Min studieuke – Sykepleier

Hva gjør egentlig en student? Har man mye fritid? Blir det sene kvelder på skolen? Og hva er forskjellen mellom øvingstimer og forelesninger? Studentlivet er ikke alltid så lett å forstå, men her får du et lite innblikk i min uke som student ved NTNU!

Hei, mitt navn er Ole-Martin, og jeg vil gi dere et innblikk i min studieuke. Jeg går andre året på sykepleien i Ålesund. For øyeblikket er jeg utplassert på praksis i hjemmesykepleien.

Sykepleien er bygd opp med kombinasjon av praksis og studie. Det vil si at vi bytter mellom perioder med praksis og undervisning. Som oftest er det en studieperiode etterfulgt av en praksis og så avslutter vi semesteret med eksamener i fagene fra studieperioden som betyr lesing underveis i praksisen. I år testet vi ut en ny vri der vi hadde eksamene våre før praksis hvilket har gitt oss mer fri, men også at eksamensperioden ble kortere og tøffere.

Her ser du et eksempel på timeplanen i undervisningsperioden,
Slik ser uken ofte ut når jeg har praksis. Siden vi jobber turnus blir det variasjon mellom dag og kveldsvakter.

Mandag

Uken startet med praksis hvor jeg starter på jobb 7:45 i hjemmesykepleien. Her jobbet jeg med veilederen min fram til 15:00. En full arbeidsdag. I praksisen har vi en egen veileder som vi følger og jobber med gjennom praksisperioden.

Tirsdag

I dag hadde jeg fri fra praksis og brukte dagen til å sitte i møter med NTNU og jobbe på oppgaver knyttet opp mot praksisen som rehabilitering og refleksjonsoppgaver. Dette hjelper med å knytte det faglige opp mot praksisen slik at det ikke bare blir «jobb». Jeg tok også turen i klatrehallen for å få mest ut av fridagen 🙂

God avslutning på dagen

Onsdag

Da var det tilbake til praksis hvor jeg fikk muligheten til å være med på vaksineringer hele dagen. Det å være med en veileder på arbeidsplassen gjør at man får flere muligheter til å være med på sykepleieroppgaver.

Torsdag

To ganger i løpet av praksisen har vi det som kalles «innedager» hvor vi møtes i grupper på skolen med lærere for å diskutere oppgavene vi jobber med og reflektere over erfaringer vi har hatt. Dette er en gylden mulighet for å få utløp for vanskelige situasjoner vi har blitt satt i som studenter på praksisfeltet.

Fredag

Helgen kom aldri denne uken siden jeg var satt opp på praksis både lørdag og søndag, men jeg hadde fri på fredag! Gjennom praksisen er det et krav at vi jobber minst en helg. Dagen ble derfor brukt til en tur ute i det fri. Sykepleiere har ikke alltid en tradisjonell studieuke fra mandag til fredag slik som alle andre, men man må bare se muligheter.

Oppsummert

Sykepleien har en veldig variert studieuke. Når vi er utplasser i praksis jobber vi etter turnus som skaper mye variasjon.

Utenfor skolen driver jeg et enkeltpersonsforetak med film og er leder for Ole-menn i sykepleien som gjør at mye av tiden min enten går til jobb eller frivillige verv. Derfor blir det enda viktigere å strukturere hverdagen slik at skole ikke faller igjennom. Hvor god strukturen er må jeg innrømme er variabel, men når det spisser seg inn med oppgaver og eksamen kreves det litt mer som sykepleierstudent. Det å lese til en eksamen samtidig som du har en 80% stilling i praksis kan være tungt til tider.

Håper dere fikk et nytt innblikk i en sykepleierstudent sin hverdag og takk for meg!

Ole-Martin, år 2/3- sykepleierstudent

Leave a Reply