Lynkurs i fadderuke

Året er 2015! Jeg er en litt forvirret 19-åring som nettopp har kommet til campus Dragvoll, og kjenner få andre i Trondheim. To uker senere har jeg fått flere venner, kan finne ganske lett fram i byen og gleder meg til studietiden foran meg. Hva skjedde? Jo, det var Fadderuka.

Om du nå skal begynne å studere, så vet du kanskje ikke så mye om hva denne beryktede uka, som ironisk nok varer i rundt to uker, handler om. Men les videre, så får du et lite innblikk i hva som venter deg i begynnelsen av ditt første studieår på NTNU.

Hva er fadderuka?

De to første ukene av studieåret arrangeres det fadderuker for nye studenter på NTNU. I disse ukene blir det arrangert faglige og sosiale ting, både internt på studiet og for hele studiebyen. Alt fra grilling i parken, quizer, rebusløp og togafester venter, med formål om å gjøre deg kjent med by, campus og medstudenter.

For min del ble fadderuka en morsom og litt intens introduksjon til Trondheim som studieby. På dagtid var det litt undervisning og introduksjon til studiet, mens kveldene besto for det meste av sosiale arrangementer.

Her er et eksempel på hvordan en fadderuken så ut på mitt studie i musikkvitenskap. Den høres kanskje litt intenst ut, men det var veldig gøy og absolutt verdt det.

Dag 1 begynte med immatrikulering, som er en seremoni som markerer semesterstart med taler og underholdning. Deretter ble vi delt inn i faddergrupper og vi hadde en rolig “bli kjent”-kveld med faddergruppen.

Immatrikulering på NTNU i Trondheim 2018. Foto: Thor Nielsen

Dag 2 begynte med “vrimledag” på campus, hvor forskjellige organisasjoner hadde stands og happenings. Deretter var det tid for en sosial sammenkomst med faddergruppene på hele instituttet, som var fint for å bli kjent på tvers av studier.

Vrimledagen Dragvoll 2018 Foto: Signe Berg

Dag 3 hadde vi orienteringsmøte om timeplan, forelesere og diverse detaljer om studiet.

Herfra og ut ble dagene brukt til undervisning, og kveldene til ulike arrangementer. Herunder hadde vi “hybel til hybel” for å se hvor folk bodde, fotballturnering for instituttet, togafest, grilling i parken og temafest på Studentersamfundet. Det ble også lagt opp til noen fridager inni mellom, hvor vi gjerne møttes hjemme hos hverandre på eget initiativ. Etter 11 dager hadde vi lagt et fint grunnlag for de resterende studieårene.

Fadderukene i Gjøvik og Ålesund

Siden jeg begynte å studere har også Gjøvik og Ålesund blitt en del av NTNU, med egne fadderuker. Den store forskjellen her er at byene har noe færre studenter, så fadderukene der er organisert på tvers av studiene. De har likevel i all hovedsak de samme aktivitetene, men også spesifikke aktiviteter for byene som f.eks. tur til Fastland i Gjøvik (utendørs badeland) eller Jugendfestivalen i Ålesund.

3 tips før fadderuka:

  • Ta med klær og sko for alle anledninger. Toga-laken og sko du ikke er så redd for kommer fort til nytte.
  • Vær forberedt på høyt tempo. Det kan til tider være mye som skjer, så det å lage ferdig mat du kan ta med deg på farten kan være lurt. Men ikke fortvil, det er ofte salg på ferdigmat gjennom fadderuka. Frossenpizza gjør susen!
  • Bli med på ting og kos deg! Fadderuka er lang og gir mange nye inntrykk, men jeg er veldig glad jeg utnyttet tiden og bygget vennskap som jeg fortsatt har 3 år senere.

– Sondre, musikkvitenskap, 4.år

Leave a Reply