Q&A – Deltidsjobb? FadderukeR?

Bør man jobbe ved siden av studiene? Når er fadderukene og hvordan fungerer de? Les videre for å få svar!

Jeg heter Ida og er nettopp ferdig med en bachelor i Medievitenskap! I dette blogginnlegget skal jeg svare på spørsmål som ble stilt på instastory for litt siden. Håper du får svar på noe av det du lurer på, og skulle du lure på noe mer er det bare å stille oss spørsmål!

“Bør man jobbe ved siden av studiene? Er stressa for pengeproblem”

Dette er veldig individuelt! Noen klarer seg fint uten en ekstra inntekt, og ønsker heller å fokusere 100% på studiet og kanskje verv eller annet frivillig arbeid, mens andre ønsker å tjene litt penger ved siden av og kanskje få litt relevant erfaring. Mange begynner å studere uten en deltidsjobb og dette kan være veldig lurt for å se hvor mye tid du vil og må bruke på studiet. Det første semesteret er det mange nye inntrykk og for mange blir livet ganske annerledes når studietiden begynner. Å bruke den første tiden på å bli kjent med din nye hverdag er lurt, også kan du etterhvert se om du ønsker en deltidsjobb.

Selv jobber jeg deltid hos NTNU, og driver sammen med en redaksjon kanalene til @ntnustudent. Jeg jobbet ikke første året mitt på studiet, som det gikk helt fint, men jeg er veldig fornøyd med å ha en jobb og ha en liten inntekt ved siden av studielånet, det gjør ting litt enklere og du kan tillate deg selv noen goder du kanskje ikke har mulighet til med bare studielånet.

“Når er fadderukene og fins det noen datoer for arrangementer tidlig i studieåret?”

I 2022 starter fadderukene 15. august. Den starter med immatrikuleringen der du får møte faddergruppen din og de andre medstudentene dine. Det er linjeforeningene som arrangerer fadderukene, så finn ut hvem din linjeforening er for å se hva de har planlagt! Du finner linjeforeningen din og mer info om fadderuka her. Linjeforeningene arrangerer også mye sosialt i løpet av semesteret, og det er opp til dem å sette datoer for dette. Mange lager et årshjul eller en semesterplan, og du vil derfor få datoer tidlig! Ellers kan du sjekke diverse arrangører sine sosiale medier og nettsider, for eksempel Samfundet i Trondheim, HUSET i Gjøvik og Banken i Ålesund.

Hvordan fungerer fadderuka? Er det likt for alle?

Fadderuka er to uker med mye opplegg og mange arrangementer i regi av linjeforeningene som forbereder deg på studentlivet, hjelper deg å bli kjent med studiebyen, campus (skoleområdene) og dine nye medstudenter! Fadderukene er ikke helt lik for alle. De ulike linjeforeningene har ulikt opplegg hver for seg, men det er flere arrangementer er tilnærmet like. Noen linjeforeninger samarbeider også med andre for å få til større arrangementer. Hvert studieprogram har enten en helt egen linjeforening eller en linjeforening de deler med et par andre studieprogrammer som ofte ligner eller har de samme retningene.

Første dagen i fadderuka vil du bli plassert på en faddergruppe som blir din gruppe gjennom hele fadderuka. Disse gruppene finner ofte på ting hver for seg før større arrangementer sammen med alle faddergruppene. Du blir derfor godt kjent med din gruppe, og det kan være en trygghet å ha litt færre folk å forholde seg til! Etterhvert vil du også bli kjent med de andre faddergruppene, og ofte blandes man i forbindelse med noen arrangementer i løpet av fadderuka.

Under ser dere to av mine bestevenninner, Emilie og jeg var på samme faddergruppe og har vært gode venner siden det! Julie var på en annen faddergruppe, og jeg og Emilie ble ikke kjent med henne før en forelesning andre semester. Du møter altså ikke venner bare i faddergruppen din, men du kommer til å bli kjent med nye gjennom hele studietiden din!


Har du flere spørsmål? Da kan du nå oss på både Facebook og Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

Ida, fullført bachelor i Medievitenskap

Leave a Reply