Ukas student: IT-drift og informasjonssikkerhet

Ukas student er Ari som studerer IT-drift og informasjonssikkerhet. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans ser ut? Da bør du ta en titt på dette blogginnlegget! 🤗

Denne uka kunne du følge Ari på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Rakk du ikke å se det? Fortvil ikke! Han har nemlig svart på et par spørsmål om studiehverdagen sin 🙌🏻

NB: Studiet IT-drift og informasjonssikkerhet erstattes med studiet Digital infrastruktør og cybersikkerhet. Du finner den nye beskrivelsen her.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Ari, og er 23 år. Jeg er en andreårs bachelorstudent i IT-drift og informasjonssikkerhet på NTNU i Gjøvik. Før jeg ble student gikk jeg studiespesialisering på VGS, gjennomførte førstegangstjenesten og tok meg et jobbeår. Ved siden av studiet har jeg hatt ulike verv og jobber, og er nå med i Start Gjøvik som jobber for å fremme innovasjon og entreprenørskap. 

Hvorfor valgte du å studere IT-drift og informasjonssikkerhet?

Jeg fikk interesse for sikkerhet i løpet av førstegangstjenesten, men det var først da jeg selv ble hacket at jeg rettet fokuset mitt mot informasjonssikkerhet. Jeg innså at jeg hadde null peiling på hvordan teknologi generelt fungerte, og bestemte meg for å endre på det. Etter å ha søkt litt rundt fant jeg dette studiet, og det virket som et studiet som ville introdusere meg for litt av hvert innen informasjonsteknologi. Så da søkte jeg!

Hvilke endringer ble gjort da studiet gikk fra å hete IT-drift og informasjonssikkerhet til Digital infrastruktur og cybersikkerhet?

Studiet gikk fra å ha 10poengs emner til 7,5poengs emner. Det betyr at det nye studiet har fire emner hvert semester istedenfor tre. Disse emnene vil da ha mindre arbeidsmengde, men et emne mer pr semester enn før, slik at den totale arbeidsmengden blir den samme. Totalt sett går man fremdeles igjennom mye av det samme, så er to veldig like studier, og jeg som går IT-drift og Informasjonssikkerhet vil nok ha de samme jobbmulighetene som de som går Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet.

Er det viktig at man kan mye om IT/data før man begynner på studiet?

Nei det vil jeg ikke si! Jeg kunne ikke særlig mye mer enn hvordan man skrur pcen av og på, og det har gått bra med meg! Studiet er satt opp slik at man går igjennom det grunnleggende først, så er ingen krav til forkunnskaper for å kunne gjøre det bra.

Hvordan ser en typisk studieuke for deg?

I løpet av uken har vi ca 20 timer med forelesninger/øvingstimer, og jeg prøver å få vært med på alle. Spesielt forelesningene! Ellers så har vi noen obligatoriske oppgaver og et prosjekt som må gjøres i løpet av semesteret. De obligatoriske oppgavene er som regel mest praktisk, men inneholder noe teori også. Prosjektene har så langt vært mer teoretiske, med unntak av prosjektet i objekt-orientert programmering som kun gikk ut på å lage et program. Tiden mellom forelesninger/øvingstimer benyttes som regel til forberedelser, slik at jeg er klar for neste forelesning, eller til å løse oppgaver. Utenom studier så går noe tid til både jobb og verv, men får dyttet inn noe sosialt og fysisk aktivitet også!

Hvordan liker du Gjøvik som studieby?

Jeg synes Gjøvik som studieby er helt greit! Universitetet ligger rett ved sentrum, så tar ikke lange tiden å gå. I tillegg ligger Gjøvik Olympiske Fjellhall enda nærmere, og her er det muligheter for klatring, svømming og en rekke andre aktiviteter. Somrene har hittil også vært varme og solrike, noe som passer bra til Gjøviks mange bademuligheter utendørs.

Hvordan er studentmiljøet?

Jeg ble veldig godt tatt imot i fadderuken, og anser flere av dem jeg var med som gode venner nå! På Gjøvik er vi ca.4000 studenter, noe jeg mener er mange nok til at man kan forsvinne i mengden om man ønsker det, og lite nok til at jeg ofte finner kjentfolk i gangene (noe som fører til at mye tid forsvinner til sosialt prat, men det er nok mer min feil enn noen andres). En annen fordel med å være “få” er at flere av underviserne ofte har tid til å svare på faglige spørsmål, og hjelper deg gjerne om du trenger hjelp. Videre er studenthuset rett ved campus. Her holdes det fester, konserter og andre sosiale aktiviteter som quiz, poker og mer.

Holder dere på med CTF og lignende?

Ja! I Gjøvik så er linjeforeningen vår Login, og en gang i uken så har de CTF-møter. Så da er det mulighet til å jobbe sammen eller be/gi hjelp. En gang i blant kommer også bedrifter på besøk med en CTF. Da er det som regel premier med i bildet, samt middag med bedriften!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Hmm, der er jeg faktisk veldig usikker, studiet åpner for jobber i flere ulike bransjer, men blir nok noe i retningen av sikkerhetskonsulent eller trusseletterretning og hendelseshåndtering.  Har bestemt meg for at jeg ønsker å jobbe i en internasjonal bedrift i håp om å kunne få reist litt rundt ihvertfall. Ender nok opp med å ta en master innen sikkerhet eller i et annet fagområde først uansett, så har god tid på meg!

Lurer du på noe mer angående IT-drift eller Ari? Sjekk ut Instastoryen til Ari her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply