Ukas student: Lektor i fransk og matematikk

Ukas student er Sigrid Marie som går en 5-årig Lektor-utdannelse i fransk og matematikk i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Sigrid Marie, er 24 år og kommer fra Oslo. Jeg studerer fjerde året lektor i fransk og matematikk på NTNU i Trondheim. For tiden har jeg min siste praksis på studiet, og den har jeg vært så heldig å få tatt deler av i Zambia i Afrika. Studiet mitt er bygget opp med en god blanding av praktisk og teoretisk arbeid. Når du velger lektorutdanningen velger du et hovedfag, som du tar tilsvarende en master i, samt et fag 2 der du går tilsvarende et årsstudium. Det vil si at du har god faglig kompetanse når du er ferdig med lektorstudiet. I tillegg til disse fagene, har man også en del fellesfag som lærerstudent. Blant annet har vi en god del pedagogikk, i tillegg til at vi alle sammen har fire praksisperioder.

Hvorfor valgte du å studere Lektor i fransk og matematikk?

Jeg valgte lektorstudiet av to hovedgrunner. Først og fremst fordi det er en så god balanse mellom praktisk og teoretisk læring. Du får både en master i et fagfelt, samtidig som du får prøvd ut et yrke i løpet av studietiden. I tillegg har jeg alltid hatt lyst til å lære meg fransk, samtidig som jeg ikke ville gi helt slipp på realfagene. Gjennom lektorstudiet fikk jeg da blandet fransk og matte, ved å gå hovedfag fransk og ha matematikk som fag 2.  

Det skal heller ikke skyves under en stol at jeg i tillegg hadde veldig lyst til å studere i Trondheim. Etter et år på folkehøyskole like utenfor Trondheim var det liten tvil om at jeg ville tilbake til byen. Det er en helt fantastisk studentby med så utrolig mange tilbud. For meg har det vært NTNUI dans som har hatt mest å si for meg som student. NTNUI er et frivillig idrettstilbud lagd av studenter og for studenter. Der er jeg både instruktør og tar også flere dansetimer selv. Jeg har også vært med i revy og fått muligheten til å bli en del av flere linjeforeninger som finner på mye gøy.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk uke for meg er ganske varierende avhengig av semesteret. Dette semesteret har jeg 8 uker praksis, og da er jeg bare på den videregående eller ungdomsskolen jeg har fått tildelt og underviser. De resterende ukene har jeg dette semesteret didaktikk og pedagogikkfag. Dette er fag som skal utvikle meg som lærer og gjøre meg i stand til å undervise de fagene jeg har valgt. Jeg har ca. to forelesninger av hvert av disse i uka. På kveldene og i helgene drar jeg og danser, forbereder meg til forelesningene eller henger med kollektivet eller andre venner.

Hva kunne du tenke deg å gjøre etter studiene?

Når jeg er ferdig utdannet vil jeg jobbe som lærer på videregående. Grunnen er rett og slett at det er en utrolig givende jobb, der man virkelig får testet både kreativitet, tålmodighet og kunnskap.

Hvordan var året i Caen?

For de som ikke fulgte med på følg-meg dag, tok jeg et årsstudium i Caen i Frankrike i regi av NTNU før jeg startet på lektorutdanninga. Dette er et årsstudium i fransk, der du går i en klasse med andre nordmenn, men du bor i Frankrike og har franske lærere. Jeg fikk en god kickstart på franskkunnskapene mine i løpet av dette året, samtidig som jeg storkoste meg i midten av fransk kultur og språk.

Noen tips: Husk at det tar tid å lære seg språk, så ikke fortvil om det ikke kommer med én gang! Jeg ble så mye flinkere i fransk på det året, men følte ofte jeg sto på stede hvil i prosessen. Så ta tiden til hjelp! Ellers må man nyte å være i Frankrike og spise masse baguette og croissant, prøv å komme inn i Erasmus miljøet for de har mange kule reiser og husk å kjøpe masse billige gode franske bøker!!

Hvordan er det å bo med så mange?

Jeg bor i syvmannskollektiv der vi er tre jenter og fire gutter. Jeg flyttet inn i dette kollektivet første året mitt sammen med en venninne, ellers kjente jeg ingen av de andre. Det har vært litt utskifting av folk, men det har alltid vært et utrolig godt sted å ha som hjem. Jeg syns bare det er gøy å bo så mange sammen, for da er det alltid noen å snakke med og noen å finne på noe med. Vi har middag sammen en gang i uka, i tillegg til at vi ofte drar på Samfundet sammen, buldrer eller går turer. Så alt i alt, tiptop for meg!

Hvordan fungerer overgangen fra relevant årsstudium til lektor?

Da jeg søkte overgang til lektor, fikk jeg godkjent et år med fransk fra årsstudiumet mitt og dermed kortet ned lektorutdanningen til 4 år. Det kommer litt an på hvilket årsstudium du går, så man må snakke med studieveileder om dette. Det er likevel ofte mulig å korte ned på letkorløpet når du allerede har tatt et årsstudium.


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Sigrid Marie her eller følg linkene under for mer informasjon.

Har du nokon spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen vår eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply