Ukas student: Industrielt design

Ukas student er Helena som går en 5-årig master i Industriell Design i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Helena, og studerer Industriell Design (indesign) på NTNU. Akkurat nå er jeg mellom to klassetrinn, da jeg har gått et annet ingeniørstudium tidligere. Jeg har alltid blitt beskrevet som kreativ av andre og ser på meg selv som en praktisk og løsningsorientert person. Det var derfor valget til slutt havnet på Industriell Design!

På fritiden min liker jeg å dra på ski- og joggeturer med hunden min, Pelle, og finne på sprell med venner. En perfekt dag i mine øyne består av mye latter, noe vakkert å se på, litt skole og en god middag! Jeg elsker at jeg er omringet av mennesker med de samme interessene som meg. Ingen idéer er teite, der jeg får et rungende “JA!!!” på alt fra barneteater til keramikkkurs. Vi hiver oss rundt og fyller hverdagen med inntrykk!

Hva handler studiet ditt om?

Industri design er et begrep som ble etablert i forbindelse med industrialisering av produksjon! Da formgivere og håndkunsten etterhvert ble erstattet med maskiner som kunne masseprodusere ble det et behov for folk som kunne tegne skisser tilpasset maskiner. Dette er bakgrunnen for etableringen av yrket, men i dag er industridesignere gjerne problemløsere tidlig i prosesser.

Vi har mye gruppearbeid på studiet og vi får reelle oppgaver som skal løses. Ofte får vi noen kravspesifikasjoner vi må ta hensyn til – som for eksempel budsjett, størrelse, brukergruppe etc. Vi tar fatt på et eksisterende problem og prøver å finne en god løsning på det. Det er veldig kult at vi får muligheten til å være med på designprosessen helt fra starten i studieløpet. Fagfeltet er bredt, og vi kan derfor i stor grad forme studieløpet og utdannelsen litt etter interesser.

Vi velger mellom 2 ulike studieretninger i 3.klasse; interaksjonsdesign eller produktdesign. Interaksjonsdesign er en digital retning, mens produktdesign er fysisk design.

Hvorfor valgte du å studere Industriell Design?

Jeg valgte å studere Industriell Design etter å ha hørt om det på videregående. Jeg hadde hverken realfag eller snittet til å komme inn på det rett etter VGS, så det har vært en ganske lang vei for å komme inn.

Når det er sagt har jeg alltid hatt en enorm interesse for å skape ting. Det startet med fotografi da jeg var 12 år, og med det har det utviklet seg til å bli en interesse for grafisk design gjennom Adobe-pakken (som vi får av skolen som student ved indesign). Har også alltid hatt en interesse for klær og interiør – så jeg har lært mye om forskjellige merkevarer og designprosesser gjennom den interessen. Det var i 2021 da jeg og samboeren min pusset opp leiligheten helt selv, at jeg var helt sikker på at det var industriell design jeg ønsket å studere.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Min studieuke er veldig varierende på grunn av engasjementene jeg har ved siden av studiet. Jeg lever egentlig fra dag til dag og er helt avhengig av Google Kalender. Vi har ca. 2 designfag per semester. Det er mye veiledning på sal og gruppeprosjekter i de fagene. I designfagene prioriterer jeg å følge timeplanen slavisk. I realfagene bruker jeg endel ressurser utenfor universitetet. Jeg lærer best gjennom å gjøre oppgaver og titte på eksempler, så jeg legger opp studieløpet til at jeg får gjort det!

På kveldstid er jeg nesten alltid opptatt med møter eller arbeidskvelder for tiden, men det er på grunn av UKEvervet mitt (frivillig jobb for kulturfestivalen UKA). Det er heldigvis store deler av kalenderen min som fylles opp med sosiale ting. Jeg jobber også 20% ved siden av studiene, så jeg bruker annenhver helg på det. I tillegg har jeg en hund som må luftes og pleies. Etter skolen pleier jeg å gå en lang tur eller jogge med Pelle!

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Trondheim som studieby er helt fantastisk! Det er så mye liv og engasjement her. Det finnes en interesseklubb for alt mulig rart, så du bør virkelig ta tempen på hva du vil bruke tiden din på når du er her. Kanskje prøve noe nytt? Linjeforeningen Leonardo arrangerer ting med studentene på indesign jevnlig. Alt fra quiz til fest. Det er en veldig fint måte å inkluderes i Trondheim med andre.

Hva kunne du tenke deg å gjøre etter studiene?

Med programmeringsbakgrunnen jeg har fra et tidligere studie kunne jeg tenkt meg å bli frontend-utvikler og designer. Jeg tror det lar seg gjøre best i en mindre bedrift, men vi får se! Skal muligens jobbe inhouse som frontend utvikler i sommer, så da får jeg testet ut det!


det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Helena her eller følg linkene under for mer informasjon.

Har du nokon spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

One thought on “Ukas student: Industrielt design

Leave a Reply