Veien videre for deg som har søkt studier!


Har du søkt studier til høsten? Da bør du lese dette innlegget for å få et lite innblikk i hvordan veien videre kan se ut for deg!

Viktige frister!

Det er ikke til å stikke under en stol at det er en del viktige frister du som søker må forholde deg til. Det er ganske viktig at man har kontroll på disse fristene, og det er bedre å være føre var enn etterpåklok. Her kommer derfor en rask liten oversikt over de viktige og kommende fristene du som søker må forholde deg til:

  • 1. Juli: Omprioriteringsfrist og frist for å laste opp dokumentasjon
  • 19. Juli: Oversikt over ledige studieplasser publiseres
  • 20. Juli: Du kan søke eventuelle ledige studieplasser. Du får også svar på søknaden din denne datoen!
  • 24. Juli: Siste frist for å svare på hovedopptaket!!!
  • ca. 29. Juli: Suppleringsopptak
  • ca. 4. August: Etterfyllingsopptakene starter

En god og grundig oversikt over tidsfristene og hva de innebærer finner du på Samordna Opptak sine hjemmesider, eller ved å trykke her. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg som søker å gå inn her for å orientere seg om fristene, slik at du er helt sikker på at du har gjort alt rett på søknaden fra din side. Det trenger ikke å være en dum idé å dobbeltsjekke at studiene dine står i korrekt rekkefølge, og at du dokumenterer det du trenger på riktig måte. Mange videregående skoler laster opp vitnemålet ditt for deg digitalt, og du kan se det inne på søknaden din.

Dersom du må innhente dokumentasjon, for eksempel attester, kompetansebevis og liknende, kan det være greit å gjøre det i god tid fremfor å vente til dagen før fristen. Prøv å unngå stress der du kan! 🙂

Trenger du et sted å bo?

Det kan være lurt å tenke på bolig allerede nå. Jeg vil først anbefale deg å sjekke ut disse blogginnleggene våre om bolig, og å sjekke ut Sit bolig her. Sit har hybler i kollektiv og ulike leiligheter som passer for enkeltstudenter, par eller familier nært campus og nært sentrum. En av mange fordeler ved å skaffe bolig via Sit, er at du kan søke selv om du ikke har fått studieplass enda. Enda mer praktisk er det at du kan gi fra deg denne boligen dersom du kommer inn på et annet studiested enn førstevalget ditt. Dette er absolutt en stor fordel du ikke nødvendigvis har dersom du skaffer bolig på privatmarkedet.

Å skaffe bolig gjennom Sit kan være en god idé!

Spar og kjøp

Du lurer kanskje på om det er noe du trenger til studiestart. Svaret er at det vil variere fra person til person, og at det vil være avhengig av flere ulike faktorer. Det kommer an på hvilket studie du har søkt, om du skal flytte hjemmefra for første gang og hvor du skal flytte. Det kommer selvfølgelig også an på hva du har fra før av, og hva du opplever selv at du trenger og vil ha som student. Da jeg for første gang flyttet hjemmefra flyttet jeg inn i en tom leilighet med kjæresten min, og vi var derfor avhengig av å skaffe oss alt fra møbler til fat og dopapir. Noen av mine venner, derimot, flyttet inn i fult møblerte kollektiv. For de fleste innebærer likevel det å flytte ut for første gang altså en del utgifter, og det kan være lurt å tenke på det allerede. Kanskje du har mulighet til å spare av noen kroner i løpet av sommerferien, ønske deg gavekort eller være på utkikk etter tilbud på de tingene du trenger. Jeg opplevde også at jeg allerede hadde mye mer hjemme enn jeg trodde før jeg flyttet hjemmefra, og det var nyttig å få en oversikt over det FØR jeg gikk helt wild på IKEA. Tid og penger spart!

Nille er min venn!

Når det gjelder nødvendig pensum og skolesaker ville jeg ha vurdert å vente til august med innkjøp. Det finnes mye tilbud i butikkene rundt denne tiden, og du kan spare noen kroner på det. I tillegg vil du kanskje få større innsikt i hva du faktisk trenger når studiestart nærmer seg, slik at du kan unngå å kjøpe en haug unødvendige greier. Jeg opplever dessuten at de fleste pensumbøkene legges ut på bruktmarkedet i denne perioden, og at det er tilbud på flere bokbutikker. Det kan også godt hende at fadderne dine på det nye studieprogrammet ditt har gode tips til bøker og annet utstyr, og man kan ofte kjøpe pensum direkte fra dem. Hvorfor bruke mer penger enn du må?

Hvis du lurer på om du må kjøpe deg ny pc til studiestart, kan jeg anbefale å lese dette blogginnlegget!

GLED DEG!

Det er mye å tenke og gruble på mens man venter på svar på søknaden sin og eventuelt studiestart. Noen gruer seg, og er usikre på hvordan den neste delen av livet blir å se ut. Kanskje skal du flytte hjemmefra for første gang, og man skiller vei med mange av sine gode venner som skal til andre studiesteder. Heldigvis kan jeg berolige med at du har MYE spennende i vente som student. Studentlivet og studietiden er for veldig mange en flott og givende tid av livet, og jeg tror de absolutt fleste vil kjenne seg igjen i at de var spente på forhånd. Heldigvis er det ingen korrelasjon mellom å grue seg og at studietiden dermed blir dårlig. Som student har du mye gøy å se fram til, både faglig og sosialt. Endelig kan du kanskje føle at du studerer noe du brenner for. Kanskje du møter dine nye bestevenner, begynner med en ny hobby, eller får deg kjæreste? Det gjorde jeg!

Her er det kun deg selv som setter grensene for hva du kan drømme om og oppnå.


Nå har du forhåpentligvis fått noen tanker om veien videre for deg som har søkt studier. Veien videre er ikke helt fastslått, og vil variere fra person til person. Likevel håper jeg at du har fått noen tanker til veien videre ut av å lese dette blogginnlegget. Vi har mange gode blogginnlegg på alt du måtte lure på tilknyttet til veien videre mot studiestart, og det er bare å anbefale å benytte seg av søknadsfunksjonen vår. Skulle du likevel sitte igjen med noen spørsmål rundt veien videre eller bare livet som student, kan du nå oss på både Facebook og Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

-Julie, Biologi, 1.år

Leave a Reply