engelsk og gjerne ha litt mer sol og sommer enn hva Trondheim kan by på om våren ☀️

Ane studerer bioingeniør og dro til Danmark fordi dette var eneste mulighet for å dra på utveksling i løpet av 2. året. Her har de samme faglig tilbud som ved NTNU slik at studentene får fullført studieløpet og får autorisasjon som bioingeniører 🤓

Peter går på Indøk og reiste til Bologna fordi han elsker Italia, ville lære seg språket og fordi at det å studere i Europa er et økonomisk smart valg med tanke på ekstra stipend 💸

På tur til Lucky Bay i Vest-Australia

Økonomi

Hva koster det å dra på utveksling?

Kostnaden for utvekslingsoppholdet varierer veldig fra sted til sted. Generelt er det sånn at man får støtte fra Lånekassen som dekker skolepenger og vanlige utgifter som husleie, mat osv.

Noen steder er det veldig mye i skolepenger, som for eksempel i USA. Da kan man få litt ekstra stipend, men man må også regne med å spare opp en god del på egenhånd. På den andre siden har vi de som reiser på utveksling til Europa som får noe som kalles Erasmusstipend og i tillegg sjeldent betaler skolepenger.

NTNU har flere egne stipendordninger som du kan søke om, disse finner du HER, og du kan lese mer om støtteordningene til Lånekassen HER.

Hvordan kan jeg spare opp penger?

Personlig sparte jeg opp en god del på forhånd fordi jeg visste at prisnivået i Australia var ca likt som i Norge og fordi jeg hadde planer om å reise mye rundt og oppleve ting. Jeg startet nesten ett år i forveien og sparte opp penger fra både deltidsjobb og sommerjobb. Ane har også skrevet et blogginnlegg tidligere med sparetips som jeg anbefaler å sjekke ut HER.

Storbylivet er gøy, men det koster litt 🙈

Jeg vet hvor jeg vil dra, men hvor kan jeg komme i kontakt med andre som har vært der før?

NTNU har en egen samling av rapporter fra tidligere studenter som har vært på utveksling. Her kan du søke etter et land, by eller universitet i utlandet og lese erfaringen andre har hatt, og du kan også søke opp studenter fra et bestemt studie for å se hvor det er mest vanlig at de andre studentene drar.

Lurer du på noe mer kan du ta kontakt med @ntnustudent på instagram eller chatteboten vår Nintu: m.me/NTNUogdu  😃

– Tora, 4.år, datateknologi

Leave a Reply