Det er dejligt at være norsk i Danmark (Aarhus)

Du har kanskje hørt uttrykket “Det er deilig å være norsk i Danmark”? Stemmer det? Eller er det bare tull? Nå skal jeg fortelle deg min opplevelse av livet som norsk student i Danmark (nærmere bestemt Aarhus)!

31. januar 2019 skjedde det! Jeg, og to av mine beste studievenninner satte oss på flyet i retning Aarhus, Danmark. Det skulle vise seg å være et veldig bra valg 😉 Heretter skal jeg prøve mitt beste for at du skal få et ørlite innblikk i mine fem måneder som danske.

Klare for avreise fra Værnes, Trondheim

Et par ord om meg

Okei, jeg kan jo kanskje begynne å fortelle litt om meg selv. Mitt navn er Ane. Jeg er nå 23 år (gammel?) og lever mitt fjerde år som student ved NTNU i Trondheim. Jeg kommer opprinnelig fra Ål i Hallingdal – et lite og jovialt sted, som ligger midt i mellom Oslo og Bergen. Ganske ulikt fra både Trondheim og Aarhus..

Jeg går nå sisteåret på bioingeniørstudiet ved NTNU, og har før dette gått et år på sosialt arbeid – også ved NTNU i Trondheim.

Meg til venstre og Marte til høyre (hun var også på utveksling i Aarhus)

Så hvorfor ville jeg på utveksling? Og hvorfor akkurat Danmark?

Jeg hadde vel egentlig aldri forestilt meg at jeg skulle tørre å ta et semester i utlandet. Jeg er en person av den ganske beskjedne typen. Hva som fikk meg dit vet jeg ikke, men det hjalp jo litt at jeg fikk mulighet til å dra med to av mine nærmeste på studiet <3

Så hvorfor Danmark? Og hvorfor Aarhus? Svaret på dette er ganske enkelt. Det var omtrent eneste mulighet for oss bioingeniørstudenter. Bioingeniør er et profesjonsstudie, noe som betyr at man etter 3 år får en yrkestittel og en godkjennelse som gjør at man kan jobbe som bioingeniør. For å få denne godkjennelsen, må man ha fulgt studieløpet – hvor alle fagene er bestemt på forhånd. Skolen hadde avtale med VIA university college i Aarhus, samt 1-2 andre skoler. Listen over muligheter var altså ganske kort.

Nå må jeg bare understreke at jeg absolutt ikke angrer på at vi dro til Danmark. Danmark og Norge har mange likhetstrekk, likevel er danskenes levemåte og tankesett helt forskjellig fra nordmenns. Jeg kan love deg at det er deilig å være norsk i Danmark.

Den første tiden

Vi ankom Aarhus en torsdag formiddag. Det som møtte oss var en bitteliten flyplass, etterfulgt av en times busstur i gokk. Kanskje ikke helt det vi hadde forestilt oss?

Mandag morgen bar det i vei til skolen. Her hadde ingen av studentene fått vite at det skulle komme tre nordmenn, ikke engang læreren visste det. Vi var derfor noe skeptiske til det danske studentlivet, når vi etter første skoledag ikke hadde prata med en eneste sjel. “Vi har jo hverandre da”, sa vi på vei hjem fra skolen etter dag èn.

Livet i Aarhus ble heldigvis bare bedre og bedre med tiden! Etter et par uker var vi godt innflytta i leilighetene våre (vi hadde hver vår moderne kåk på rundt 35 kvadratmeter;)), og følte oss som en ganske naturlig del av den danske klassen!

Boligene fikk vi tildelt gjennom skolen i Danmark, og vi betalte vel rundt 5000 norske kroner (uten strøm og vaskeri). Vi bodde på «Svanekollegiet», 10 minutters gange fra skolen 🙂

Den danske skolen

Skolen var kanskje litt overveldende de to første ukene, danske dialekter kan nemlig være en liten utfordring. Lærerne var gudskjelov veldig inkluderende, og veldig flinke til å spørre om vi “hang med”. Det skal også sies at øvelse gjør mester, så på slutten av oppholdet følte vi oss ganske så rutta på dansken – mye bedre enn danskene var på norskforståelsen 😉

Organiseringen på skolen var nokså forskjellig fra det norske universitet. Vi var en klasse på rundt 20 studenter, hvor det meste av undervisningen foregikk i klasserom. Selve undervisningen var også ganske annerledes, og til tider svært pedagogisk. Vi hadde ikke vanlige forelesninger, men heller klassetimer som på videregående. En gjennomsnittlig time bestod av 20-30 minutter forelesning med mye studentaktivitet, etterfulgt av forskjellige oppgaver som skulle løses. Jeg har aldri hatt så mange muntlige presentasjoner som under tiden i Danmark!

Livet utenfor skolen

Utveksling er et helt annerledes semester, og vi hadde mye fokus på å gjøre de fem månedene våre i Danmark så spennende som overhodet mulig. 1-2 dager i uken, var det undervisningsfri. Disse dagene utnyttet vi til det fulle, ved å gjøre alt som var anbefalt på “TripAdvisor”. Vi levde virkelig ut turistdrømmen. Vi hadde alltid en eller annen attraksjon planlagt, noe som gjorde oppholdet veldig spennende.

I tillegg til dette, hadde vi noen sosiale happenings med klassen, som grilling og “kapsejlads” – et diiiigert studentarrangement for alle studenter i Aarhus.

Vi var alle medlemmer i ANSA under oppholdet vårt, en organisasjon for norske studenter i utlandet. ANSA finnes i svært mange storbyer utenfor Norge. Disse arrangerte blant annet 17. mai-feiring, pub-crawl og quiz – for alle nordmenn i byen. Vi ble derfor også kjent med et par nordmenn under oppholdet vårt!

Miniguide til Aarhus

Som dere kanskje skjønner av å lese dette innlegget, digga jeg å bo i Aarhus og Danmark. Danskene er litt mer åpne enn nordmenn, og er kjent for å være veldig livsglade mennesker. Det smitter.

Fordi vi under oppholdet gjorde 99% av alle mulige turistting, tenkte jeg å gi deg mine 5 favorittattraksjoner/-steder i Aarhus. Så hvis du noen gang tenker deg hit – enten på ferie eller som student: noter dette 😉

 • Salling Rooftop: Dette er taket på et av magasinene i byen. Det er helt gratis å gå opp hit, og på toppen ser man utover hele byen!!! Er man hypp på mat eller drikke, finnes det både cafè og bar på toppen.
 • Marselisborg dyrehave: Nok en gratis attraksjon;) Dette er en park som ligger litt utenfor byen, hvor det er både hjort, dådyr og villsvin. Her kan man blant annet gi dyrene gulrøtter, eller bare gå rundt i den store parken. Skikkelig koselig søndagsaktivitet.
 • Møllestien: Byene koseligste gate! Gaten er bare rundt 200 meter lang, men husene er så søte og fargerike at det absolutt er verdt en kikk.
 • Den gamle by: Denne dukker høyt opp i TripAdvisor-feeden, og det med god grunn! Dette er den gamle delen av Aarhus, bevart og gjort om til et svæært museum. Her finnes det cafèer, butikker, hus og biler – hvor alle de ansatte snakker og er utkledd som om de levde på den tiden. Nesten som å gå inn i en tidsmaskin, haha!
 • AROS Aarhus Kunstmuseum: Også en attraksjon høyt oppe på TripAdvisor. Dette er et kjempestort kunstmuseum, med både gammel og ny kunst. De bytter ut noen av utstillingene gjennom året, så her kan man gå flere ganger uten å bli lei. På AROS er det noe for enhver smak, ikke et typisk kjedelig museum 🙂 Bonus: på toppen er det en “ring” med regnbueglass, hvor man har utsikt over heeele byen.

Håper du fikk et liiiite inntrykk av mine fem måneder i en av mine absolutte favorittbyer! For min del var det en fryd å skrive dette innlegget;)

Lurer du på noe om utveksling, bioingeniørstudiet eller noe helt annet? Legg igjen en kommentar under, eller kontakt oss på instagram (@ntnustudent) eller facebook <3

Ane, 3.år, bioingeniør

4 thoughts on “Det er dejligt at være norsk i Danmark (Aarhus)

  1. All undervisning og alt pensum var på dansk, eksamen også. Eksamen var muntlig, så vi prata norsk 🙂 Gikk veldig greit! Vi fikk forøvrig levere alle rapporter og innleveringer på norsk 🙂

  1. Hei Sofie!
   Vi søkte først om stipend gjennom lånekassen, hvor vi svarte at vi skulle på utveksling. Fordi vi skulle på utveksling, fikk vi hele stipendet (54125 kr) i starten av semesteret (altså ikke litt hver måned som vanlig). Deretter søkte vi om stipend til Nordplus, en organisasjon som gir ut stipend til de som skal på utveksling innen norden. Dette stipendet var på rundt 12 500 kr.
   Det finnes en rekke stipender man kan få, avhengig av hvor man skal. Dette får man informasjon om fra studieveileder eller den som er din “utvekslingskontakt”.

   Vi fikk all informasjon om hvor, når og hvordan vi skulle søke fra vår studieveileder på instituttet 🙂
   Bare spør om noe skulle være uklart – enten her, på instagram (ntnustudent) eller facebook (NTNU Neste Stopp).

   -Ane, bioingeniør, 3. år.

Leave a Reply