Ukas student: Sykepleie

Ukas student er Bettina som går en 3-årig bachelor innen Sykepleie i Gjøvik. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Mitt navn er Bettina, jeg er 23 år og kommer opprinnelig fra Vest-Telemark. Jeg studerer sykepleie på NTNU Gjøvik, og er nå straks ferdig med 2. året. For øyeblikket er jeg på praksisutveksling i Sveits, hvor jeg jobber på en kirurgisk avdeling på et sykehus i Winterthur. Jeg har tidligere studert engelsk lingvistikk, men fant ganske fort ut at det ikke var noe jeg ønsket å fortsette med. På siden av studiet jobber jeg på en somatisk korttidsavdeling og på medisinsk avdeling på sykehuset.

Hva handler studiet ditt om?

Sykepleie er et studie som handler mye om medisin, sykdom og pleie, men det handler også mye om menneske i helhet. Første semester har vi ingen praksis, men har fagene grunnleggende sykepleie, anatomi, fysiologi og biokjemi og exphil. Dette er et semester som er nok så krevende da det er mye fagstoff som skal inn på kort tid. Etter dette er det en praksisperiode på mellom 8 og 10 uker i hvert semester. Du skal gjennom praksis i sykehjem, kirurgi, medisin, hjemmesykepleie og psykiatri, og du kan få praksisplass i hele Innlandet, noe som kan være krevende da du ofte blir nødt til å flytte vekk.

Hvorfor valgte du å studere Sykepleie?

Jeg valgte å studere sykepleie da jeg liker praktisk rettet jobbing og er glad i å jobbe med mennesker. I tillegg synes jeg sykdommer og medisin er veldig spennende!

Jeg har tidligere jobbet med funksjonshemmede, og selv om jeg sa etter videregående at jeg aldri skulle jobbe innenfor helse, fant jeg fort ut at dette var noe jeg trivdes med.

Det har vært et par perioder under studieløpet at jeg har tvilt på om det er dette jeg egentlig vil, spesielt nå når det har blitt satt lys på sykepleiernes utfordringer i jobblivet. Men jeg er fast bestemt på å fullføre, og så får vi se hva som skjer etterpå. Jeg elsker fortsatt jobben jeg gjør!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Det fine med å studere sykepleie er at ingen uker er like! Enten er vi i praksis, eller så har vi ulike fag. I praksis kan vi ofte velge litt selv hvordan vi jobber, men det er oftest 3-4 dager i uken, bestående av både dag-, kvelds- og nattevakter.  Vi har også en studiedag i uken til å skrive arbeidskrav og lese seg opp på relevant pensum.

Når vi ikke er i praksis er det som oftest undervisning mandag-fredag, der ikke alle timene er obligatoriske. Vi har også det som heter simulering (disse er obligatoriske) der vi øver oss på å utøve sykepleie på hverandre, som for eksempel å sette ulike injeksjoner på hverandre eller stell i seng.

Jeg jobber også en del på kveldene og helgene, så jeg har sjeldent noe annet å gjøre på fritiden, men når anledningen byr seg, er det alltid koselig å treffes med medstudenter, enten på fest eller andre aktiviteter.

Hvordan liker du Gjøvik som studieby?

Jeg liker veldig godt Gjøvik og studentmiljøet der! Siden Gjøvik er en liten by (som passer perfekt for meg som er fra bygda!), blir det fort til at «alle kjenner alle». Det er veldig lett å bli kjent med nye folk, og selv om Gjøvik er lite, er det mange studenter der, så man finner alltid noen som passer deg og dine interesser! Det er også kort avstand til det meste, og de aller fleste bor i gåavstand fra både NTNU og sentrum. Skolen er også svert fin, med mye plass og VELDIG god mat i kantina!

Hva kunne du tenke deg å gjøre etter studiene?

Når jeg er ferdig utdannet sykepleier ønsker jeg å jobbe innenfor akuttmedisin. Jeg liker å jobbe under press, og takler stress og utfordrende situasjoner godt. Målet er å ta en videreutdanning innenfor anestesisykepleie og jobbe i ambulansen, men så ubesluttsom som jeg er, er det ikke sikkert det er det jeg kommer til å ende opp med å gjøre.

Hvordan er det å være på utveksling?

Det å være på utveksling har vært svært krevende. Vi (jeg og en medstudent) er de første som har blitt sendt på utveksling til Sveits som sykepleiestudenter, og dette har vi merket. Det har vært tidvis dårlig kommunikasjon både mellom oss og skolen i Sveits og i Norge, men også dem imellom. Dette har vært veldig frustrerende til tider, og vi har følt vi ikke blir hørt når vi tar opp utfordringer vi har, da de skylder mye på hverandre. Bortsett fra det er Sveits ett utrolig fint land, og kollegaene våres er herlige! Vi jobber opp til 60 timer i uken, og jeg uten lønn. Studenter i Sveits får vanligvis lønn i praksisperioden da de jobber selvstendig, ikke går med en veileder som i Norge. Vi har også hatt lite tid til å utforske Sveits.

Hva er det mest spennende du har opplevd på utveksling?

Siden jeg er på det som heter traumatologisk avdeling, møter jeg på utrolig mye spennende hver dag! Det er derfor vanskelig for meg å velge ut en spesifikk ting jeg synes har vært mest spennende. En av pasientene vi fikk inn hadde fått lillefingeren sin bitt tvers av av en hest! Pasienten hadde tatt med seg fingeren til sykehuset, og utrolig nok klarte kirurgene og sy den på igjen! I dagene etterpå måtte vi inn og feste på levede blodigler(!!) hver 4. time for å opprettholde sirkulasjon i fingeren. Pasienten fikk varige skader, men kan takket være blodiglene igjen bevege og bruke fingeren tilnærmet normalt.

En annen pasient hadde en cyste på innsiden av låret. Denne ble fjernet med kirurgisk inngrep, og vi måtte legge på nye bandasjer daglig. Når vi fjernet den gamle bandasjen, kunne man høre pulsen fra hovedpulsåren i låret ut fra såret, så dypt var det.

Dette er bare to av mange spennende pasienttilfellene jeg har vært borti!


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Bettina her eller følg linkene under for mer informasjon.

Har du nokon spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply