Ukas student: Geomatikk

Ukas studenter er Caroline og Charlotte som går en bachelor i Geomatikk i Gjøvik. Lurer du på hvordan studiehverdagen deres er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Kan dere fortelle litt om dere selv?

Jeg heter Caroline og er fra Sør-Odal. Jeg tar en bachelor Geomatikk-ingeniør på første året. Til høsten velger jeg en spesialisering innen landmåling, hvor jeg vil fordype meg mer i datainnsamling i kombinasjon med instrumenter. Ved siden av studiene er jeg frivillig i Røde Kors og er ansatt som studentambassadør her på Gjøvik. Ellers liker jeg å bruke mye tid på friluftsliv og er gjerne med venner på fritiden.

Jeg heter Charlotte og går i samme klasse som Caroline. Jeg er forholdsvis ubestemt angående valg av landmåling eller GIS (Geografiske Informasjonssystemer), men ønsker å oppnå en breddekunnskap innenfor begge. Sammen jobber vi som studentambassadører for å promotere hva Geomatikk er, og hvorfor akkurat dette er et attraktiv studiet.

Ellers har jeg tidligere studert Økonomi og Administrasjon ved BI i Oslo. Jeg fant relativt tidlig ut at jeg ønsker å jobbe innenfor et annet yrke, og dermed falt valget på ingeniør og deretter Geomatikk. Det er kanskje en tung overgang, men jeg kan anbefale det på det sterkeste hvis du ønsker å bytte retning til noe annet!

Hva handler studiet deres om?

Studiet handler kort om stedfesting og utsetting av punkter. Vi samler inn data ved hjelp av instrumenter og videre kan vi produsere kart eller andre modeller som visualiserer den virkelige verden. Dette kan brukes til å planlegge ulike prosjekter tilknyttet samfunnets infrastruktur, som ved veibygging, tunellutbygging eller hvor bygninger skal plasseres. Vi gjør også skred- og flomanalyser ved hjelp av teknisk utstyr.

Noe mange kanskje interesserer seg for er droner! Dette er mer og mer benyttet i yrket, og vi lærer om dette gjennom kurs og fly-timer av godkjent personell i samarbeid med NTNU.

Hvorfor valgte dere å studere Geomatikk?

Begge har hatt interessen for geografi og hvordan vi kan gjøre verden til et mer klimavennlig sted med nye teknologiske løsninger. Til en viss grad var det ren tilfeldighet at vi kom over studiet. Da vi begynte å undersøke ble vi begge mer nysgjerrige, og det viste seg at studiet er både interessant og gøy. Det er interessant å lære om instrumenter og finne ut av hvordan de fungerer. Det er også kjekt når vi kan legge inn litt kreativitet når vi skal lage kart i ulike programmer, der vi må tenke over hvordan vi skal formidle informasjon til brukere på best mulig. Tanken på at studiet legger vekt på teori og praktisk arbeid gjorde det også mer fristende å velge studiet.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for dere?

Så langt i studiet har vi forelesning både på skolen og digitalt. Det positive med studiet er at vi har egen lab hvor vi kan møtes på tvers av trinnene. Om det er å jobbe individuelt eller sammen, er det alltid hjelp å få og oppleves som et tett og inkluderende studiemiljø.

Ellers har vi flere fellesfag den første tiden med andre ingeniørretninger, som gir deg muligheten til å møte andre studenter enn de du går i klasse med.

For vår del er det mye samspill mellom jobb og skolearbeid, som gir en variert og spennende hverdag.

Hvordan liker dere Gjøvik som studieby?

Gjøvik er en liten studieby. Det har sine fordeler med at det er et mindre miljø der du ofte ser igjen kjente fjes på skolen, og du har god kontakt med forelesere. På en annen side er den også stor nok til at du fortsatt kan bli litt borte i mengden hvis du ønsker en roligere dag. I og med at det er en mindre studieby er det godt samhold med andre studenter på tvers av ulike studier. Gjøvik har også NTNUI der de tilbyr ulike idretter du kan være med på. Her er det altså noe for enhver smak!

Hva kunne dere tenke å gjøre etter studiene?

Caroline: Jeg kunne tenke meg å jobbe som stikningsingeniør og vise fram verden i ulike digitale modeller. Ellers ønsker jeg å bidra med min kunnskap for å ta bærekraftige valg ved utbygging av samfunnet.  

Charlotte: Jeg er litt usikker på hva jeg ønsker å gjøre videre, men det er ingen tvil om at jeg ønsker en tidig start i arbeidslivet. Gjennom engasjement i utdanningen satser jeg på å kunne ha fast ansettelse før endt bachelor. Jeg vurderer også å gå videre med master. Uansett er mulighetene er mange!

Hva er mest spennende i studiehverdagen deres?

Å vært ute og gjøre praktiske oppgaver er nok det mest spennende. Vi blir introdusert tidlig til ulike måleinstrumenter, og oppdager fort hvordan alt henger sammen. Selvfølgelig er det mye lesing, men avbrekket du oppnår i dette studiet hvor en setter teori i praksis fortløpende er uvurderlig.

Vi har også vært så heldig å få jobbe med å promotere studiet. Med det har mange muligheter åpnet seg for å snakke med relevant bedrifter, reise og mye annet. NTNU er en institusjon hvor bare fantasien setter grenser for hva du ønsker å oppnå gjennom dine 3+ år. Dermed ønsker vi å sende en liten takk til alle som har hjulpet oss til akkurat dette!

Er det mye obligatorisk oppmøte?

Både ja og nei.

Det forventes oppmøte på laboratorie-øvelser for å ha en gjennomgang av bruk, også er tid avsatt for å jobbe med gruppene sine. Her er vi tett på faglærer og har tilgang på å stille relevant spørsmål.

Det er også en del fellesfag som i de fleste tilfeller kan gjøres på skolen eller digitalt. Dette tilbyr litt mer frihet i en ellers tung timeplan. Vi har heldigvis møtt engasjerte lærere som oppfordrer til fysisk oppmøte, som de fleste studentene benytter seg av.

Hvordan er det som kvinne på et ingeniørstudie?

Generelt sett er det flere menn enn kvinner på slike studier, men vi opplever en økning i andelen kvinner som søker. På eksempelvis vårt studie er vi ikke mange studenter, men det er en god kjønnsfordeling. Det er også mange muligheter for å møte andre på tvers av studiene gjennom fellesfag eller andre linjeforeninger (organisasjoner av og for studenter på studiene).

Jenteprosjektet Ada gjør en flott jobb der med å samle kvinner på tvers av ingeniørstudiene for å øke samhold, samt bidra til at flere finner seg til rette.


oe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Caroline og Charlotte her eller følg linkene under for mer informasjon.

Har du nokon spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen vår eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply