Q&A – Studiebyene

NTNU har 3 fantastisk flotte studiebyer – Trondheim, Ålesund og Gjøvik. Men hvordan er det egentlig å være student i disse byene? I denne månedens Q&A innlegg svarer vi på deres spørsmål om akkurat dette!

Ah, studiebyen! Det er kanskje din første mulighet til å bo hjemmefra, og det skal ærlig innrømmes at det er en del nerver i starten. Men, så blir det rolig. Også plutselig merker man at det er kanskje studiebyen som føles mest ut som hjemme? La oss ta en titt på deres spørsmål om studiebyene!

Trondheim

Hvordan er det å bo i Trondheim?

Det er veldig mange studenter i Trondheim, og det kan virke litt overveldende innimellom, men det som er bra er at du blir kjent med andre studenter via fadderuka, også bygges nettverket seg sakte opp via å delta på forelesninger, seminarer, gruppearbeid osv. Utenfor skolen er det også masse gøy å gjøre!

De aller fleste synes studielivet er veldig bra her i Trondheim! Det finnes hundrevis av foreninger man kan bli medlem i, og NTNU har også Norges største idrettslag som tilbyr treninger og arrangementer for alle mulige idretter! I tillegg til det blir du automatisk tilbudt medlemskap i linjeforeningen til ditt studie. Denne foreningen arrangerer spesifikke turer og fester kun for de som går på ditt studie. Det er en flott mulighet til å bli kjent med folk! Det skjer så mye forskjellige ting overalt i Trondheim hver uke at det nesten er umulig å vite om alt. Med andre ord finnes det noe å drive med uansett hvor sære eller spesielle interesser du måtte ha.

I Trondheim er Samfundet et samlingspunkt for alle byens studenter, som byr på alle typer arrangementer i løpet av semesteret.

Kollektivtransport?

Hvordan er det med kollektivtransport i Trondheim? Er det f.eks. mulig å kjøpe årsbillett for buss?

Kollektivtransporten i Trondheim drives hovedsakelig gjennom AtB, og bussene finner du i hele byen. Det er hyppige avganger, mange busstopp, og mange ruter – så det er lett å komme seg rundt i byen med buss. Det finnes også en trikk som går over en liten strekning, i tillegg finnes det tog. Du kan kjøpe 180-dagersbilett, og ha den enten på app på mobilen eller på et AtB-kort. Som student får du rabatt på på engangs-, 30-dagers og 180-dagersbillett. Det er ikke spesielt dyrt og det er veldig nyttig dersom ikke alt du skal ligger i gå-avstand. Så jeg vil si at kollektivtilbudet i Trondheim er ganske så bra!

Ålesund

Hvordan er det å være student på NTNU i Ålesund? Og hvordan er studentlivet?

Vi har kun ett campus med litt over 2000 studenter, som vil si at vi er et veldig samlet campus. Det gjør at det er veldig lett å bli kjent med mennesker internt i klassen, men også på tvers av linjer og trinn. De fleste arrangementene (både sosialt og faglig) arrangeres av studentorganisasjonene som Ålesund studentsamfunn, næringslivsutvalget, start Ålesund, studentparlamentet osv. Her kan man enten velge å bli med på arrangørsiden eller delta. Det skjer noe i regi av studentsamfunnet hver uke, noe som vil si at man kan forme studentlivet selv, i form av deltagelse. Per dags dato har vi et lite (dog aktivt) studenthus og ingen treningssenter i regi av skolen. Det har gjort at studentsamfunnet har jobbet aktivt med å hente inn gode samarbeidsavtaler med forskjellige aktører i Ålesund sentrum. Man får dersom som student en rekke rabatter på alt fra trening til festivaler.

Når det kommer til studiehverdag så varierer det fra linje til linje, og person til person. Noen har obligatoriske fag, mens jeg som studerer shipping ikke har obligatorisk før siste halvdel av 3. Klasse. Det gjør at man får mye frihet, men også ansvar. Undervisningen skjer ofte i klasserom eller større auditorium, men studerer man f.eks nautikk eller sykepleie får man mye tid i simulatorer, og ingeniørene har tilgang på labber, roboter og andre ting som gjør studiet mer praktisk!

Gjøvik

Jeg har lyst til å begynne på sykepleierutdanningen på NTNU. Jeg lurer på om du kunne fortelle litt om Gjøvik som studentby og hvordan du trives som sykepleierstudent der?

Gjøvik er en super studentby! Fint på campus og rundt i byen. Det er lett å bli kjent med folk på tvers av linjer og ellers innad i klassen. Mye sosialt man kan være med på fritiden, alt fra klatring, bingo, konserter, fotball osvosv.

Når det kommer til studiet er det bra praksisplasser tilgjengelig og en god blanding av teori og praksis. Man er ofte delt opp i mindre grupper som man samarbeider med, noe jeg likte veldig godt. Vi har også et fint simuleringssenter hvor man kan øve på prosedyrer og situasjoner. Dette er også tilgjengelig på kveldene om man vil reise dit å øve. Foreleserne har en open door policy som gjør at man kan banke på og spørre direkte spørsmål, slik er det gjerne ikke på store steder.

Når det kommer til bosted i Gjøvik er det fine studentboliger som du kan sjekke ut på sit.no, og ellers mange som leier ut private leiligheter. Jeg angrer ikke på at jeg valgte å studere i Gjøvik.

 

Det var alt for denne gangen! Er det noe mer du lurer på? Kanskje vi har svart på det i en tidligere Q&A allerede! Sjekk ut flere av disse innleggene her. 

Du kan også alltids sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på Facebook, Instagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

– Signe, medievitenskap, 2. år

 

One thought on “Q&A – Studiebyene

Leave a Reply