Ukas student: Matvitenskap, teknologi og bærekraft

Ukas student er Hanne som går en 3-årig bachelor i Matvitenskap, teknologi og bærekraft i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Mitt navn er Hanne, er 23 år gammel og kommer fra Ullern i Oslo. Ved siden av teknologi og realfag, er jeg interessert i håndball, sport og trening, også liker jeg å lage god mat med venner og dra på konserter og festivaler. Akkurat nå bor jeg med fem supre jenter i kollektiv ved Nidarosdomen og trives veldig godt med det.

Utenom studiet er jeg engasjert i flere verv, noe som gir meg glede og gode vennskap! Jeg er studentkontakt for Tekna Student, spiller på NTNUI lacrosse, er personalassistent i KSG (Kafé og serveringsgjengen på Samfundet) i UKA-23 og sitter i fadderkomitéen. Jeg jobber også deltid på en bar og som håndballdommer- og observatør. Det kan bli travle dager, men så lenge jeg legger opp gode planer for hvordan for lesing og skolearbeid så går det veldig bra.

Hva handler studiet ditt om?

Matvitenskap, teknologi og bærekraft handler om hvordan mat og drikkevarer blir til og hvordan vi skal drive bærekraftig matproduksjon i fremtiden. I studiet får vi kunnskap om hva skal til for å sikre trygge matvarer som baserer seg god utnyttelse av naturressursene. Som matviter kan du bidra til å løse utfordringene rundt den raske utviklingen av matbransjen med tanke på automatisering og digitalisering, samtidig som at du sørger for at forbrukerne får velsmakende, sunne og trygge produkter.

I løpet av studieløpet får du fordypet deg i matkjemi, mikrobiologi, prosessteknologi og produktutvikling. I tillegg til dette lærer vi om de fascinerende smakssansene vi har, ernæring, konservering og trender innenfor matområdet.

Hvorfor valgte du å studere Matvitenskap, teknologi og bærekraft?

Grunnen til at jeg valgte dette studiet var at jeg har en stor interesse for mat og ernæring. Jeg ønsket ikke å gå et rent ernæringsstudie, men ønsket å kombinere dette med teknologi. Da jeg kom over dette studiet på NTNU sine sider så fanget de fort oppmerksomheten min med tanke på den spennende fagkombinasjonen og at det er fem måneders praksis i fjerde semester. Jeg har også hatt et ønske om å studere i Trondheim fordi jeg hadde hørt veldig mye bra om hvor bra studiemiljøet var og alle mulighetene for verv og aktiviteter ved siden av studie – og dette er ting jeg kan skrive under på at stemmer!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En vanlig uke for meg består av omtrent to-tre forelesninger i uken. Hittil har ingen av våre forelesninger blitt tatt opp, noe som gjør at timeplanen for forelesninger har fungert som en ramme for ukene mine ser ut. I tillegg til dette har det i gjennomsnittet vært én lab annenhver uke, og de aller fleste labene har hatt utfyllingsrapport som krever mindre arbeid enn fullstendige rapporter. Når det gjelder øvinger så er det ca. to hver uke, hvor stort sett alle er gruppeinnleveringer. Du er ikke nødt til å dra i alle forelesningene for på å henge med på studiet, men for min del har det fungert veldig bra for å kunne henge med hvor vi er i pensum, diskutere med de andre i klassen, delta i diskusjoner og ta ekstra notater som er gull verdt mot eksamen.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Trondheim har et utrolig bra studentmiljø, med masse, masse muligheter for deg som student! Det er både sosiale og faglige verv på tvers av studieretninger, i tillegg til at hvert studieprogram har en linjeforening. Linjeforeningen arrangerer sosiale arrangementer, for eksempel hytteturer og juleball, i tillegg til at du også kan få kontakt med aktuelle bedrifter gjennom den. Trondheim byr også på Bymarka og Estenstadmarka som er fine turområder rett ved byen. I Trondheim er det relativt korte avstander mellom alt, og med en sykkel kommer du deg omtrent hvor som helst!

Hva er dine topp tre beste minner fra 1.året?

1. Hyttetur til Oppdal med linjeforeningen vår Cibus – to dager med masse moro og kos!

2. Studentlekene i Trondheim hvor det ene laget vårt vant, og jeg scoret mitt første mål i kamp. Samme helgen var det også Gudenes natteliv (NTNUI tar over Samfundet og vi går i draktene/klærne man spiller kamp med) og bankett – en av de beste helgene i Trondheim!

3. SK-opplæring med alle de andre studentkontaktene i Tekna. Vi bodde en hel helg på hotell i Lillestrøm hvor vi hadde opplæring, morsomme aktiviteter, veldig mye god mat og bankett. Gleder meg til september når vi tar opp nye studentkontakter og skal gjenta den helgen!

Burde jeg ha hatt både kjemi og biologi før studiet?

Det er ikke et must å ha begge fagene, MEN det er stor fordel. Jeg hadde Kjemi 1 og 2 på videregående (vel å merke fire år siden) og hadde mye å friske opp, men dette kommer du raskt inn i. I en drømmeverden skulle jeg gjerne hatt litt mer biologikunnskaper på forhånd, men dette er også fagstoff som er gøy å lære seg og som, med litt lesing, setter seg fort.

Hvem passer studiet for?

Matvitenskap, teknologi og bærekraft passer for alle som har en stor (eller et snev av) interesse for mat, kjemi, biologi, fysikk og teknologi. Dette er et studie som toucher innom mange spennende fagområder, så i bunn og grunn er det er en studie som kvalifiserer til et bredt spekter av jobber. Gleder meg til å se nettopp deg til studiestart!


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Hanne her eller følg linkene under for mer informasjon.

Har du nokon spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply