Ukas student: Sykepleie

Ukas student er Martin som går en bachelor i Sykepleie i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Martin på vår instastory. Der viste han frem sin studiehverdag som student ved Sykepleie i Trondheim. Les gjennom for en recap!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Martin, er 23 år og går 2. året på Sykepleien i Trondheim. Ved siden av studiene jobber jeg på sykehuset i Trondheim og stortrives med det. I tillegg er jeg frivillig i Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) og liker meg godt ute i marka i Trondheim, enten på beina, på leting etter sopp eller på ski.

Hva handler studiet ditt om?

Sykepleieutdanningen er mye større enn du skulle trodd! Fagene er såklart sentrert rundt mennesket, med alt i fra matematiske fag, naturvitenskap, medisin, psykologi, kommunikasjon, etikk og ledelse. Vi skal lære oss hvordan vi forebygger og behandler helse og sykdommer, både fysisk og psykisk.

Hvorfor valgte du å studere Sykepleie?

Jeg er glad i mennesker, vil jobbe praktisk og ikke foran en skjerm. Jeg har også alltid likt naturvitenskap, men er ikke spesielt interessert når det blir veldig lange utregninger. Derfor er sykepleie perfekt! Vi lærer masse om menneskekroppen, legemidler og biokjemi. Som sykepleier har du også muligheten til å jobbe med nesten hva du vil i så å si hele verden! Det at det er et så bredt yrke var også avgjørende for meg. Jeg kan jobbe på skole som helsesykepleier (tidligere kalt helsesøster), akuttmottak, redningshelikopter, sykehjem, sengepost, kontorjobb og sist men ikke minst innen alle de forskjellige spesialiseringene på sykehusene.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Vi har mange forelesninger når vi har teori og det er ganske intense teorideler, med mye pensum på kort tid. Typisk har vi 4-5 dager i uken med 6-7 timer undervisning. Etter det bruker jeg litt tid på skole og enda mer tid på verv (frivillig jobbing). I helgen er jeg enten på jobb på sykehuset, Studentersamfundet eller på tur i marka. Halve studiet på sykepleien er også praksis, så når vi har praksis har vi omtrent 4 dager i uka, med 8 timersvakter på sykehjem, sykehus, psykiatri eller hjemmesykepleien.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Trondheim er en fantastisk by å studere i. Du får virkelig oppleve dette de første ukene med fadderuka, og om du er heldig er UKA kort tid etter! Da snus hele Trondheim på hodet med en lang festival av og for studenter. Ellers er Studentersamfundet i Trondhjem en fantastisk plass, hvor du garantert får venner. Kort sagt, så kan du ha frivillige verv i nesten akkurat det du vil, for det er helt sikkert en studentorganisasjon som driver med akkurat din interesse.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Jeg kunne tenkt meg å ta videreutdanning/master som helsesykepleier og jobbe på skoler. Som sykepleier kan man ta enten 1,5 års videreutdanning til spesialiteter og legge på et halvt år for å få master. Jeg synes også det høres spennende ut å jobbe mer akutt i enten akuttmottak, legevakt og ambulanse, så det er også noe jeg kunne tenke meg å teste ut.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Vi har mange tradisjonelle forelesninger, men jobber også i læringsteam med pasientrelaterte “caser”. Vi har også seminarer og litt andre ymse undervisningsformer. Og som sagt, praksis! Der følger vi en veileder og går etterhvert alene på avdeling. Vi har også refleksjonsgrupper og refleksjonoppgaver rundt det vi lærer og ser i praksis.

Hva er det beste og verste med studiet?

Det er mange skjebner du møter som sykepleierstudent, både de som er overlykkelige, de som har det utrolig kjipt og de som er inne i sin siste fase av livet. Det er selvfølgelig tungt. Den beste siden med studiet er at du bidrar til å gjøre andre sin dag litt bedre og får se ganske mange sider av de menneskene som har behov for hjelp.

Hvordan er studiemiljøet på sykepleien?

Sykepleierutdanningen har egen linjeforening, Nutrix, som arrangerer mye sosialt gøy, samt et aktivt lokallag i Norsk Sykepleierforbund som arrangerer mer faglige arrangementer. Ellers engasjerer mange seg i Studentersamfundet, NTNUI, UKA og ISFiT. Sykepleierstudentene er også de studentene som jobber mest ved siden av studiene, så det er kanskje litt mindre studiemiljø enn mange andre studier, men absolutt ikke dårligere!


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Martin her eller følg linkene under for mer informasjon!

Har du noen spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen vår eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply