Jeg studerte to bachelorutdanninger samtidig!

Visste du at noen velger å studere to studieprogram samtidig? Det er fullstendig mulig, men utfordrende! Her kan du lese om hvordan en student endte opp med å velge to bachelorprogram samtidig.

Mitt navn er Linn Cathrin, jeg jobber i redaksjonen som driver denne bloggen. Hvis du har fulgt oss det siste året, har du kanskje fått med deg at det er mulig å studere på to studieprogram samtidig. Jeg er blant dem som gjør det, og jeg ble bedt så pent om ikke å skrive litt om hvordan det er.

Først vil jeg si deg, og jeg får ikke gjort det tydelig nok: Det er ikke normalt eller forventet å studere to eller flere studieprogram samtidig!

Det er ingenting som peker i retningen at du må ha flere grader for å få jobb. Det er helt opp til deg hva du vil studere og hvor aktiv du deretter er som jobbsøker. Mange som får jobb før de er ferdig med å studere, og noen må jobbe litt hardere med å få et nettverk før de får jobb. Det som imidlertid er anbefalt å gjøre for og styrke CV-en, er å engasjere deg i noe mens du studerer. Ta et verv, deltidsjobb eller andre aktiviteter.

Uansett, du leser dette innlegget for å vite om det å studere til to grader. Jeg skulle gjerne kunne vitset om det hele og sagt at jeg er så ubesluttsom at jeg fant mine indre superkrefter for å studere to interessante bachelorgrader samtidig. Sånn var det ikke altså. So here’s my story.

Hva skjedde først?

Jo, jeg studerte et par år ved et annet universitet. Jeg skulle bli en ingeniør innen en viss retning. Kort sagt ble dessverre ble studieprogrammet jeg gikk på omlagt og jeg fikk valget om å ta en annen retning innen ingeniør, eller gjøre noe annet. Jeg ble utrolig stressa og usikker på hva jeg burde gjøre og hva som ville være det beste for meg.

Jeg droppa ut!

Etter mye tenking og diskusjoner med mine nære og kjære, bestemte jeg meg for å droppe ut og finne på noe annet. Jeg fikk meg en jobb for å tjene penger til livets opphold, siden studielån da var utilgjengelig. Samtidig tok jeg noen enkeltemner ved det samme universitetet innenfor ledelse. Interessen for ledelse økte enormt på det halvåret, men jeg fant også ut at jeg savnet å holde på med teknologi.

Det var da jeg fant et studium ved NTNU i Gjøvik!

Teknologidesign og ledelse kunne tilby en utdanning i skjæringspunktet mellom teknologi og ledelse. Da jeg leste gjennom beskrivelsen og så på studiets oppbygning, tenkte jeg at dette ser ut som en «light» versjon av et maskiningeniørstudium. Med ny motivasjon til å studere og glede for å ha funnet noe som kan være spennende, flyttet jeg til Gjøvik for å studere Teknologidesign og ledelse.

Hvorfor ikke bare fullføre det jeg startet?

Jeg kjente på følelsen av å ha feilet siden jeg la ingeniørutdanningen på is. Men innen det første året jeg hadde gått på NTNU i Gjøvik, hadde jeg møtt noen som tok to bachelorgrader samtidig. Så jeg tok et lite møte med mitt fakultet sin rådgiver, og fant ut at jeg faktisk kunne ta opp tråden fra ingeniørutdanningen og fullføre den som en maskiningeniør parallelt med Teknologidesign og ledelse. Dermed ville ikke mine to tidligere år bli «forgjeves»!

«Hæ! Studerer du TO bachelorgrader?»

Ja. MEN for at kabalen med tid, emner og studiepoeng (stp) skulle gå opp, var det heldigvis noen smutthull. Jeg fikk overført 90 stp fra mitt tidligere ingeniørstudium, og kunne derfor sette opp planen for obligatoriske emner jeg manglet etter det. Så mitt andre år på NTNU i Gjøvik ble intenst. Normalt tar du 30 stp per semester, altså 60 stp i skoleåret. Jeg tok 40 stp det ene semesteret, og 60 stp det andre. Cluet her var å holde tunga rett i munnen, og melde meg opp til rett emne til rett semester.

Det. Var. Tungt. Jeg hadde også en deltidsjobb på siden, så jeg kan ikke huske at jeg gjorde så mye gøy det året. Det gikk i hovedsakelig studering, jobbing og kanskje i litt panikk for min egen arbeidskapasitet. Men det gikk bra! Nå skal det også nevnes at Maskiningeniør og Teknologidesign og ledelse har en del likhetstrekk, så det har vært en fordel at disse to utdanningene går hånd-i-hånd.

Hvor er jeg i dag?

I skrivende stund har jeg levert bacheloroppgaven i Teknologidesign og ledelse, jeg har fullført en eksamen jeg måtte ta opp fra “helvettesåret” mitt og en som er obligatorisk for dette semesteret. Fikk svaret på disse i går, og det gikk sykt bra! Til høsten skal jeg kun ha et emne, i tillegg til å jobbe en god del. Neste vår skal jeg på’n igjen med ny bacheloroppgave i Maskiningeniør sammen med et emne.

Så totalt sett har jeg egentlig ikke tatt to fulle utdanninger parallelt. Rent poengmessig ble det 1,5 bachelorgrader på meg her i Gjøvik, men til sammen blir det to utdanninger. Jeg er utrolig glad for at det gikk an å gjøre det slik. Og moralen i denne historien er at du har lov til å ombestemme deg, du har mulighet til å begynne noe annet og du har faktisk også muligheten til å to utdanninger samtidig.

-Linn Cathrin, 3.året Teknologidesign og ledelse / 2. året Maskiningeniør

One thought on “Jeg studerte to bachelorutdanninger samtidig!

Leave a Reply