Hvordan finne ditt drømmestudie?

Hva bør jeg studere? Det er et spørsmål mange stiller både seg selv og andre. Det å velge studie er et viktig valg som vil ha mye å si for fremtiden din. Her er noen tips før å gjøre det litt lettere å finne et studie som passer for akkurat deg!

Prøv ulike interessetester

Det er viktig å finne et studieprogram som du kan trives med. Hvis du er helt blank på hvor du skal begynne å lete kan det være lurt å ta ulike interessetester. Ved å søke på «utdanningstester» eller lignende finner du mange ulike tester som kan gi deg hjelp til å finne ut av ulike typer studier som passer dine interesser. Det er vanskelig å få med seg alle typer studier som finnes der ute, kanskje kan du faktisk studere hobbyen din uten at du visste det?

På nettsiden utdanning.no finner du en kjempefin interessetest. På samme side finner du også oversikt over alle de forskjellige utdanningene og mange ulike yrker. Du kan også regne ut snittet ditt med karakterkalkulatoren og mye annet som kan hjelpe deg med å finne akkurat ditt drømmestudie!

Sjekk ut NTNU sine nettsider

Inne på NTNU sine nettsider finner du alle studieprogrammene NTNU har.  Inne på de ulike studieprogrammene sine sider kan du også finne siden som heter studiets oppbygging. Der står de hvilke emner dette studiet inneholder og kan hjelpe deg til å skjønne enda bedre hva du faktisk vil gjøre på dette studiet. Hvis du er interessert i å studere språk for eksempel, men lurer på om det kun er grammatikk, kan du gå inn å se at det også er flere emner som handler om litteratur og kultur!
I oversikten er det også lett å velge ut ulike kategorier, og dermed velge bort de du føler ikke passer for deg.

Mange ulike muligheter

Hvis du er litt usikker på hva du vil studere har heldigivs NTNU mange muligheter! Du trenger ikke begynne rett på et 5-årig studie. NTNU har både årsstudium, som er bare ett år, bachelorprogram som er 3 år og masterprogram på både 5 og 2 år. Flere av våre bachelorer har også det som heter et breddeår (les mer om breddeår HER), hvor man i løpet av sine tre år, har et år man kan bruke på å fordype seg i et annet fag eller for eksempel dra på utveksling. Det gir muligheten til å kombinere flere interesser og fag. Flere av våre årsstudier kan brukes som et breddeår i en annen bachelor. Noen av årstudiene er også like som første året i samme bachelor og det kan være mulig å gå rett videre på en bachelor, hvis det er plass.

Forskjellige veier til samme yrke

Hva skal du bli når du blir stor? Det er nok et spørsmål de fleste av oss har hørt både en og to ganger i oppveksten. Det er også mange som tenker på hvilken jobb de skal få når de velger utdanning. For noen yrker er det en type utdanning som gjelder, skal du bli lege må du studere medisin. Men det gjelder ikke alle yrker.

Det kan være mange ulike utdanninger som kan kvalifisere til den samme jobben, og mange ulike jobber kan komme ut av et studieprogram. Derfor kan det være lurt å også se på hva slags type arbeidsoppgaver du har lyst til å utføre. Eller hva du faktisk har lyst til å lære deg når du skal velge studieløp. Har du lyst til å lære bort kunnskapen din, men ikke i norsk og matte? NTNU utdanner også yrkesfaglærere! Kanskje du liker å skape nye ting, men ikke er så flink til å snekre? Hva med å bli arkitekt? Det å finne ut hva du faktisk har lyst til å gjøre på arbeidsplassen, kan være et godt utgangspunkt for å finne ditt drømmestudie.

Møt NTNU og NTNU sine studenter!

En veldig fin måte for å finne ut hvordan det faktisk er å studere på NTNU er å snakke med studenter som allerede går der. Denne våren er NTNU på utdanningsmessene i Lillestrøm, Sandefjord, Ålesund, Trondheim og Oslo. Kom innom der for å prate med en av våre studenter om alt du lurer på. Kanskje det kan hjelpe deg til å bli litt klokere? På NTNU er det også mulig å komme å besøke skolen og lære litt mer om det du er interessert i. Trondheim har åpen dag den 18.mars i 2020, Gjøvik har åpen dag hver november og Ålesund arrangerer ulike besøksdager i mars i 2020.

Husk også at du alltid kan spørre oss på instagram (@ntnustudent) eller via chattebotten vår på facebook hvis det er noe du lurer på! Her er det alltid studenter som svarer deg.

Studentene våre på messe i Lillestrøm

Det er ditt valg!

Husk også at dette er ditt liv og ditt valg. Ikke hør på hva vennene dine skal eller hva din mor og far synes du skal studere. Uansett hvilken by og studie du havner på er det mange muligheter til å få nye venner! Det er lettere å gjøre det bra når du selv er interessert i det du studerer. Det er det som er så fint med å være student. At man kan velge selv hva man faktisk skal lære seg.

Lykke til med valg og søking, du har fortsatt noen måneder igjen! (Heldigvis 😅)

Lina, allmenn litteraturvitenskap/sosiologi, 3.året

2 thoughts on “Hvordan finne ditt drømmestudie?

  1. Pass på: “Studie” og “studium” er to ulike norske ord meg ulik tyding. I overskrifta og artikkelen er det “studium” som er det rette ordet.

    1. Vi bruker studie som en forkortelse for studieprogram – da det er flere av de som leser bloggen som bruker det uttrykket 😃

Leave a Reply