Hva gjør jeg hvis jeg ikke kom inn på studiet?

Dessverre er det slik at alle ikke kan få plass på studiet de ønsker. Er du en av de som ikke kom inn på ditt første ønske? Her er hva som skjer videre, og hva du bør gjøre!

Venteliste

Har du havnet på venteliste? På studier med flere kvalifiserte søkere enn plasser, vil de med de laveste konkurransepoengene (karaktersnitt x 10 + tilleggspoeng) bli plassert på venteliste. Du må takke ja til å stå på ventelisten, hvis ikke vil tilbudet om ventelisteplassen falle bort. Ventelistenummert ditt blir oppdatert jevnlig, men det er først ved suppleringsopptaket 29. juli du får svar på om du har fått et nytt tilbud. Hvis du får et nytt tilbud i suppleringsopptaket, mister du den tidligere tildelte studieplassen. Derfor er det viktig at du tenker deg nøye om dersom du takker ja til både studietilbud og venteliste. Svarfristen for hovedopptaket er 24. juli, og det er innen denne fristen du må takke ja til ventelisten. Merk at dersom du trekker deg fra ventelista etter 24. juli, kan du risikere at du likevel blir med på suppleringsopptaket.

Etter hvert som andre takker nei til studieplassen, vil de på venteliste få tilbud om studieplass. Du kan takke ja til tilbud om studieplass som du hadde på lavere prioritet og samtidig takke ja til ventelisteplass på et studie på høyere prioritet. Om du senere får studietilbud på høyere prioritet, vil tilbudet på lavere prioritet falle bort! Det er ingen garanti på å få plass, og det er i tillegg vanskelig å si hva sannsynligheten for å komme inn er! Det gjelder altså å ha is i magen.

Restplasser – Ledige studieplasser

19. juli blir ledige studieplasser lagt ut på Samordna. Da har du én dag på deg til å se om det er noen av studiene du kunne tenke deg å søke på. Fra 20. juli kl. 09:00 kan du søke på ledige studieplasser. Her er det om å gjøre å søke raskt, siden det er de første som søker som blir vurdert for tilbud.

Du mister ikke tilbudet du allerede har fått hvis du søker på restplasser, med mindre du svarer ja på det nye tilbudet.

Campus Dragvoll

Friår, jobbår, reise, ta opp fag eller folkehøgskole

Hvis du ikke kom inn på studieprogrammet du ønsket, og heller ikke ønsker å gå noe annet, er friår kan være tingen! Et friår kan være gull verdt når det kommer til reising, jobbing og å ta opp fag slik at du kan ha større sjanse for å komme inn på studiet året etter. I tillegg får du to alderspoeng for hvert år fra året du fyller 20, når du søker med ordinær kvote. Hvis du jobber et år får du arbeidserfaring, kanskje du finner ut at du vil noe helt annet enn det du i utgangspunktet hadde søkt, OG du får litt ekstra cash i studietiden!

Mange folkehøgskoler har opptak helt fram til start i august, så det er enda ikke for sent å søke på folkehøgskole hvis du ønsker det! I tillegg til at folkehøgskole gir deg minner for livet, gir det deg også 2 ekstra studiepoeng.


Det finnes flere alternativer til at det neste året ditt blir bra og givende, til tross for at du kanskje ikke kom inn på førstevalget ditt. Min største anbefaling er å ikke miste motet, ta opp fag hvis det trengs, utvid horisonten din med å prøve noe du ikke hadde sett for deg i utgangspunktet, og hvis du fortsatt ønsker å studere studiet du ikke kom inn på, neste år også, søk igjen!

Hvis du lurer på noe om blant annet studentlivet, studietiden eller søknadsprosessen, når du oss på Facebook og Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

-Ida, medievitenskap, 3.år

Leave a Reply