Ukas student: Nautikk

Ukas student er Jakob som går en 3-årig bachelor i Nautikk i Ålesund. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Jakob Nes-Lorentzen, er 21 år og kommer fra Tromsø. Til vanlig spiller jeg i band og er aktiv i studentfrivilligheten i Ålesund. Jeg går 2. året på en bachelor i Nautikk ved NTNU i Ålesund. Før jeg studerte Nautikk, gikk jeg på musikklinja i Tromsø. Vi har mange på studiet vårt med veldig variert bakgrunn!

Hva handler studiet ditt om?

Bachelor i Nautikk er en ingeniørrettet styrmannsutdanning. Det vil si at vi har en del matte og fag som bygger på fysikken, i tillegg til simulatortrening (som jeg synes er det beste). Når du er ferdig å studere nautikk er du kvalifisert til å begynne som kadett på et skip. Hvor lang kadett-tid du har, avhenger av hvor du kommer fra videregående. Klassen vår er delt slik at halve kommer fra Y-veien (med fagbrev) og halve fra SO (studiekompetanse). Dette gjør studiemiljøet veldig bra ettersom halve klassen har realfagsbakgrunn og halve har yrkeserfaring. Da kan vi enkelt dele erfaringene våre med hverandre!

Hvorfor valgte du å studere Nautikk?

Jeg valgte å studere Nautikk fordi vi har to fiskefartøy i familien, og jeg ville gjerne ha en relevant utdanning for å jobbe der som styrmann. I tillegg gir utdanningen relevant kompetanse for jobber på land, slik at jeg ikke låste meg til å kun jobbe som styrmann. Jeg er uansett sikker på at jeg vil jobbe i den maritime sektoren uansett, så denne utdanningen passet meg utmerket. Med denne bacheloren fra NTNU er du attraktiv i jobbmarkedet, så det gjorde meg bare enda sikrere!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk studieuke for meg starter på med mandagen der vi ikke har forelesning. Da vi får jobbet med ting vi henger etter med, og kan i tillegg forberede oss til uka som kommer.

Tirsdager, onsdager og torsdager har vi forelesninger vanligvis fra 08:15 til 14:00. Da bruker jeg ettermiddagene mine på å bidra der jeg gjør frivillig arbeid. Jeg bruker også mye tid på bandet mitt der vi har øvinger og lager musikk. Dette gir meg en boost i studiehverdagen!

På fredager har vi simulator. Disse øktene er alltid morsomme med varierte og utfordrende scenarioer på sjøen som bidrar til at vi blir løsningsorienterte og gode navigatører!

Hvordan liker du Ålesund som studieby?

Ålesund er en bra studentby! Jeg liker den spesielt godt da miljøet er relativt lite og vi blir godt kjent på tvers av studiene. Her har jeg møtt mange av mine beste venner, som jeg i dag spiller i band med, drar på konserter med og ellers finner på mye gøy med!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Når jeg er ferdig med studiene håper jeg å havne på fiskebåt! Der har jeg jobbet noen somre før, og trives kjempegodt!

Er fagene vanskelige?

For min del synes jeg fagene er ganske utfordrende, ettersom jeg kom med generell studiekompetanse. Spesielt matten og de fysikk-liknende fagene var ekstra utfordrende, men jeg fikk det til! Det er alltid god hjelp å finne hos medstudenter som har hatt mye liknende før, i tillegg til flinke forelesere som får deg gjennom det. Du må bare jobbe med det, så forstår du det til slutt. Simulatorfagene og navigasjonfagene er skikkelig gøye, og her har jeg selv opplevd veldig mye mestring!


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Jakob her eller følg linkene under for mer informasjon.

Har du nokon spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen vår eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply