Ukas student: Filmvitenskap

Ukas student er Lars Eivind som går en bachelor i Filmvitenskap i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Lars Eivind på vår instastory. Der viste han frem sin studiehverdag som student ved bachelor i Filmvitenskap i Trondheim. Les gjennom for en recap!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Heisann! Mitt navn er Lars Eivind, og jeg er en 22 år gammel student. Jeg studerer Filmvitenskap i Trondheim og er nå på mitt tredje år. Dette året tar jeg noe som kalles “breddeår”, som er et år med andre fag enn filmvitenskap-fag, som jeg må ta for å oppnå 60 av 180 påkrevde studiepoeng.

Utenom skolen jobber jeg i Studentersamfundets radio, jobber deltidsjobb i matbutikk, og finner på mye sosialt med venner!

Hva handler studiet ditt om?

Filmvitenskap er hovedsakelig et teoretisk studie og tar for seg det meste som har med film å gjøre. Studiet starter med fagene “Film og fortelling” og “Filmens historie”. Fagene tar for seg filmens grunnelementer, og filmens historie fra ca. 1895 til i dag. Dette gir et solid grunnlag for videre læring om film.

Videre går fagene dypt inn på diverse temaer, som teori, estetikk, filmmusikk og spesifikke sjangre. I tillegg er det vanlig å ha en pensumfilm i uka som er obligatorisk å se. Her får vi utforske mange forskjellige filmer fra hele verden. Jeg har sett mye film jeg ikke visste at eksisterte på dette studiet.

Du kan ta et årsstudium i Filmvitenskap, eller gjøre som meg og ta en 3-årig bachelor. Tar du en bachelor avsluttes studiet med at du skriver en bacheloroppgave. Her velger du ganske fritt hva du vil skrive om, og hvilke deler av pensum du vil fordype deg i. Kanskje har du en regissør, film eller skuespiller du har lyst til å skrive om?

Hvorfor valgte du å studere filmvitenskap?

Jeg valgte å studere filmvitenskap fordi jeg elsker film. På ungdomsskolen og videregående så jeg mer og mer film, og da blomstret det en interesse for feltet inni meg. 9 av de 10 studiene jeg søkte, var basert i Oslo, og filmvitenskap var nederst på prioriteringslista mi. Etter å ha pratet med en venninne som overbeviste meg om å studere det jeg faktisk var mest interessert i, satte jeg filmvitenskap øverst på lista, og satte snuta mot Trondheim. Jeg hadde lyst til å lære så mye som mulig om film, og bli kjent med andre som delte samme lidenskap som meg! I tillegg var jeg interessert i å tilegne meg kompetanse på området, med håp om å kunne jobbe med noe filmrelatert i fremtiden.

Filmvitenskap har lært meg at filmverdenen er mye større og variert enn jeg noen gang kunne forestilt meg, og interessen min er enda større enn den var før jeg begynte på studiet. Nå ser jeg mer film enn noensinne før!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Siden jeg har breddeår, er en vanlig studieuke svært variert for meg. Jeg har forelesning i faget “Innføring i gresk” tre dager i uka. Der er vi bare fire stykker i klassen, så vi er tett på læreren og får god oppfølging. Det er vanlig å være i forelesninger med opptil hundrevis av andre mennesker, så gresk-undervisningen er en spennende kontrast til det. Jeg har også seminar eller forelesning i faget “Digitale endringer” én gang i uken. Dette faget hører til filmvitenskap, og er noe mange som studerer humanistiske fag må ta. Mitt siste fag dette halvåret er “Innføring i medisin for ikke-medisinere”. Det er nettbasert, så jeg jobber mest med hjemmefra med dette faget.

Utenfor skolen bruker jeg ca. 7-8 timer i uken på å lage radio for studentradioen. Jeg er med på morgenradio og i et filmprogram. I tillegg til å ha radiosendinger lager jeg filmanmeldelser i forkant, og deltar i hyggelige radiomøter. Jeg jobber også i matbutikk gjennomsnittlig tre dager i uken.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg elsker Trondheim som studieby! Mitt første studieår var preget av koronapandemien. Jeg bodde alene og det var vanskelig å bli kjent med folk når så mye var stengt ned. Likevel ble jeg glad i Trondheim som by. I mitt andre studieår fikk jeg virkelig oppleve hva Trondheim har å by på for studenter!

Tilbudene er mange. Som student i Trondheim kan man drive med det meste. NTNUI har treninger og lag i de fleste idretter. Studentersamfundet arrangerer konserter, debatter, fester og masse mer. Studiene har linjeforeninger som arrangerer sosiale arrangementer hvor man kan bli kjent med de som går samme studie som deg. Som student i Trondheim kan du drive med alt fra revy til politikk.

I Trondheim arrangeres det ting hele tiden, og i studentmiljøet er det enkelt å finne en hobby hvor man kan treffe nye venner og bekjente!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Når jeg er ferdig med studiene håper jeg å kunne jobbe med noe som har med film å gjøre. Jeg kunne tenkt meg å lage film, men er også interessert i å jobbe med filmdistribusjon, filmkritikk, arrangering av filmfestivaler o.l. Aller helst håper jeg å kunne jobbe i radio eller noe lignende, fordi jeg har det så gøy i studentradioen!


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Lars Eivind her eller følg linkene under for mer informasjon!

Har du noen spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen vår eller TikToken vår for videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply