Hvordan fungerer eksamen på NTNU?

Du har kanskje søkt høyere utdanning og er spent på hvordan den nye typen eksamener kommer til å bli? Her kan du lese litt om hva slags eksamener du kan forvente deg på teknologistudier!

Det finnes faktisk flere typer eksamener på universitetet. Det er faktisk ganske bra, fordi da får du mulighet til å vise hva du kan på en tilpasset måte. Eksempelvis er det lettere å vise hvor god du er i modellbygging ved å vise et modellbygg, fremfor å skrive teoretisk hvordan du vil modellbygge. Her kommer jeg til å skrive om noen eksamenstyper jeg har vært borti på studieprogrammet Teknologidesign og ledelse.

Disse typene eksamener kan du komme borti på universitetet:

  • Skriftlig eksamen: Du møter opp på eksamenslokalet og besvarer eksamen på ark.
  • Digital eksamen: Du møter opp på eksamenslokalet og besvarer eksamen på Inspera på PC.
  • Mappe-eksamen: Du har et visst antall innleveringer som til sammen vil gi uttelling på din endelige karakter.
  • Muntlig eksamen: Du møter på eksamenslokalet og besvarer eksamen muntlig.
  • Hjemmeeksamen: Du får en avgrenset tidsperiode til å besvare eksamen på Inspera. Du kan sitte hvor som helst i verden og gjennomføre eksamen.

Hva er Inspera?

Inspera er kort og godt den nettsiden du leverer karakteravgjørende innleveringer, eller der du tar digital eksamen. Hvis du skal ta eksamen på PC, vil du også måtte ta i bruk Safe Exam Browser, dersom den digitale eksamen du tar ikke tillater at du bruker hjelpemidler. Dette programmet vil altså gjøre alt utilgjengelig på PCen din, til du har avsluttet eksamen. Og når du har avsluttet eksamen har du ikke mulighet til å åpne den igjen, så her er det ingen rom for fusk!

Mappe-eksamen

Jeg vet ikke med deg, men jeg lurte veldig på hva mappe-eksamen var da dette begrepet ble presentert for meg. Det er altså en “mappe” med alle innleveringene dine i. Og til sammen vil vurderingene på disse innleveringene bli din endelige karakter. Det er rett og slett en lang eksamen som er delt opp i flere innleveringer.

Her har jeg et eksempel på en mappe-oppgave som studentene ved Teknologidesign og ledelse har. Som du kanskje skjønner er denne typen oppgave veldig “åpen”, når det kommer til hvordan man ønsker å løse den. Det er gitt noen retningslinjer, men til syvende og sist er det du som står på hva du selv skal fremlegge som svar på oppgaven. Denne innleveringen var en av tre innleveringer i emnet “Form og tredimensjonal modellutvikling”.

Videre her har jeg et eksempel på en litt større oppgave, som også telte store deler av karakteren i emnet “Universell utforming”. Her ser du kun forsiden av en 16 sider lang powerpoint, som forklarer hvilke kriterier for konseptforslaget inngangspartiet skulle følge. Så for å gjøre det kort og greit så gikk oppgaven ut på å velge en av tre gitte inngangspartier, analysere dagens løsning i forhold til hvor brukervennlig den er og til slutt foreslå en ny utforming av inngangspartiet som løser de problemene som var. Dette prosjektet hadde jeg selv i fjor høst, og er et av de mest interessante oppgavene jeg har gjort. Jeg var på gruppe med en annen person, og vi lærte utrolig mye om universell utforming i praksis, og hvordan ting vi overser fort kan være et stort hinder for andre.

Hvis du nå lurer på “hva i huleste er universell utforming?”, så skal jeg prøve å skrive det enkelt her uten å bli for akademisk. Det handler rett og slett om tilrettelegging for alle “brukergrupper”, og at utforminger ikke skal diskriminere. Det vil si at uansett om du går, ruller i rullestol, har nedsatt syn, nedsatt hørsel, er allergisk eller har kognitive utfordringer, så skal du kunne ta i bruk det som er universelt utformet uten problemer. Det er rett og slett brukervennlighet for alle mennesker!

Hjemmeeksamen

Hjemmeeksamen er som sagt en eksamen du kan gjennomføre over alt. Det betyr også at du har alle hjelpemidler tilgjengelig under eksamen… Det betyr ikke nødvendigvis at eksamen blir noe enklere, men kanskje du stresser litt mindre?

De hjemmeeksamenen jeg har hatt frem til nå har vært på 12 timer og handlet i stor grad om å gjennomføre analyser av teoretiske problemer. Det er to år siden jeg sist hadde en sånn eksamen, og jeg husker at vi var en gruppe på seks stykker som satt fra kl 09 om morgenen til kl 21 om kvelden og jobbet iherdig med å besvare eksamen. Dette var en eksamen som krevde at vi var en gruppe, men det er ikke standard for alle hjemmeeksamener. Disse typene eksamener kan variere veldig etter hva slags emne de tilhører, det eneste som er bestemt er at du får oppgaven i Inspera på tidspunkt A og du må levere besvarelsen på samme sted på tidspunkt B.

Her kan du lese mer om hvordan hjemmeeksamen fungerer for studier som skriver lengre oppgaver over en eller flere uker.

Er du klar?

Mange av de eksamenene som var listet her er jo ganske lik det du har vært borti på videregående, så du får nok ikke noen veldig stor forskjell når du kommer hit. For de eksamenene du har på eksamenslokalet, vil det alltid være noen koselige eksamensvakter som passer på at du har alt du trenger. Jeg vet ikke med deg, men det setter jeg utrolig pris på!

Hvis du har noen spørsmål relatert til studiehverdagen på NTNU må du gjerne ta kontakt med oss på vår Facebook-chat, eller via vår Instagramkonto!

-Linn Cathrin, Teknologidesign og ledelse, 3. året

3 thoughts on “Hvordan fungerer eksamen på NTNU?

Leave a Reply