Ukas student: Tegnspråk

Ukas student er Iris som går en bachelor i Tegnspråk i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Iris på vår instastory. Der viste hun frem sin studiehverdag som student ved bachelor i Tegnspråk i Trondheim. Les gjennom for en recap!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Heihei! Jeg heter Iris, og er 21 år gammel. Jeg studerer norsk tegnspråk med fordypning i ledelse og er på 2. året av bacheloren. Retningen jeg har valgt er «norsk tegnspråk», så jeg har valgt fag som tilsvarer 60 studiepoeng som jeg skal ta over 2. og 3. året. Har her valgt et årsstudie i ledelse som er et nettstudie UiT tilbyr. For å være helt sikker på at det ikke kræsjer med forelesning/undervisning syntes jeg nettstudie passa godt. Dessuten er jeg det man kan kalle en «organisasjonsnerd», så fagene passer meg også veldig godt!

Hva handler studiet ditt om?

Studiet mitt handler i hovedsak om å lære seg norsk tegnspråk, men vi lærer generelt mye om døvehistorien og historien til språket. I tillegg lærer vi mye om språk og kommunikasjon på en generell basis – for eksempel kroppsspråk! Mye kan også kobles sammen til språk og makt. Dersom du går retningen «tolk» blir du utdannet til å bli tegnspråktolk, derfor er det mange profesjonsfag som handler om tolkeyrke. I bunn og grunn handler studiet om å lære seg tegnspråk!

Hvorfor valgte du å studere Tegnspråk?

Veldig vanskelig spørsmål å svare på. Har egentlig alltid hatt lyst til å lære meg det. Da jeg var en god del yngre lærte ei venninne meg litt tegn-til-tale siden hun hadde et søskenbarn med Downs syndrom. Hun lærte meg for eksempel alfabetet. I senere tid har jeg vært på arrangement hvor tegnspråktolker har tolket, og da bestemte jeg meg bare for at dette her har jeg lyst til å kunne! Ellers har jeg også alltid vært fascinert over språk.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Mine uker varierer mye fra uke til uke og semester til semester. Siden halvparten av fagene jeg tar er via nettstudie legger jeg opp hverdagen på egenhånd. Dette semesteret hadde jeg exphil og språk og kommunikasjon 2. Da var jeg som oftest på Dragvoll 3 dager i uken, hvor det var en blanding av forelesning, seminar og undervisning. De dagene jeg ikke er på skolen bruker jeg ofte på fagene mine på nettstudie. Ellers går det litt tid til lesing og innleveringer før og eventuelt etter skolen. I tillegg tar jeg opp en haug av fag som privatist, så det blir satt av litt tid til disse og så klart. På ettermiddagene og i helgene går tiden til å enten gjøre ferdig noe innen et fag, prøver å lage en struktur med alt jeg må ha gjort innen en uke også er det heller litt flytende når i løpet av uka jeg gjør det. Ellers går ettermiddagene og helgene til å være sosial med venner og arbeid med styrearbeid. Det er som oftest alltid noe som skjer, spesielt i helgene!

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Trondheim er en helt fantastisk by å studere i! Det har mye å gjøre med at Trondheim består av såpass mange studenter, så det er alltid mye studentaktivitet. De fleste studier har linjeforening man kan interessere seg i. NTNUI er Norges største idrettslag med mange forskjellige idretter og grupper. En kan også involvere seg i Studentersamfundet, enten bare som medlem og å være med på arrangement, eller med å søke seg til verv. Ikke minst kan en også engasjere seg i UKA hvert andre år. Byen i seg selv er også veldig fin! Trondheim har veldig konsentrert bykjerne, og veldig godt kollektivtilbud. De fleste bor derfor veldig sentralt. Det er også mange parker og flere attraksjoner en kan besøke. For min del hadde det også mye å si at Trondheim ikke var en kjent by for meg, så ble det veldig nytt og spennende å bo i Trondheim.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Jeg tar opp fag for å komme meg inn på jus, og vil da så klart jobbe med noe innenfor det. Men dersom jeg kunne funnet en måte å kombinere og bruke bacheloren min fra NTNU samtidig hadde det vært fantastisk! Kanskje det er hjelp innenfor jussen for hørselshemmede eller om det generelt innebærer noe innenfor språk.

Er det vanskelig å lære tegnspråk?

Det er veldig avhengig fra person til person hva som er vanskelig og ikke. Noe som en ser er at noen personer knekker lettere koden innen språk, noen knekker den kanskje litt senere. Det som er veldig fint med tegnspråkstudiet og de fagene vi spesifikt lærer å kommunisere på tegnspråk er at vi starter med det helt grunnleggende, og lærerne er selv døve og bruker kun tegnspråk som kommunikasjonsform med oss. Noe som høres veldig skummelt ut, men dette er det altså ikke. Dessuten starter så godt som alle helt fra begynnelsen, det er ikke slik at man skal være redd for å være dårligere enn alle andre. Klassen er også ganske liten, som gir tett oppfølging fra lærerne og skaper et trygt og godt klassemiljø!


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Iris her eller følg linkene under for mer informasjon!

Har du noen spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen vår der vi legger ut videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply