Min vei til utveksling

Du har kanskje hørt at NTNU har gode utvekslingsmuligheter? NTNU har avtale med over 500 universiteter i mer enn 100 land. Massevis av studenter tar seg turen utenlands i løpet av studiet, men hvordan søker jeg egentlig? Hva er prosessen og hvordan kommer jeg i gang, lurer du kanskje på?

Det er alle gode spørsmål! La oss ta en titt på hvordan det gikk med meg når jeg skulle søke. Men først.. hvorfor utveksling?

Hvorfor vil jeg på utveksling?

Okey, jeg skal innrømme at det kanskje er nokså opplagt hvorfor man vil på utveksling. Utforske nye land og byer? Ja takk. Forandring i rutiner og emner? Lets do it. For meg var det enda en grunn som gjorde utveksling til et must. Jeg har nemlig vært på utveksling før!

På videregående dro jeg på ett års utveksling til Eastbourne, England, hvor jeg bodde med en vertsfamilie og gikk på skole. Det var et av det beste, mest spennende årene jeg noen gang har hatt, og jeg har utrolig lyst til å oppleve noe lignende igjen! Så mye koste jeg meg det året at jeg til og med har valgt å reise tilbake til England, denne gangen til London og SOAS University!

Hvordan søker man på utveksling?

Så, som du hører er det mye spenning når man først har bestemt seg for hvor man vil reise. Men hvordan får man 500 universiteter til å bli ett?! Det kan være vanskelig! Selv var jeg heldig med at jeg allerede var ganske sikker på landet, og ganske sikker på byen, og jeg ville anbefale deg å starte med å se geografisk hvor du kunne tenke deg å reise. Har du først et par land du kan tenke deg å reise til, blir det plutselig mye lettere å gjøre research om skoler og studier.

Når jeg hadde bestemt meg for sted, hadde jeg en veiledningstime med studieveileder for mitt studie for å se hvilke skoler de anbefalte deres studenter å reise til. Dette var veldig kjekt for å se hvor jeg kunne ta emner som passet inn i bachelorgraden min, selv om jeg til slutt valgte en helt annen skole. Jeg var også på veiledning hos Internasjonal seksjon for å se hvilke skoler i London de anbefalte. Det var første gang jeg hørte om SOAS!

Første steg – Søke internt til NTNU

For å søke om utveksling må du først søke internt til NTNU. Fristen for meg var 1. februar siden jeg skal reise til sommeren. På den interne søknaden viser du hvilke skoler du har lyst til å dra til og hvilken prioritering de har. I tillegg må man planlegge hvilke emner man ser for seg å ta på skolen som ligger på førstevalget sånn at fakultet kan forhåndsgodkjenne de emnene. Intern søknad kan du lese mer om her. Jeg valgte å sette opp tre forskjellige skoler i London med SOAS på førstevalg.

Dette er også tidspunktet du søker på eventuelle stipend som Erasmus-stipend og NTNU stipend. Utvekslingsstipend kan du lese mer om her.

Andre steg – Intern godkjenning og søknad til SOAS

Torsdag 28. mars fikk jeg mail om at min interne søknad hadde blitt godkjent, yay! Det betydde at det var på tide å begynne med søknaden til SOAS. For universiteter som NTNU har avtale med får man hjelp av Internasjonal seksjon til å sende over søknaden, så jeg fikk en liste med ting som måtte ordnes og sendes tilbake til Internasjonal seksjon. De tingene var:

  • Utfylt og signert søknadsskjema
  • Engelsk karakterutskrift fra NTNU
  • Bekreftelse på mitt engelske språknivå (f.eks. vitnemål fra videregående)
  • Anbefalingsbrev fra en professor eller annen akademisk ansatt ved NTNU
  • Kopi av pass

Dette tok nok en måneds tid å organisere, siden jeg måtte vente på anbefalingsbrevet fra professor, men når alt det var gjort kunne jeg sende det tilbake til Internasjonal seksjon. De videresendte søknaden min til SOAS i starten av mai, og så var det bare å vente.

Tredje steg – Godkjenne plass og finne bolig

Allerede en uke etterpå fikk jeg svar fra SOAS om at jeg hadde kommet inn! Jeg ble ganske overrasket om at de svarte så raskt, men det var en utrolig hyggelig beskjed å få rett før eksamenstida satte i gang, haha! Også her fikk jeg en liste med ting som skulle ordnes. Jeg måtte:

  • Offisielt akseptere tilbudet gjennom å fylle ut et skjema
  • Lese om og søke på studentbolig
  • Planlegge reisen min ned til London

I tillegg måtte jeg laste opp opptaksbrevet fra SOAS til NTNU sine sider som dokumentasjon på at jeg hadde kommet inn.

Søke til Lånekassen

Og det aller siste jeg måtte gjøre får å bli klar til utveksling var å søke til Lånekassen. Først måtte opptaksbrevet jeg fikk fra SOAS godkjennes internt, men når det var gjort, åpnet muligheten seg for å søke om lån og stipend. I England er det vanlig å betale skolepenger, men heldigvis har Lånekassen ordninger for å støtte også der. Hvor mye støtte du kan få under utveksling kan du lese om her.

Sånn kan det altså gå når man søker om utveksling, ikke alt for mye styr, eller hva? Og definitivt verdt det! Spesielt når internasjonal seksjon hjelper deg igjennom prosessen. Så da håper jeg du også har lyst til å reise på utveksling når du blir student!

Signe, medievitenskap, 2. år

Leave a Reply