Studiet er mer enn bare bøker!

Trodde du at det å studere betyr at alt er teori? Der tar du feil! – Studenter ved de aller fleste fagområder har egne verksteder og laboratorier som lar studentene prøve teorien ut i praksis. Her kan du lese om noen av labene som befinner seg på campus Gjøvik!

Lab uttalt [Labb], er kort for “laboratorium” og er et veldig vanlig ord blant studenter. Vi bruker det om alt som har med en praktisk øvelse å gjøre. Altså, det handler like mye om et rom der man lærer å gjøre hjerte-lunge-redning som et rom man 3D-printer en fjernkontroll. På NTNU i Gjøvik har vi mange laber som gjør pensum mye mer virkelig enn man skulle tro – og her får du en liten presentasjon av noen av dem.

Lab for helsefag

Studenter som studerer innenfor helsefagområdet har lab i forskjellige kategorier. Sykepleierne får prøvd seg på en livaktig dukke og i ambulansearbeid. Mer om hva man kan gjøre i lab på sykepleierstudiet kan du lese om her.

Sander fra #MittFørsteÅr fikk teste ut hvordan denne dukken fungerer

Ergoterapistudentene har en egen lab som de kaller for klinikk-laben, her går de gjennom hvordan de bør flytte på pasientene sine. Både ved bruk av teknikk og hjelpeapparater. Hvis du lurer på hvordan en ergoterapistudent ved Gjøvik har det i sin studiehverdag, bør du lese dette innlegget!

Radiografstudentene har faktisk nylig fått en lab der de får prøve seg på en ordentlig røntgenmaskin. Med den får de ta bilder og undersøke hvordan bildekvaliteten avhenger av hvilke innstillinger de bruker. De får i likhet med ergoterapistudentene også prøve seg på hvordan å posisjonere pasienter i en sykeseng. Er du mer nysgjerrig på hva en radiograf er, bør du lese vårt innlegg om en radiografstudent i Trondheim. Link til blogginnlegget finner du her.

Cisco-laben

Cisco er en bedrift som leverer nettverkløsninger, og er den forhandleren som NTNU Gjøvik bruker i sin lab om nettverk. Dette er utstyr av god kvalitet! Både dataingeniørstudenter og studenter ved IT-drift og informasjonssikkerhet lærer seg å sette opp nettverk, koble rutere og koble svitsjer opp mot hverandre. Nå kan det raskt nevnes at “IT-drift og informasjonssikkerhet” har fått noen endringer og heter nå “digital infrastruktur og cybersikkerhet”.

Studentene Maren, Chris og Malene som alle studerer IT-drift og informasjonssikkerhet. De bruker laben mye, ikke bare til de praktiske oppgavene, men også til å sitte og jobbe med pensumet sitt. De forklarer at denne laben også fungerer som et “baserom”, altså et rom der studenter ved dette studiet kan sitte og jobbe sammen. Det er veldig satt pris på ettersom at man alltids trenger å diskutere rundt oppgavene og prosjektene sine.

S-laben

Hva i alle dager er S-laben? – Jo, navnet kommer av den enkle grunn at laben befinner seg i bygget “Smaragd” eller S-bygget. Navnet sier derimot ingenting om hva som faktisk foregår der inne, for det er nemlig ganske mye forskjellig. Laben er bare et par år gammel og rommer alt mulig rart av teknologisk utstyr. Her finner du fresere, produksjonbånd, roboter, 3D-printere og mye mer.

Selve hallen rommer en del store maskiner, og ved siden av finner vi de mindre “avdelingene”. 3D-printe-laben er en av disse. Her får studentene lov til å printe sine digitale modeller ut i plast. Det er hovedsaklig maskiningeniørstudentene og teknologidesignstudentene som får oppgaver som krevet 3D-printing. Her kan du se noen eksempler på hva som kan printes!

Modellverkstedet er et avgrenset område i S-laben der teknologidesignstudentene kan sitte og jobbe med modellbygging til prosjektene sine. Her er det kun fantasien som setter grenser på hva man kan bruke til å skape modellene sine.

Designverkstedet

Studentene på interaksjonsdesign er blant andre dem som tar i bruk dette verkstedet. Foreløpig er det nåværende verkstedet kun midlertidig, da det egentlige verkstedet fortsatt bygges. Studentene er faktisk med på å designe hvordan verkstedet skal ta seg ut! – Denne uken brukte Toini, som er på sitt andre år i interaksjonsdesign, laserkutteren for å lære seg hvordan den fungerer på glass. I tillegg til å skjære ut miniatyrmodeller av møbler som brukes for å vise frem designforslag av det nye verkstedet.

Elektro-laben

Elektroingeniørstudentene har også en egen lab der de både får undervisning og gjør oppgaver i praksis. I laben fikk jeg møte Felix som studerer til å bli elektroingeniør på 2. året. Han er både student og studentassistent i et av fagene som heter “Elektroteknikk 1”. Han har altså brukt denne laben mye, og sier at han setter veldig pris på å kunne teste teori og regning i praksis. Her får du nemlig koble elektronikk på et koblingsbrett, og se hvordan koblingen oppfører seg. Dette gir en praktisk erfaring til fagstoffet og som Felix selv sier: “Man ser sammenhengene mye lettere ved å teste ting i praksis”.

Lab for universell utforming

Denne laben er ikke bare for studenter, men også for testing og forskning på universelle løsninger. Studenter som tar emnet “Universell utforming” kommer gjerne hit for å få undervisning og se hva slags tester som kan gjøres på nåværende og potensielle bygninger. Da snakker vi ikke bare om ramper for rullestolbrukere, men lyssetting, merking, lyder, akustikk og selv hvor kraftig en dør er når den lukkes. Litt mer formell informasjon om dette verkstedet kan du finne her.

Det finnes langt flere laber og verksteder på NTNU i Gjøvik, så dette var bare en liten håndfull. Ettersom at det skjer en del forskning i Gjøvik, så blir mange av de resterende labene nesten, om ikke utelukkende, brukt til forskning og ikke undervisning. Uansett skal du vite at uavhengig om du vil studere noe innen helse, teknologi, data eller design så er det mer enn å bare lese seg gjennom pensum!

Linn Cathrin, 3.året, Teknologidesign og ledelse

One thought on “Studiet er mer enn bare bøker!

Leave a Reply