Linjeforening: hvem, hva og hvorfor?

Da jeg skulle begynne å studere i Trondheim trodde jeg at alt linjeforeningen gjorde var å planlegge fadderuka. Der tok jeg grundig feil. I dette innlegget forteller jeg hvorfor jeg mener linjeforeninga mi er helt fantastisk og hvorfor du burde glede deg til å bli med i en!

Jeg studerer sivilingeniør fysikk og matematikk på Gløshaugen i Trondheim. Og det var nettopp her det startet for over 100 år siden! De første linjeforeningene ble nemlig opprettet i 1913 for noen av sivilingeniørstudiene. Nå har de fleste studiene på NTNU en linjeforening.

Nabla

I dette innlegget skal jeg fortelle deg om linjeforeningen for oss på fysikk og matematikk som et eksempel, altså Nabla. Nabla er for alle studenter som går fysikk og matematikk fra og med første skoledag.  Jeg har skrevet litt om sosiale og faglige arrangementer. Til slutt har jeg også nevnt hvilke komitéer og grupper man kan bli med i. Les videre så skjønner du hvorfor linjeforeninger er så fantastiske!

Sosialt – Det skjer noe gøy hele tiden

Linjeforeningen står for mange ulike sosiale arrangement i løpet av skoleåret,  og det finnes det noe for enhver. Noen arrangement er større, som for eksempel jubileumsbankett med 700 personer, mens andre er mindre og skjer oftere, som quiz med rundt 30 personer.

Her er noen eksempler på det man kan bli med på i løpet av året:

  • Fjelltur (Bildet under er fra en tur til Snøhetta i 2017)

21950004_1801859566495295_6819084633893477726_o

  • Julebord
  • Quiz
  • Arrangerte turer til utlandet for å møte studenter fra lignende studier
  • 17.mai-frokost + tog
  • Grilling i Høyskoleparken
  • Kontortid: Tre ganger i uka samles vi på  “kontoret” vårt, hvor vi får vafler og kaffe
  • Immatrikuleringsball (Bildet under er fra årets ball)

41058161_2228699933811254_3979477200507240448_o

Faglig – hjelp med motivasjon og jobbjakt!

Kurs

Nabla har arrangert flere kurs, for eksempel et kurs i programmering for førsteklassinger , rettet mot prosjekter man har det første året. Det holdes av eldre studenter som har gode tips og triks.

Motivasjonsforedrag

I blant arrangeres det foredrag av interessante mennesker som enten har gått fysmat selv eller jobber med noe som kan være aktuelt for oss senere. Det kan være utrolig inspirerende og motiverende å se hvor mye kult man kan gjøre med utdanningen vår!

Bedriftskontakten Nabla

Linjeforeningen arrangerer bedriftspresentasjoner hvor man kan høre litt om jobbhverdagen i relevante bedrifter, gjerne etterfulgt av middag og mingling. Det er en fin måte å bli kjent med arbeidsmulighetene sine, både for sommerjobber og etter endt utdanning. I tillegg har vi hvert år en egen dag hvor vi inviterer mange bedrifter til Gløshaugen, da kan man gå rundt å snakke med mange bedrifter på én dag.

Ekskursjonstur

I tredjeklasse arrangerer vi en faglig ekskursjon til utlandet. Opplegget er som regel på en uke, men mange velger å reise rundt i noen uker etterpå. I år skal de reise til Brasil!

Noe for alle interesser!

Fra første semester og helt til du er ferdig (..og kanskje enda lenger om du spør pent) har du mulighet til å være med i komiteer eller interessegrupper i linjeforeninga. Av ulike komitéer har vi for eksempel arrangement-, web-, faglig-, bedriftskontakt- og kjellerkomité (Hva en kjeller er kommer jeg tilbake til). Av interessegrupper har vi for eksempel to band, kor, fotballag, revy, ølbryggerlaug, quiz.. og mye mer. I tillegg er det jo alltids mulig å lage en ny gruppe hvis noen ønsker det. Det er alt dette som til sammen gjør Nabla til Nabla, og det er helt fantastisk å være en del av det!

Her er bare noe av det vi gjør i Nabla som man som medlem kan få være med på!

Nabladet – vårt eget blad

Fire ganger i semesteret slippes Nabladet, her skriver redaksjonen forskjellig humoristisk innhold. Alt fra matoppskrifter og tindertips til  rebuser og bilder fra sosiale events.

Skråttcast – vår egen podcast

Her har vi en god blanding kreative, morsomme og pratsjuke folk. I podcasten tar de opp mange forskjellige temaer , både høytidlig og uhøytidlig.

Kjellern

Det er lang tradisjon at linjeforeninger har kjellere. Det er altså kjellerne i studentboligene på Moholt som er pusset opp og gjort om til utesteder! Der kan man for eksempel vorse før byen eller ha temafester. Her er det gratis inngang, studentvennlige priser, gode venner og en unik stemning!

Nablarevyen

Hvert år setter vi opp revy! Da skriver vi sketsjer og sanger, lager kostymer og rekvisitter. Søk opp nablarevyen på youtube for en smakebit!

Mine tips til deg som skal begynne å studere er:

  • å søke opp linjeforeningen til det studiet du vurderer, ofte har de en facebookside, instagram og kanskje en nettside der det står mer om hva akkurat den linjeforeningen tilbyr. Her er link til nabla sin nettside: https://nabla.no/
  • Bli med! Bli med i studiets linjeforening. Du blir kjent med folk på andre kull og kanskje andre linjer. I tillegg vil du kjenne på et unikt felleskap og stolthet over studiet ditt. Gjennom verv kan du også få masse erfaring med samarbeid og lederskap, noe du garantert får nytte av.

 

– Ragna, fysikk og matematikk, 2. år

6 thoughts on “Linjeforening: hvem, hva og hvorfor?

Leave a Reply