Ukas student: Industriell Økonomi og Teknologiledelse (INDØK)

Ukas student er Eskil som går en 5-årig master i Industriell Økonomi og Teknologiledelse (INDØK) i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Eskil, er 22 år gammel og går 3. klasse på Industriell Økonomi og Teknologiledelse (Indøk) ved NTNU. Jeg er for tiden på utveksling i Brisbane, Australia – en mulighet som er åpen for tredjeårsstudentene på Indøk. Jeg har bodd i Brisbane i 9 måneder nå, og jeg nyter virkelig muligheten til å få mer D-vitamin her på den sørlige halvkule.

Før jeg begynte på NTNU, tjenestegjorde jeg i luftforsvaret i ett år som operasjonssoldat. Både den gang og nå, har mye av tiden min gått til trening – både på gymmen og løping. Siden jeg startet på NTNU, har jeg også viet mye tid til frivillig arbeid og har startet egen bedrift sammen med noen venner.

Livet her i Brisbane er litt annerledes enn i Trondheim. Jeg bruker betydelig mer tid på strender, surfer en del, og har fått muligheten til å reise mye. Det har vært en utrolig opplevelse så langt, og jeg ser frem til å se hva resten av tiden her vil bringe!

Hva handler studiet ditt om?

Studiet mitt, Industriell Økonomi og Teknologiledelse (Indøk), er en tverrfaglig utdanning som kombinerer teknologi og økonomi. Det gir en sterk teknisk bakgrunn, men samtidig dykker vi dypt ned i emner som økonomi, prosjektledelse og forretningsstrategi. Dette betyr at vi lærer å bruke teknologisk kunnskap på å løse økonomiske og strategiske utfordringer, noe som er veldig relevant i dagens raskt skiftende teknologidrevne verden.

Med andre ord, Indøk gir verktøyene til å bli brobyggere mellom tekniske team og forretningsorienterte team i en organisasjon. Vi kan forstå begge sider, snakke begge språk, og bidra til å skape verdifulle løsninger som er teknologisk gjennomførbare og økonomisk lønnsomme.

Hvorfor valgte du å studere Industriell Økonomi og Teknologiledelse?

Det var hovedsakelig tre grunner til at jeg valgte å studere Indøk. For det første hadde jeg muligheten til å ta IT2 i VG3. Jeg syntes det var utrolig spennende, og jeg kunne se meg selv fortsette med programmering. For det andre, utviklet jeg en økende interesse for økonomi gjennom hele videregående. Den tredje grunnen var min erfaring med å starte en ungdomsbedrift gjennom faget entreprenørskap og bedriftsutvikling.

Valget falt på Indøk med datateknologi som teknologiretning, da det kombinerer alle disse interessene og kunnskapsområdene. Jeg har ikke angret på valget mitt, og studiet har overgått alle forventningene!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Her i Australia er studiebelastningen noe lavere enn på NTNU, og det er ingen obligatorisk oppmøte. Alle forelesningene blir filmet, noe som gir meg muligheten til å ha litt lengre studiedager fra mandag til onsdag, for eksempel fra 08:00 – 18:00. Da ser jeg på opptakene av forelesningene og jobber med tilhørende oppgaver. Dette gjør jeg for å kunne ta fri fra torsdag, slik at jeg kan dra på helgeturer til ulike steder her Down Under.

Hvordan liker du Brisbane som studieby?

Brisbane er en fantastisk studieby! Det er en storby med over 2 millioner innbyggere, og byen har alt du kan ønske deg av aktiviteter, kaféer og restauranter. Klimaet her er også helt nydelig, med temperaturer som aldri kryper under 10 grader, og stabile 25 grader døgnet rundt om sommeren.

Brisbane er også et utmerket utgangspunkt for både dagsturer og lengre turer. Vi tar ofte toget i en liten time for å surfe eller bare slappe av på stranden. Det er også mulig å leie en bil for en roadtrip sørover eller nordover, og en langhelg i Sydney eller Melbourne er heller ikke å forakte.

Hva kunne du tenke deg å gjøre etter studiene?

Jeg er fortsatt usikker på hva jeg ønsker å jobbe med etter studiet. I fjor sommer jobbet jeg for en bedrift i Trondheim, hvor vi undersøkte potensialet for å satse på et nytt marked. Det var en veldig spennende opplevelse. I sommer skal jeg jobbe med backend-utvikling, noe jeg ser veldig frem til. Kanskje jeg, hvis jeg er heldig, kan fortsette å jobbe med og leve av inntektene fra start-upen vår.

Hvor mye koster det å dra til Australia?

Brisbane er ganske sammenlignbart med Trondheim når det kommer til levekostnader. De største forskjellene er skolepengene, som ligger på omtrent 80 000 NOK per semester, og leieprisene er litt høyere. Lånekassen gir ut ekstra lån for å dekke skolepengene. Flybillettene til Australia er heller ikke gratis, men Lånekassen gir ut reisestipend som hjelper med å betale dette.

Må jeg være en ledertype for å gå Indøk?

Det er en misforståelse at du må være en ledertype for å gå Indøk. Studiet tilbyr en bred kompetanse innen teknologi, økonomi og strategi, og passer alle personligheter. Indøk hjelper deg med å utvikle bade faglige og sosiale ferdigheter, som hjelper deg til å velge den retningen som passer best for deg!


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Eskil her eller følg linkene under for mer informasjon.

Har du nokon spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply