Utveksling? Europa!

Har du vurdert å reise på utveksling i studietiden? Da har jeg en ting å fortelle deg:

Go for it!

Selv valgte jeg å reise til Luzern, en sjarmerende liten by midt i Sveits. Jeg ville reise til Europa, for det er nemlig noen fordeler ved å reise på utveksling i vår egen verdensdel.

Sveits er et fantastisk land med tanke på beliggenhet! Reiser du på utveksling i Sveits har du en rekke europeiske storbyer innen rekkevidde med tog, blant annet Milano, Torino, Venezia, Verona, Paris, Lyon, Strasbourg og München. Det samme gjelder selvfølgelig om du reiser til andre steder sentralt i Europa. Det er gode togforbindelser, og det kan føles litt som å være på interrail hele året! Ved siden av studiene da, selvfølgelig.

 

Foto: Tog i Zermatt, Milano, Domen i Milano

Første uka ble vi tatt veldig godt imot, med fadderuker for alle oss utvekslingsstudenter. Man er kanskje nervøs på forhånd, men det er ingenting å være redd for. Alle er i samme situasjon og ønsker å bli kjent med andre. Deltar du i tillegg på velkomstukene kan jeg garantere deg at det går helt fint.

 

Liker du ski og vintersport eller turer i fjellet er Sveits midt i blinken. Velger du for eksempel Italia, Sveits, Frankrike, Østerrike eller Slovenia har du Alpene i nærheten, og du kan få mye ut av skisesongen om du reiser på vårsemesteret.

Sveits har også en drøss av små og sjarmerende gamlebyer. Landets største by og hovedstad, Zürich, er mindre enn Oslo. Hadde vi en fridag fra skolen ble det fort en togtur til en by i nærheten – og hele landet var jo i nærheten.

Med 4 ulike språk i de ulike delene av landet, blir kulturene veldig forskjellige, og du merker stor forskjell når du kommer inn i et nytt språklig område. En ting har de likevel til felles, og det er at de alle elsker fondue. For dét, elsker de.

 

Foto: Fondue, Ski i Grindelwald, Luzern, Luzern

En stor fordel med å reise på utveksling i Europa innenfor EU, er at du som Erasmus-student får fritak for skolepenger (merk at dette ikke gjelder Storbritannia og Irland). Erasmus+ er EUs program for utveksling. I Sveits og de nordiske landene har de også tilsvarende ordning, selv om de ikke er med i EU . I tillegg får du månedlig stipend fra Erasmus+, og pengene fra Lånekassen hjemme i Norge fortsetter som før. Det er også stipendordninger for deg som velger å ta deler eller hele semesteret på et fremmedspråk.

 

Foto: Konserthuset Luzern, Luzern, Luzern, Basel

Til slutt; også på utveksling får man en hverdag, og det er selvfølgelig en annen tilværelse enn hjemme. Da er det bare å surfe på livets kaos! En ting er i hvert fall sikkert, og det er at du blir mange opplevelser rikere av å reise et semester eller to utenlands.

luzernnn

Foto: Luzern panorama

Lurer du på noe om utveksling i Sveits eller Europa, så spør oss gjerne! Vi svarer så godt vi kan 🙂

– Stine, 4. år, Eiendomsutvikling og -forvaltning (bachelor i økonomi og administrasjon)

 

Leave a Reply