Ukas student/sommerjobber: Interaksjonsdesign

Ukas student/sommerjobber er Rebekka som studerer Interaksjonsdesign på NTNU Gjøvik, som for tiden har sommerjobb hos Altibox. Heng med videre for å få et innblikk i hennes hverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Mitt navn er Rebekka Sofie, jeg er 27 år og kommer fra Trondheim. Jeg har studert markedsføringsledelse med fordypning i prosjektledelse, videre fullført bachelorgrad i grafisk design på NTNU i Gjøvik og skal begynne mitt siste år på master i interaksjonsdesign. Jeg bor med kjæresten min i en koselig 28 kvm studentbolig. Ved siden av studiene har jeg dyrket plantehobbyen min siden jeg begynte å studere i Gjøvik. I dag har 10 planter og det kommer sikkert til å bli flere.

Hvorfor valgte du å studere master i interaksjonsdesign (MIXD)?

For meg var det litt 50/50. Jeg var klar for å begynne å jobbe, men samtidig følte jeg meg ikke helt klar for det heller. Jeg visste om master i interaksjonsdesign allerede fra da jeg begynte på NTNU i Gjøvik, også hadde jeg venner og bekjente som tok denne masteren med bakgrunn i grafisk design. Gjennom de fikk jeg vite deres erfaringer og hvordan det var der. I tillegg til dette fikk jeg en smakebit på interaksjonsdesign i fagene informasjonsarkitektur gjennom bachelor studiet mitt på grafisk design. Disse fagene var tverrfaglige og jeg fikk samarbeidet med studenter som gikk bachelor i interaksjonsdesign.

I emnet informasjonsarkitektur på bacheloren lærte jeg mye om hvordan en interaksjonsdesigner jobber. Fra research til en endelig løsning. Jeg lærte fort å lage visuelle og interaktive prototyper. Dette syns jeg virket spennende da jeg kunne både lage en løsning og et design system (logo, typografi, farger og mer) som satte brukerne i sentrum.

Det jeg syns er kult med å kombinere grafisk design og interaksjonsdesign er at i grafisk design kan jeg sette sammen typografi (Les mer om det her), farger og mer i et design system, for å gi produktet/tjenesten en identitet. Mens interaksjonsdesign vektlegger mye på brukersentrerte prosesser som fokuserer primært på brukerne og deres behov. I denne prosessen er det mye research og problemer. Videre produsere workshops og brainstorming til å tegne wireframes (et lite vindu som viser hvordan produktet kan se ut på en nettside for eksempel) og utføre brukertester før de blir til en endelig løsning.

Med denne kombinasjonen kan jeg lage et design system som fokuserer på brukerne og legge de opp i mockups, som vil gi blant annet bedrifter følelsen av hvordan produkt/tjeneste kan være i virkeligheten før den blir implementert. I tillegg er det spennende å kunne utføre brukertester og identifisere ukjente problemer man kanskje har sett forbi.

Bildet hentet fra HER

Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg?

Det er varierende fra semester til semester. Forrige semester (denne våren) begynte de fleste fagene rundt 09:15 på mandager, torsdager og fredager, og 08:15-16:00 på onsdager. Mandagene var de tøffeste fordi det varte ganske lenge, og når disse dagene var ferdige var det rett på å lage middag og studere litt etterpå. Nedenfor er en smakebit av hvordan timeplanen min så ut. Jeg liker også å strukturere timeplanen skriftlig i en bullet journal. Der får jeg gitt utslipp for både kreativitet, men også holdt meg strukturert og organisert.

Vi har ofte en god blanding av teoretiske og prosjektbaserte emner. I de prosjektbaserte emnene har vi ofte et prosjekt som blir utført gjennom gruppearbeid. Mye av prosessen kan se ut som dette:

 • Innsiktsarbeid
  • Lage en prosjektplan
  • Konkurrent analyse
  • Lage intervjuguide og utføre intervjuer
 • Definere
  • Hva er brukerproblemet?
  • «How Might We» (metode for nytenking)
  • Personas og scenarioer
  • Brukerreiser
 • Idémyldre
  • Brainstorming
  • Sette design krav (funksjonelle og ikke-funksjonelle)
 • Prototype
  • Lage site-map
  • Tegne skisser
  • Prototype i Figma eller XD
   • Følge design prinsipper
 • Teste
  • Utføre brukertester på skissene, og ulike delene av prototypene
  • Gjøre forbedringer før leveranse

Dette er kun et eksempel på måter man kan jobbe på. Denne er inspirert av en Design Thinking Process som blir mye brukt og er en fleksibel prosess som varierer fra prosjekt til prosjekt. Nedenfor har du en smakebit av hvor kompleks et prosjekt kan se ut:

Før:                                                                     Etter:

Hvordan liker du Gjøvik som studieby?

Jeg liker Gjøvik veldig godt! Alt er innen god gåavstand og mye er under utvikling som gjør det litt ekstra spennende. Jeg anbefaler for alle studenter i Gjøvik (og alle andre) å besøke steder som Hovdetoppen, Fjellhallen, Mjøsa og Fastland! Hovdetoppen er et utkikkspunkt, hvor deler av den er en nedbrent restaurant. Rett nedenfor er Fastland hvor man kan bade, spille volleyball eller kjøpe is på kiosken. Videre har vi Fjellhallen som er ishall, konserthall og mye mer. Til slutt har vi Mjøsa, Norges største innsjø! Den er 117 km lang (sjekket på Wikipedia hehe…) og Gjøvik har en lang fin tursti som man kan gå langs innsjøen. Ellers finnes det mange koselige kaféer og butikker, blant annet den kule bruktbutikken Ting og Tøy.

Utsikt mot Mjøsa fra studentboligen min

Hvordan er studiemiljøet?

Jeg har vært veldig aktiv i løpet av bachelorstudiet, hvor jeg blant annet var leder for Studentmagasinet Morsk, styremedlem i Darling – Linjeforening for designfag og vært en del av fadderstyret for Fadderuka i Gjøvik. Ved å være engasjert får man bli med på mye gøy og ikke minst bli kjent med mange folk!

Etter jeg begynte på masteren har jeg tatt det mer med ro, tilbrakt tid på studiene mine og å bli kjent med klassen. Noen ganger stikker jeg også til «Huset» som er studenthuset i Gjøvik, som ofte arrangerer mye spennende. I første etasje har de kafé/bar, mens andre etasje blir brukt til konserter eller som dansegulv. De har også en utescene. I tillegg har jeg fått tre supergode venninner som jeg henger med fast. Vi går på turer i marka og finner på mye gøy ved sidene av studiene. I sommer fikk vi til å dra på hytteturer og roadtrips sammen, som var ekstra koselig!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Jeg har veldig lyst å jobbe som User Interface Designer (UI designer) og designe interaktive visuelle løsninger. Det er veldig gøy å utføre brukersentrerte prosesser, da det finnes mange forskjellige metoder for å gjennomføre prosjekter. Jeg liker også å samle innsikt og finne ut hva brukernes behov og problemer er. Samtidig liker jeg veldig godt å lage interaktive prototyper med et spennende design system. Viktigste av alt er at det skal fungere optimalt for brukeren. Ellers tror jeg det blir veldig spennende å se hvor man ender opp 😀


Relaterte blogginnlegg:

Dermed har du vært med Rebakka på hennes hverdag i en sommerjobb som NTNUStudent. Som student er det så mye å finne på, så mye å velge mellom, at det er umulig å få ned alt i en tekst. Så om du skulle lure på noe mer om Interaksjonsdesign eller bare livet som student, kan du nå oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

-Herman, Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet, 2.år

Leave a Reply