Q&A – Student i Trondheim

Studietiden i Trondheim har for meg vært noe helt unikt og fantastisk, men det var også mye nytt og ukjent – og masse jeg lurte på. Jeg vil derfor svare på noen spørsmål om det å studere i Trondheim!

Hvordan er det å studere i Trondheim?

Det å studere i Trondheim er noe jeg selv var veldig spent på, da jeg skulle flytte hit. Trondheim er jo kjent som Norges beste studentby, og jeg kan lett forstå hvorfor. Det er alltid noe å finne på, og siden det er så mange studenter i byen, er det veldig mange konserter og arrangementer som frister! Jeg er veldig glad for at jeg har fått oppleve å studere i Trondheim – det er noe jeg kommer til å huske resten av livet.

Hvor er det mest normalt/best å bo?

Siden NTNU har campus på forskjellige steder i Trondheim så varierer det veldig. Det er mange som velger å bo i nærheten av sitt campus, mens andre velger å bo i sentrum og heller reise et stykke for å dra til skolen. Mitt inntrykk er at de fleste ønsker å bo i nærheten av sentrum (Møllenberg, Solsiden, Øya, Singsaker, Ila, Elgeseter). Trondheim har et veldig godt busstilbud, så det er ikke noe problem å bo lenger unna. I dette innlegget blir det forklart mer detaljert hvor du kan/bør bo i Trondheim!

Har alle studenter sykkel? Er det den letteste måten å komme seg til campus utenom buss?

Det er ikke alle studenter som har sykkel, og du er ikke avhengig av å ha sykkel for å studere i Trondheim. Busstilbudet er som nevnt veldig bra, og det er gangavstand til mye. Det å ha sykkel, kan derimot være praktisk dersom du ikke vil kjøpe deg busskort. Med en sykkel kommer du deg rundt i byen på svært kort tid!

Har du ikke sykkel? Frykt ikke – Trondheim har nemlig bysykler som du kan leie for en veldig billig penge. Bysyklene er plassert rundt i hele byen!

Er det lett å bli kjent med andre studenter?

Det vil jeg absolutt si at det er! Ved studiestart arrangerer de aller fleste linjeforeninger 2 uker med fadderuke. I løpet av fadderukene kommer du enkelt i kontakt med de du skal studere med – og også studenter fra helt andre studier. De aller fleste er i samme situasjon som deg, og er veldig klar for å bli kjent med nye mennesker. Det er også mange muligheter til nye bekjentskaper gjennom arrangert idrett (NTNUI), verv, deltidsjobb og andre arrangementer!

Er fadderuken i Trondheim bare fest og fyll? Finnes det evt. andre alternativer?

For meg så var fadderuken noe jeg hadde gledet meg til lenge. Man hører ofte at fadderuken er som en “russetid nummer 2” med masse drikkepress -det vil jeg si er helt feil. Mitt inntrykk er at de aller fleste linjeforeninger arrangerer både alkoholfrie samlinger, og arrangementer hvor de som vil kan drikke. Noen linjeforeninger har annenhver dag med og uten alkohol, andre kjører alternative arrangementer til de som ikke vil drikke. Enkelte linjeforeninger arrangerer også fadderuke hvor det meste av opplegget er alkoholfritt. Uansett: det er fullt mulig å droppe alkoholen, og likevel ha en utrolig morsom fadderuke! Her skriver Gaute om det å være student uten å drikke alkohol.

Hvordan fungerer linjeforeninger, og kan alle som studerer ved NTNU bli med?

Linjeforeninger er enkelt forklart en forening for ditt studie. Disse foreningene arrangerer fadderuke, sosiale sammenkomster, kurs, turer osv. Linjeforeningene kan også være et bindeledd mellom arbeidslivet og studentene, ved at de arrangerer motivasjonsforedrag, bedriftspresentasjoner etc. Styret og medlemmene i linjeforeningen studerer ved NTNU, og alle kan ta del i en linjeforening. Noen linjeforeninger er derimot større/mindre enn andre, og antallet arrangementer varierer.

Hvordan er miljøet på tvers av studiene? Er det ofte man møtes i gjenger fra ulike studier?

Selv om man studerer forskjellige ting, har man gjerne enkelte fag med andre studier. For eksempel kan du studere Europastudier, og ha fag med de som studerer Statsvitenskap. Dette gjør at man kan få venner fra andre linjer, gjennom gruppearbeid og lignende. I andre tilfeller bor man sammen med noen, eller kjenner noen fra før, som studerer noe annet. På denne måten kan gjenger fra ulike studier, bli kjent og henge med hverandre!

Hva bruker studenter i Trondheim fritiden på?

Det kommer veldig an på hva du selv liker å gjøre! Mange har deltidsjobb, verv og idretter de liker å holde på med. Andre velger å gjøre mye skolearbeid, være med venner, se på filmer, gå turer eller lignende. Det er veldig opp til deg selv hva du vil holde på med! Jeg velger å bruke mesteparten av fritiden min med kollektivet, venner, til trening, jobb og verv.

Hvis du hadde flyttet til Trondheim nå – hva hadde du gjort annerledes?

Jeg hadde veldig høye forventninger og veldig lite kunnskap om Trondheim. Jeg har gjort masse gøy i Trondheim gjennom vervet mitt i FN-studentene, jobbet som frivillig hos Frelsesarmeen, jobben min her og et fantastisk studiemiljø. Jeg ville ikke endret på det. Hvis jeg hadde skulle startet i Trondheim på nytt, ville jeg personlig ha meldt meg som frivillig på Studentersamfundet, blitt med i et idrettslag på NTNUI og prioritert å se mer av Trondheim. Dette er nok det jeg “angrer” på at jeg ikke har gjort.

Håper dette ga svar på noe av det du lurte på, og at du ble litt klokere på hvordan det er å studere i Trondheim. Hvis du fortsatt lurer på noe, er det er alltid mulig å kommentere her på bloggen eller sende oss en melding på Instagram eller Facebook . Vi svarer deg på det du måtte lure på!

-Stine, Europastudier med statsvitenskap, 2. år

One thought on “Q&A – Student i Trondheim

Leave a Reply