Ukas student: Kommunikasjonsteknologi og Digital Sikkerhet

Ukas student er Eva som går en 5-årig master i Kommunikasjonsteknologi og Digital Sikkerhet (KomTek) i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Mitt navn er Eva, og jeg er 21 år gammel. Jeg studerer 3. året på Kommunikasjonsteknologi og Digital Sikkerhet i Trondheim. Studiet er en 5-årig integrert master, så neste år tenker jeg å ta et år utveksling!

Ved siden av studiene er jeg engasjert i linjeforeningen min, altså organisasjonen for og av studenter på studiet mitt. Ellers er jeg glad i å trene, klatre, være med venner, holde på med musikk og mye mer!

Hva handler studiet ditt om?

Studiet handler i korte trekk om kommunikasjon i digitale systemer og mellom teknologiske enheter på nett, som datamaskiner, mobiltelefoner, rutere osv. Det handler om hvordan du kan designe nettverk og systemer for god kommunikasjon, og hvordan vi kan gjøre denne kommunikasjonen sikker. Du kan lære om alt fra hvordan WiFi og 5G fungerer, til hacking og hvordan du kan bruke etisk hacking til å sikre kommunikasjon og digitale systemer.

Hvorfor valgte du å studere Kommunikasjonsteknologi og Digital Sikkerhet (KomTek)? 

På videregående var jeg veldig glad i matte og realfag, og ønsket å gå et studie hvor jeg fikk utfordre meg på dette. Jeg visste at jeg ville gå et sivilingeniørstudie, men usikker på hvilket. Jeg så gjennom fagene til et utvalg av studier jeg syns hørtes spennende ut, og fagene på KomTek fanget min interesse, særlig fagene som handlet om digital sikkerhet og etisk hacking!

Teknologien har vært i stadig utvikling i mange år, og jeg har alltid tenkt at dette både medfører positive endringer og utbedringer, men også utfordringer. Jeg syns tanken på å kunne bidra til å minske noen av disse utfordringene var spennende. Det er så mye av livet vårt som blir koblet på nettet; alt fra mobilene våres, til kjøleskap, alarm- og låssystem til hus, biler, medisinsk utstyr som pacemakere. Da er det viktig å kunne sikre disse systemene fra cyberangrep, som var noe av det som motiverte meg.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk studieuke for meg varierer fra halvår til halvår. Vi har gjerne forelesninger i alle fag, fra 2-4 timer i uken i hvert fag. I tillegg pleier det å være faste oppgaver eller innleveringer underveis, men det har variert fra fag til fag om det er ukentlig eller månedlig. I tillegg har vi en del fag hvor noe av den obligatoriske aktiviteten er lab. Det vil si at vi møter opp i en datalab hvor vi får prøve oss på en praktisk tilnærming til faget; om det er å analysere datapakker, skrive kode til simuleringer eller prøve oss på å hacke systemer.

I tillegg til forelesninger og obligatoriske aktiviteter, blir det mye selvstendig jobbing. Jeg pleier å sitte på skolen. Linjeforeningen min har et eget område på skolen hvor vi har tilgang til en rekke klasserom med sitteplasser. Her bruker jeg og flere andre i klassen min å sitte å jobbe, da vi kan sparre med hverandre og hjelpe hverandre når vi står fast.

Utenom det går det med litt tid til møter i frivillige verv. På kveldene pleier jeg å trene, spise middag med venner, klatre/buldre eller slappe av med en god bok/serie 🙂

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg digger Trondheim som studentby! Det som er fint med Trondheim er at det ikke er mangel på ting du kan engasjere deg i og være med på dersom du ønsker det. Du kan enten engasjere deg i din egen linjeforening, engasjere deg på Samfundet (møteplass og utested for studenter), engasjere deg i NTNU Idrett eller andre ting. I tillegg arrangerer Samfundet ukentlige arrangementer, alt fra onsdagsdebatt, til quiz, vinsmaking, vinyl-kvelder, konserter, stand-up show osv.

Trondheim er generelt en veldig fin by. Det er mange studentvennlige områder å bo i og lett å komme seg rundt enten du vil ta buss, sykle eller gå. Ting ligger i nærheten av hverandre, men oppleves likevel ikke som en liten by (det skal sies at jeg er fra Ålesund, så det er mitt point of view).

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene? 

Det er egentlig mye jeg kunne tenke meg å jobbe med, og jeg tror jeg bare må kaste meg litt ut i ting og se hva jeg trives med! En av tingene jeg kunne tenke meg å jobbe med, er sikkerhetstesting. Det er når du bruker hacking på en etisk måte til å oppdage sikkerhetshull i tjenester. Jeg ser også for meg at det kunne vært spennende å jobbe med sikkerhetsrådgivning. I tillegg syns jeg utvikling av applikasjoner og tjenester virker spennende. Det som er fint med dette studiet er at du får ganske bred kompetanse og har mulighet til å gjøre mye forskjellig etter studiet!

Bør jeg være god i matematikk for å gå studiet?

På studiet er det 4 rene mattefag, og i tillegg er det noen konsepter innenfor digital sikkerhet, som for eksempel kryptografi, som bygger på matte. Dette vil si at vi har en del matte og også må bruke det i praksis i noen fag. Derfor kan det være et litt utfordrende studie dersom du syns matte er ekstra vanskelig.

Hva opplever du som mest utfordrende med studiet? Hvordan håndterer du det?

En ting jeg opplever som utfordrende, og som jeg også tror er veldig vanlig, er at motivasjonen min for studiet svinger litt. Jeg kan både føle av og til at jeg har valgt feil, eller så kan jeg føle at jeg ikke strekker til og at jeg ikke er god nok. Føler ikke på det alltid, men det kan komme i perioder, og kanskje særlig hvis jeg opplever at jeg har fag jeg ikke mestrer eller får dårligere resultater enn jeg forventer.

Måten jeg «håndterer» det på er rett å slett å være åpen om det med folk rundt meg og støtte meg på andre i klassen og andre venner jeg studerer med. Det du finner ut når du åpner opp om det, er at det er veldig vanlig å føle på av og til, og kanskje du må stå litt gjennom det og motivere hverandre. Det er veldig godt å kjenne på at du ikke er den eneste som syns at noen fag kan være krevende til tider, det syns jo egentlig de fleste!


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Eva her eller følg linkene under for mer informasjon.

Har du nokon spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen vår eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply