Studiestart fra A til Å

Foto: Anders Gimmestad Gule

Endelig er studiestarten rett rundt hjørnet! Her kommer det noen ord som beskriver oppstarten fra A til Å, så du vet litt hva du har i vente.

A- Ankomst. Det kan være lurt å reise til studiestedet ditt noen dager før studiestart, så man får et par dager på å “lande” litt i din nye by.

B- Bilder. Det vil nok bli tatt mye bilder under studiestarten, noe som er veldig gøy å se tilbake på senere.

C- Campus. Et universitetsområde. Her finner du alt fra lesesaler til kantiner.

D- Dansing. Dersom du liker å danse, blir det mye av dette i studietiden, og spesielt i begynnelsen!

E- Endring. Å begynne å studere er nok en stor endring for de fleste. Da er det fint å huske på at dere er mange i samme båt. Lær og hjelp hverandre!

F- Fadderuke. De første ukene er det som kalles fadderperioden. Da blir der arrangert sosiale aktiviteter som hjelper deg å bli kjent med medstudentene dine.

G- God stemning. Dette er nok en god oppsummering av studietiden!

H- Handling. Det er mye som skal handles inn i begynnelsen, fra skolebøker til seng og sofa. Et tips for å spare noen kroner er å finne så mye som mulig på Finn.no eller andre bruktbutikker. Det er til og med masse fint som gis bort helt gratis!

I- Immatrikulering. Studietiden på NTNU åpnes med en stor åpningsseremoni den første dagen. I år blir denne litt annerledes, nemlig digital. Følg derfor med på NTNU sine nettsider fremover, så blir etterhvert lagt ut en link til denne seremonien.

J- Jobb. Skal man jobbe ved siden av studiet eller ikke? Dette er opp til deg og dine ønsker og prioriteringer. Bruk derfor den første tiden på å finne ut av hvor mye tid ditt studie tar og hør med medstudenter om tips!

K- Kaos. Ja, den første tiden kan være litt preget av kaos. Alt er nytt, både hverdagen og kanskje også bosted. Da er det viktig å puste med magen og vite at det roer seg snart. Etterhvert er det du som sier dette til nye studenter!

L- Linjeforening
. En studentdrevet organisasjon som tilhører ditt studie. De arrangerer masse morro gjennom hele året for alle studentene som studerer det samme.

M- Minner. Dette er absolutt ikke en mangelvare gjennom studietiden. Ta vare på alle minnene!

N- Nye mennesker.
Du kommer til å møte utrolig mange kule mennesker de neste årene. For å få mest mulig ut av disse møtene, er det lurt å være åpen og nysgjerrig. Kanskje var han du ikke trodde du hadde noe til felles med din fremtidige bestevenn.

O- Orakeltjenesten.
Dette er en tjeneste som skal hjelpe studenter og ansatte ved NTNU med IT-problemer. Og tro meg, dette er en tjeneste du vil få bruk for!

P- Pizza og pasta.
Dette er middagsretter du kommer til å bli godt kjent med i begynnelsen av din tid som student. Men etterhvert skjønner du nok at en grandis om dagen ikke er så bra for magen 😉

Q- Quiz. Denne aktiviteten er det vanskelig å unngå som student. Så det gjelder å bruke resten av ferien på trene på litt typiske quiz-spørsmål!

R- Rektor. Det kan være greit å vite hvem rektor er, og på NTNU er det Anne Borg som er rektor. Hun holder til på campus Gløshaugen.

S- Studentrabatter. Velkommen til livet med studentrabatter! Dette er en skikkelig digg gode med å være student, så bruk den for det den er verdt. Spør alltid etter studentrabatter!

T- Togafest. Dette er en fest veldig mange opplever i løpet av fadderperioden. Det gjelder å være tidlig ute med laken-handlingen!

U- Undervisning. Eller forelesning, som det også blir kalt, kan være en litt annerledes undervisning enn den du kjenner til fra videregående. Mitt tips er å delta på så mye som mulig!

V- Vennskap. Gled deg til å få vennskap du kommer til å ha i lang tid, kanskje resten av livet. Jeg vil si at studenttiden har vennegaranti!

W- Wow. Rett og slett! Studietiden er full av opplevelser, og spesielt i oppstarten opplever du mye som du vil huske.

X, Y, Z– Dette er bokstaver kommende realfagsstudenter kommer til å se mye av fremover!

Æ- Ærbødighet. Følelsen du får når du innser at du skal begynne på et universitet med tradisjoner som strekker seg tilbake til forrige årtusen.

Ø- Økonomi. Enten skal du studere det, eller så får du det i fleisen ved studiestart. Det kan kanskje være litt skummelt å plutselig skulle ha kontroll på alle utgifter alene. Det å sette opp egne budsjetter og regnskap kan derfor være lurt.

Å- Årene du aldri glemmer! Gled deg til en tid som alle voksne ber deg om å nyte. Du har noen fantastiske år foran deg, masse lykke til med studiestarten!

-Åsne, pedagogikk, 4. året

Leave a Reply