Å være sosialantropologistudent

Her forteller Niklas om hvordan det er å være student i Trondheim og hvorfor han har valgt å studere sosialantropologi!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Niklas Dreier Johansson, er 22 år gammel og kommer fra Asker. Studiet jeg har begitt meg ut på er en bachelor i Sosialantropologi, hvor jeg nå går 2. året. Ellers er jeg engasjert i studentfrivilligheten, da jeg har verv som nestleder i linjeforeningen vår, Communitas. Samtidig er jeg programtillitsvalgt på instituttet.

Hva går studiet ut på?

Sosialantropologi handler om å undersøke hvorfor mennesker gjør som de gjør. Det er et veldig bredt studie som går innom de fleste aspekter av menneskelig aktivitet, alt fra ritualer i afrikanske landsbyer til kriminelle grupper i storbyer. En stor del av sosialantropologi handler om å være med menneskene man undersøker, i form av feltarbeid, og på denne måten forstå bedre hvorfor de gjør som de gjør. Men siden dette krever mye tid, ofte et år, må man nøye seg med å bruke andre antropologers empiri i faget.

Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?

Da jeg skulle velge studie hadde jeg ingen anelse om hva jeg ville, men jeg visste at det måtte ha noe med mennesker å gjøre. Jeg ble fristet av bredden til sosialantropologi, samt de interessante temaene man undersøker. Mennesker har alltid fasinert meg, så da passet det fint med et studie som gjør deg i stand til å se på både deg selv og andre mennesker med nye øyne.

blue plastic around a globe
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Bachelorløpet på sosialantropologi er lagt opp slik at man har to år med fordypning og ett bredde år. På denne måten har man mulighet til å skrive bacheloroppgaven på det 2. året, noe jeg har valgt å gjøre.

Dette semesteret skal jeg skrive bacheloroppgaven og jeg har et fag som heter globale ulikheter, noe som gir stor frihet til å disponere tiden selv. Jeg har forelesning på onsdager og seminar på mandager, ellers er det opp til meg hvor mye jeg ønsker å gjøre. Derfor er ukene mine litt varierende, noe som er ganske deilig da det gir meg muligheten til å gjøre mye annet ved siden av studiene.

Hvordan liker du Trondheim som studentby?

Trondheim er en veldig bra studentby! Jeg liker at det såpass mange arenaer for å møte andre og å være sosial, som diverse idrettslag, linjeforeninger eller Studentersamfundet. Samtidig opplever jeg det som lett å bli kjent med andre i byen og at det er et veldig godt studentmiljø generelt i byen.

Hva kan du tenke deg å gjøre etter studiene?

Det som er fint med en bachelor i sosialantropologi er at man har mange muligheter til videre studier på master nivå. Jeg er fortsatt litt usikker på hva jeg vil jobbe med, men interesserer meg i det teknologiske aspektet av faget. Så skal ikke se bort i fra at jeg ender opp i den gata etter hvert.

Er fagene vanskelige?

Det mest utfordrende med fagene er hvor mye det forventes at man leser hver uke og hvor tungt dette stoffet er. Men dette er noe man utvikler teknikker for og vender seg til ganske fort. Det er selvfølgelig visse ting man forstår bedre enn andre, men alt i alt synes jeg fagene er veldig overkommelige. Samtidig får man god hjelp fra forelesere og seminarledere dersom man sliter litt.


Har du flere spørsmål? Ta kontakt med oss i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut YouTube-kanalen vår eller Tiktoken vår for videoer relatert til studier og studentlivet!

-Maren, Statsvitenskap, 3. året

Leave a Reply