Guide til prioritering av studier

Omprioriteringsfristen for studier er allerede 1. juli! Men hvordan skal du prioritere? Og hvorfor må du i det hele tatt prioritere?

Du har kanskje senket skuldrene, for studievalget er jo tatt? Ikke helt… Frem til 1. juli har du mulighet til å stokke om rekkefølgen på søkelista di hos Samordna Opptak. Det kan være lurt å ha dette litt i bakhodet de neste par ukene, og ta en kikk før fristen går ut! I dette innlegget får du vite hvorfor du kanskje bør omprioritere, og hvordan du skal gå frem hvis du vil gjøre det!

Hvorfor bør jeg (om)prioritere?

Den 1. juli er det frist for å omprioritere søkelista si på Samordna opptak. Derfor kan det være lurt å tenke over hva du vil ha øverst på lista di innen den tid:

Det er nemlig sånn at hvis du kommer inn på 1. valget, så får du ikke mulighet til å sette deg på venteliste på noen av de andre ønskene dine. Hvis ditt 1. valg fra 20. april ikke stemmer heeelt overens med det du foretrekker 1. juli, så det kan altså være ganske lurt å ta en kikk på lista og si seg fornøyd – eller omprioritere før den 1. juli kommer snikende!

Hvordan skal jeg prioritere?

Det kan være vanskelig å skjønne hva som egentlig skiller de forskjellige studiene, og da blir det vanskelig å prioritere også. Her kommer et par tips som kan hjelpe deg på vei!

Sjekk ut highlights på vår instagram for et innblikk i hverdagen på ulike studier!
Eksempel på “Studiets oppbygning”. Finn ditt studie på NTNU.no, trykk på “Studiets oppbygning” for å komme deg til studieplanen!
 • Les om studiets oppbygning!
  • Her finner du hvilke fag man har på de ulike linjene. Det kan gi deg en pekepinn på hvor fokuset ligger på de forskjellige studiene.
 • Les om studieretninger!
  • På mange studier må du ofte velge en studieretning eller hovedprofil. Også dette kan gi deg et litt klarere bilde på hva hvert studie går ut på, og hva slags spisskompetanse du kan ende opp med!
 • Les om studenters erfaringer!
  • Her på bloggen kan du søke opp navnet på linja du lurer på – trolig finner du noen innlegg og intervjuer fra studenter, dette kan ofte være mer oppklarende enn å bare lese på NTNU.no
  • I våre highlights på instagram finner du tidligere takeovers fra studenter på mange ulike studieprogram. Her får du se hva studentene gjør til hverdags på forskjellige linjer.

Når du har gjort deg opp en mening om hva studiene går ut på (sånn ish), så er det på tide å prioritere. Min strategi var å eliminere det som virket som at passet meg minst, og fortsette til jeg satt igjen med favoritten – ofte er det lettere å vite hva du ikke vil, enn hva du egentlig vil hehe.

Veien videre…

Lurer du på mer? Vi har massevis av ressurser til deg her på bloggen! Her får du en liten bank av innlegg som kan hjelpe deg med å velge rett prioritering:

Lurer du på hvordan NTNU i Ålesund er?Klikk her for: FORDELER OG ULEMPER VED Å STUDERE I ÅLESUND
Nysgjerrig på Gjøvik som studieby?Klikk her for: Studere i Gjøvik? Les her!
Hva med Trondheim?Klikk her for: HVORFOR DU BØR SETTE TRONDHEIM HØYT PÅ OMPRIORITERINGSLISTA
Redd for å velge feil?Klikk her for: HVA HVIS JEG VELGER FEIL STUDIE?
Lurer du på hva som egentlig skjer nå?
Når får du svar? Hva bør du gjøre før høsten kommer?
Klikk her for: VEIEN VIDERE FOR DEG SOM HAR SØKT STUDIER!

Lykke til med siste innspurt, vi heier på deg! Hvis du trenger flere tips og triks, så hjelper vi deg med glede på DMs på instagram. Husk også å sjekke oss ut på YouTube og TikTok for studierelatert sprell!

Aurora, 3. året, kybernetikk og robotikk

Leave a Reply