Sparetips for nye studenter

Før jeg flyttet for å studere visste jeg lite om hva pengene mine ville gå til, men nå som jeg har studert i noen år har jeg funnet flere måter å spare penger på! Derfor tenkte jeg å dele noen av disse med deg i dette innlegget. 

Som student har du sikkert ikke veldig god råd. De fleste av oss lever på stipend og noen er så heldige at de har jobb ved siden av studiene. Uansett er studietiden en periode av livet hvor du sikkert vil måtte tenke ekstra godt over hva du bruker penger på, og derfor skal jeg gi deg noen tips og triks til hvordan du kan bruke pengene dine på en smart måte.

Få kontroll å budsjettet ditt

Å gå fra å bo hjemme hos foreldrene sine til å forsørge seg selv kan bli en litt kaotisk overgang, hvertfall når det kommer til penger. Plutselig oppdager du hvor mye det koster å holde hverdagen gående, og hvordan det kan virke som at pengene bare flyr ut av vinduet. Men ikke fortvil, det finnes håp! Det første steget til å få kontroll på budsjettet ditt å skaffe oversikt over hvilke penger som kommer inn og hvilke penger som må ut

Derfor burde du alltid betale de faste utgiftene dine så fort du mottar stipend, som husleie, strømregning og diverse abonnementer. Men det er ikke alltid at regninger forfaller på samme dato som datoen for utbetaling av stipend. Da anbefaler jeg at du setter av de pengene du vet at du kommer til å måtte bruke på leie og lignende så fort de kommer inn på kontoen din. Da vet du akkurat hvor mye penger du har igjen, og kan deretter regne ut hva du kan og vil bruke resten på. 

Vil du ha flere tips til hvordan du kan planlegge inntektene og utgiftene dine? Sjekk ut innlegget Silya skrev tidligere i år om studentbudsjett!

Brukt er bra

Å velge brukt er ikke bare miljøvennlig og trendy, det er også veldig lønnsomt for lommeboka! Det finnes mange måter du kan skaffe deg brukte ting på fremfor å kjøpe nye. 

Du kan for eksempel arrangere byttekvelder. Det er både lønnsomt og sosialt! Da kan du benytte anledningen til å skaffe deg ting du trenger, bli kvitt ting du ikke trenger og kanskje få nye bekjentskaper. Inviter på tvers av studier og alder, så blir mulighetene enda større. Byttekvelder er faktisk såpass populært at det ofte arrangeres offentlige møter hvor man kan møte opp og gjøre en god byttehandel. Så følg med i sosiale medier – plutselig dukker det opp et byttearrangement i nærheten av deg. 

Som ny student vil du raskt merke at mye penger går til pensum. Man har som regel flere fag per halvår og fagene krever ofte at du må kjøpe flere bøker. Da kan det være smart å kjøpe brukt– du kan snakke med faddere som har hatt de samme bøkene i årene før deg, du kan sjekke ut Facebook-sider for salg av pensum og du kan bruke nettsiden ibok.no som er en sikker og enkelt side for kjøp og salg av pensum. 

Til innflytting trenger du kanskje også noen nye møbler og litt interiør? Hvis du kjøper slike ting brukt fremfor nytt sparer uten tvil mye penger. Bruk tise-appen, gå på Fretex eller dra på skattejakt i en av byens bruktbutikker. 

Og ikke minst! – Disse nettsidene kan også være fine til å tjene litt ekstra penger når du selv har noe du ikke trenger lenger. 

Kjøp mye av gangen

Nei, det kan da umulig stemme? Å joda! Ofte kan det være mye å spare dersom du kjøper mye av gangen. Jeg skal utdype med noen helt konkrete tips:

Se alltid på kilopris. Og det burde du gjøre uansett om du skal kjøpe mye eller ikke –to ulike skinkepakker til 15 kr er ikke det samme om mengden i forpakningen er helt ulik. Hvis du kjøper 4 kg ris om gangen er det lett å se at det er mye billigere enn å kjøpe småpakker – da har du også ris i lang tid og trenger ikke bruke like mye tid på å handle, heller. Men det er ikke alltid like lett å se om den ene pakken er billigere enn den andre, så sjekk alltid kiloprisen. 

Storhandling på Storlien. Vi har vel alle hørt om harrytur, og det har aldri vært mer nyttig enn som student. I Trondheim har du mulighet til å ta gratis buss inn til en stor matbutikk i Sverige. Planlegg turen slik at du kan reise like etter at du har fått storstipend, så kan handle mye av gangen og spare i lengden. Du burde handle ting som det går mye av, som for eksempel, frø og mel til baking, ris, veganske alternativer til melkeprodukter, kjøtt, te, vaskemiddel og mye mer. Et ekstra lite tips er å ta med frysepose, så holder mange av varene seg bedre til du får lagt dem i fryseren.

Kjøp mye ris om gangen, da sparer du penger i det lange løp

Benytt deg av studentrabatter

På mange steder får du nedsatt pris dersom du viser studentbeviset ditt. Dette gjelder alt fra caféer, barer og restauranter til klesbutikker og frisører. Og ikke minst er det studentrabatter for kollektivtrafikken i Trondheim! Alle disse rabattene kan gjøre at du sparer mye i løpet av året. 

Et ekstra tips her – gjør litt research når du vet at du skal ha noe – hvilke frisører gir gode rabatter, hvilke kaféer har billig kaffe, hvor kan du trene billig og slike ting. God planlegginger uten tvil noe som vil gjøre studiehverdagen din både bedre og billigere. 

Bli medlem

Mange matbutikker tilbyr deg gode dealer eller sparingstilbud dersom du registrerer deg som medlem. Er du for eksempel Trumf-meldem kan du spare penger mens du bruker penger. Jeg vet, det høres ut som et lokkemiddel for å få folk til å bruke mer penger, men i det store og det hele er det faktisk ganske lønnsomt. Når du handler et sted med Trumf-avtale vil en prosentandel av kjøpet rett og slett spares og lagres på din medlemskonto. Etter en stund vil summen bygge seg opp og du kan velge å overføre disse pengene til din brukskonto eller bruke de på andre gode dealer – dersom du trenger det. 

Håper disse tipsene er nyttige for deg som er kommende student. Og er du bekymret for at du ikke skal få endene til å møtes økonomisk? Ikke fortvil, veien blir til mens du går den. Denne siden har også en god oversikt over studentøkonomi med masse tips!

Har du spørsmål om studentbudsjett, økonomi eller andre ting som har med studier og studenthverdag å gjøre? Kontakt oss på NTNU Neste Stopp på Facebook eller send en oss en direktemelding på Instagram @ntnustudent

-Ingrid, 3. år, medievitenskap

One thought on “Sparetips for nye studenter

Leave a Reply