4 ting du som skal flytte burde huske på 🔑

Skal du flytte til en ny by til høsten? Eller kanskje bare flytte i en ny leilighet? Da bør du lese disse fire tipsene!

Meld flytting på posten.no 📩📮 📯

Skal du flytte for å studere eller kanskje du skal flytte inn i en ny leilighet i samme by? For at alle pakker og brev skal bli levert til deg der du bor, må du huske å oppdatere adressen din hos posten.no. Det er også gratis å melde adresseendring. Merk deg at:

 • Adresseendringen du gjør hos Posten ikke påvirker stipend eller annet hos Lånekassen.
 • Posten og Lånekassen påvirker ikke hverandre, så det å endre adressen din hos posten.no gjør bare at du får posten tilsendt til riktig sted.
 • Du kan motta post både hjemme og der du bor som student. Posten blir da levert til den adressen du skriver på sendingen.

Skal du flytte eller trenger å endre adresse hos Posten? Da kan du trykker her.

Innboforsikring 👩🏽‍💻🏘💸

Bor du et annet sted enn hjemme hos foreldrene dine burde du lese dette. Innboforsikring er kort fortalt en forsikring som sikrer alle dine eiendeler. Du kan tenke at innboforsikringen dekker alt det du ville fått med deg i et flyttelass. Noen ganger dekker dine foreldres forsikring deg og ditt, derfor er det lurt å sjekke opp dette før du betaler for egen innboforsikring.

Dersom du ikke er dekket av foreldrene dine sin innboforsikring er det lurt å undersøke hvilken innboforsikring som passer for deg. Da er det lurt at du ser etter:

 • Hva eiendelene du har der du bor er verdt, og hvor mye du har der du bor.
 • Hva innboforsikringen dekker (eksempelvis har noen egne forsikringer som inkluderer sykkel, egen PC-forsikring etc).
 • Hva du er villig til og kan betale per måned.
 • Som regel tilbyr flere forsikringsselskaper egne innboforsikringer som er tilpasset studenter. Velg den som passer best for deg!
 • Det kan være lurt å ta bilder av eiendelene dine, slik at dersom det skulle oppstå brann eller andre grunner til å bruke forsikringen – så husker du hva du eier og hva det er verdt 📲

Les husleiekontrakten nøye! 📑 

Les alltid husleiekontrakten. Det gjør at du slipper uklarheter og misforståelser mellom deg og utleier. Ved å skrive under på kontrakt vet du også hvem og hva du har å forholde deg til. Skal du bo i et kollektiv, bør alle leietakerne skrive under på kontrakten. På denne måten står alle som bor i samme leilighet ansvarlig for det de gjør.

 1. Sørg for at du vet hva husleien inkluderer som strøm, varme, Internett etc.
  Hvis leiligheten ikke inkluderer strøm eller varme, kan det være lurt å spørre utleier om de vet hva dette pleier å komme på per måned, slik at du vet cirka hva leien totalt vil koste deg. Merk også hvem du skal betale husleie til og hva beløpet er, slik at du betaler i tide hver måned.
 2. Gå gjennom leiligheten med utleier eller ta bilder for å dokumentere standarden på leiligheten når du flytter inn.
  Dette er for at du ikke skal bli trukket for feil som var der da du flyttet inn, når du flytter ut. NB: undersøk eller forhør deg om at brannvarsleren også fungerer. Noen utleiere er flinke til å følge opp dette, men det er lurt å sjekke at det er batterier eller at alt er i stand.
  Om du ikke går gjennom leilighetens standard med utleieren, er det lurt å gi beskjed om du oppdager noe (som lekkasjer, ødelagte hvitevarer osv). Ellers burde du sørge for å ha dato på bildene du tar, slik at utleier vet at bildene du tok av leiligheten for å dokumentere standarden ble tatt da du flyttet inn.
 3. Merk deg oppsigelsestiden på leiligheten.
  Hvis du skal flytte til en leilighet du kun har sett på bilder eller video, er det ekstra lurt å merke deg hvor lenge du er forpliktet til å bo der før du eventuelt kan si opp leieforholdet. Dette er også viktig om du har sett leiligheten, slik at du gir beskjed til utleier i riktig tid når du skal flytte ut.
 4. Undersøk hva du som leietaker er pliktet til å følge opp.
  I noen kontrakter kan det stå at du som leietaker er forpliktet til å vedlikeholdet boet, som å bytte lyspærer eller annet vedlikehold 🔨💡. Det er derfor greit å vite hva utleier tilbyr å rette opp i, for eksempel dersom leiligheten følger med en oppvaskmaskin. Er det du eller utleier som erstatter denne om den slutter å fungere? , etc.

Bytte fastlege til byen du flytter til 👨🏻‍⚕️

Flytter du langt hjemmeifra, kan det være lurt å endre fastlege til byen du flytter til. På den måten har du legen din i nærheten dersom det skulle trenges. Du kan enkelt bytte fastlege på: helsenorge.no. Om fastlegen du ønsker ikke har ledig kapasitet, kan du enkelt sette deg opp på en venteliste.

Sara, medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi, 5. året

Leave a Reply