Q&A studiestart

Hvor skal jeg møte opp de første dagene? Og hvordan blir egentlig fadderuka i år? Hvilke bøker trenger jeg? Dette er bare noe av det som svares på i vår Q&A om studiestart!

På torsdag fikk dere sende oss spørsmål om studiestart og studentlivet på vår instastory (@ntnustudent). Her kommer svar på noen av spørsmålene som gikk igjen mest 🤩 PS: fikk du ikke svar på spørsmålet ditt her – send oss en DM så svarer vi deg der!

Immatrikulering og de første dagene

Hvordan foregår immatrikulering i år?

Årets immatrikulering er 10.august kl. 11:00 og vil foregå digitalt. Det er en litt høytidelig seremoni med tale fra rektor, filmer fra campus og diverse presentasjoner av studentorganisasjoner. Du finner mer informasjon om immatrikuleringen og studiestart HER.

Hva skjer egentlig de første dagene?

De ulike studieprogrammene har litt ulikt opplegg de første dagene og det er ikke sikkert at alt er helt klart enda, men du kan gå inn på sidene til ditt studieprogram HER . Der finnes du informasjon om immatrikulering, de første ukene og fadderukene. Her finner du også informasjon om hvor og når du skal møte første gang. Som ny student er det noen ting du gjøre, disse er forklart HER.

Før immatrikulering og offisiell studiestart arrangeres det ulike velkomstdager for jenter (mer info HER) i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, og diverse oppfriskningskurs. Her finner du mer info om oppfriskningskurs i matematikk og forkurs i kjemi.

Timeplanene publiseres i uke 32 og i uke 34, dvs. fra 17.august begynner timeplanfestede aktiviteter opp. For deg som skal starte på et sivilingeniørstudie er det obligatorisk Teknostart i uke 33.

Eksempel på hvordan de første dagene og immatrikuleringen er lagt opp for et studie. Gå inn på nettsidene til ditt studie for å se hva planen er der.

Hvordan blir fadderuka?

Det blir fadderuke i år også! Noen av de største festene og arrangementene blir nok ikke arrangert helt likt som tidligere år, og noen må kanskje droppes helt. Likevel så jobber de ulike faddersjefene og linjeforeningene for at dere som begynner på et nytt studie nå i august skal få en bra fadderuke og få mulighet til å bli kjent med resten av klassen. Arrangementer som grilling, rebus og mindre arrangementer vil nok gjennomføres. Informasjon om fadderuka kommer når du har blitt tatt opp ved et studie og det opprettes ofte facebookgrupper der du kan melde deg inn for å få informasjon. Prøv å søke opp “fadderopplegg for *ditt studie*” og kanskje finner du noe der! Det står også ofte informasjon om fadderuka på nettsidene til studiet du skal begynne på.

Min erfaring er at det arrangeres noe for alle under fadderuka 😄 Det er mye som skjer, mange nye personer og kan være litt overveldende i starten, men du bør prøve å delta på så mye som mulig! Har du ikke mulighet eller kapasitet til å være med på absolutt alt i fadderuka går det helt fint, venner får du gjennom hele studietiden, ikke bare i fadderuka 🥰

Det kommer også mer informasjon om fadderuka på de ulike kanalene våre, så følg med der!

Hvor får man vite hvilke skolebøker man trenger, og når bør man kjøpe de?

Hvilke skolebøker du trenger får du gjerne vite i løpet av de første forelesningene dine i hvert fag. Har du lyst til å finne ut av det allerede nå kan du gå inn på nettsidene til fagene du skal ta (via nettsidene til studiet og studiets oppbygning), men det er ofte fjorårets side og bøker. Ofte brukes samme ´bok som året før, men det hender at det er noen utskiftninger. Med mindre du får beskjed fra NTNU/studieprogrammet ditt tidligere om hvilke bøker du trenger, går det helt fint å vente med bokkjøp til du har begynt på studiet. Ofte kan du kjøpe bøker brukt fra faddere eller på nettsider som ibok.no. Bøker kan være ganske dyre så hvis du har mulighet anbefaler jeg å kjøpe bøker brukt, da sparer du også litt mer av storstipendet. Hvis du må eller ønsker å kjøpe nye bøker finner du ofte alle bøkene du trenger i bokhandelen på campus, Akademika.

Blir det digital undervisning til høsten?

Det blir en kombinasjon av digital og fysisk undervisning til høsten! Det jobbes fortsatt med å legge timeplanen så vi vet ikke helt enda hvor mye som blir digitalt, men førsteårsstudenter prioriteres for fysisk undervisning.

Når/hvordan melder man seg inn i NTNU sine idrettslag?

NTNUI er NTNUs idrettsforening og har et utrolig stort utvalg av idretter og grupper du kan bli med i. Du kan lese mer om de ulike gruppene HER. Om det er opptak, og hvordan det eventuelt fungerer finner du mer informasjon om på de ulike gruppenes hjemmesider og facebooksider 😄 Du får også mer informasjon om de ulike gruppene til NTNUI i løpet av dine første dager som student ved NTNU.

Når bør jeg flytte til byen jeg skal studere i?

Det er mye som skjer den første tiden som student og det kan være greit å ha kommet ordentlig på plass på ny hybel når studiestart og fadderuka kommer. Det er lurt å flytte opp alt fra en uke til noen dager før immatrikuleringen slik at du får tid til å pakke ut alt, bli komfortabel og kjent med en ny by. Hvis du skal kjøpe nye møbler og ting er det også veldig greit å ha god tid til å få skrudd opp alt.

Bolig

Tips til de som leter etter kollektiv å bo i

Hvor det er best å bo avhenger av hva du selv synes er viktig, dette kan være for eksempel nærhet til skolen, til byen eller til naturen. Andre ting som leiepris, størrelse, standard og antall personer er også viktige ting å tenke på. Vi har tidligere skrevet noen blogginnlegg som forteller litt om hvor det er best å bo i Ålesund, Gjøvik og Trondheim, og et blogginnlegg om hvordan finne deg bolig HER. Jeg har selv valgt å bo nærme campus Gløshaugen siden jeg er der omtrent daglig og heller vil ha kort skolevei framfor kort vei til sentrum. Avstandene er gjerne ikke så store uansett.

Selv flyttet jeg inn i kollektiv hos SiT uten å kjenne noen, og det er ganske mange som gjør det samme! Det som kan være lurt å tenke over er hvor mange du har lyst til å bo med (selv om det ikke er helt lett å vite før man prøver det), litt dine forventninger og behov, og ikke minst hvor du kunne tenke deg å bo. Hvis du flytter inn i kollektiv hos SiT får du ikke vite hvem du skal bo med på forhånd. Flytter du derimot inn i et privat kollektiv som leter etter nye folk er det ofte de du skal bo med, som du har kontakt med. Det er fordeler og ulemper både ved å bo privat og gjennom SiT, men jeg husker jeg synes det var betryggende å vite at SiT hadde vaktmestertjenester som kunne fikse ting hvis noe i fellesarealet ble ødelagt, typ komfyren, og at jeg ikke måtte finne ut av alt sånt selv helt i starten. Det er vanskelig å si hva som er best for akkurat deg av å leie privat, studentbolig eller å eie egen leilighet, men det er alle gode alternativer!

Har du bestemt deg for å søke studentbolig, men ikke søkt enda vil jeg anbefale deg å gjøre det med en gang. Det er løpende utdeling av boliger så det er viktig å ikke vente for lenge. Svar på søknad om studieplass er like rundt hjørnet nå, så da kan det være greit å begynne å se seg litt om etter boliger nå. Skal du bo privat er det også lurt å begynne søkingen nå. Det kan ta litt tid å finne stedet der du har lyst til å bo i tillegg til at mange kanskje har skrevet under på kontrakt allerede. Har du mulighet til å gå på visning kan du også gjøre det allerede nå.

Håper du fikk svar på noe og ble litt klokere før studiestart! Har du flere spørsmål kan du alltid sende oss en melding på Instagram(@ntnustudent), på Facebook eller legge igjen en kommentar her på bloggen.

-Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 3.år

Leave a Reply