Hvordan ha kontroll i en travel hverdag

Det kan være utfordrende og tidkrevende å være fersk student. Det er mye nytt å ta stilling til, noe som kan føre til en rotete og travel hverdag. Her kommer noen tips til hvordan du lettere kan få mer kontroll når det er litt mye på kalenderen!

Syntes du det er litt vanskelig å komme inn i gode rutiner i en helt ny hverdag? Når fadderuken er slutt, er det lett å føle på en liten hverdagssmell. Da gjelder det å få god kontroll på alt du skal gjøre!

Lag dagsplaner og ukesplaner

Dags- og ukesplaner er noe jeg ikke klarer å leve uten. Noen liker å ha kalenderen digitalt, andre liker å ha en bok der du skriver ned ting for hånd. Det viktigste er at du har en visuell oversikt over alt du skal gjøre. Det kan være utrolig vanskelig å huske på alle de hundre tingene man gjør i løpet av en uke, så det å skrive ting ned er et godt tips.

Jeg liker også å få en ekstra oversikt over den neste dagen før jeg legger meg. Da kan det være lurt å skrive en enda mer detaljert plan over morgendagen og lese over den før du legger deg. På den måten kan du legge deg med full oversikt og en innstilling om hva du kan forvente deg den neste dagen!

Lag middag for flere dager

Et godt tips kan være å lage mat for flere dager på en gang. Da sparer du både tid og penger. Kjøper du inn større mengder mat, er dette ofte billigere enn å kjøpe mindre mat flere ganger.

Du kan enten fryse ned råvarer som lett kan smelles sammen til en rett, eller å fryse ned hele retter eller sauser. Og dersom du vet du skal spise middagene i nærmeste fremtid, kan du jo putte det i kjøleskapet. Tips til slike middager kan være å lage pastasaus for flere dager og fryse det ned. Da kan du enkelt ta opp en porsjon med saus og koke opp litt pasta- så er maten klar!

Ta en ting av gangen

Dette rådet kan være litt vanskelig av og til, og noen ganger er man nødt til å gjøre flere ting på en gang. Men dersom det lar seg gjøre, kan det være lurt å gjøre seg ferdig med en oppgave før man begynner å ta fatt på en ny. Ofte kan timeplanen se så stappa ut, at man ikke kan se for seg hvordan dette skal gå. Da anbefaler jeg deg å dele opp alt du skal gjøre, trekke pusten dypt og ta en ting av gangen. Det er også sånn at du sannsynligvis får et mye bedre resultat hvis du gjør en og en ting ordentlig, i stedet for å gjøre alt halvveis og på en gang.

Husk å ta pauser!

Dersom du har mye å gjøre, kan det være fort gjort å glemme å ta de pausene du trenger, men dette er kjempeviktig! Husk å slappe av og kos deg mellom slagene. Det kan være alt fra en god lunsjpause til en filmkveld med vennene dine, det å koble av fra hverdagen er det viktigste!

– Åsne, pedagogikk

One thought on “Hvordan ha kontroll i en travel hverdag

Leave a Reply