Hvorfor er universitetet et step opp fra videregående?

Er du fremdeles usikker på om du burde begynne å studere? Vet ikke helt hva du har i møte eller hvordan du skal håndtere universitetslivet? Da er dette innlegget for deg!!

Det er ikke unormalt og være usikker før man tar store valg i livet, og valg av universitet og videre utdanning generelt er kanskje et av de første store valgene man tar i livet. Det er dermed ikke noe rart om man stiller seg spørsmål om hvorvidt man har valgt riktig? Om man er klar for og gå videre på skole? Om man får seg venner? Osv. 

Dette er ikke unormalt og la meg forsikre deg.. om dette er noe du virkelig vil så klarer du det, selv om du kanskje tviler. Universitetstiden er virkelig et step opp fra videregående. Det er en måte og utvikle dine egne interesser, du går ikke bare generelle fag lenger. Man kan si at man investerer i fremtiden og man har friheten til å gjøre det på sin egen måte. 

Du lærer deg å studere og bruke det du lærer på en helt annen måte enn tidligere noe som forbereder deg til din fremtidige yrkeskarriere. Du har større muligheter til nettverksbygging, praksisarbeid, utveksling og så mye annet spennende gjennom studentfrivillighet. Det er virkelig en mulighet om man griper den og gjør det beste, og så mye som mulig ut av den. 

Så er det denne friheten alle snakker om, og for de som ikke har opplevd den, kanskje virker litt skremmende. Men det er virkelig ikke noe å være redd for. Når man snakker om friheten man har, som man ikke har på videregående, handler om at man har friheten til å kunne velge selv: Når du skal jobbe med skole, når du skal ta deg fri, om du skal gå på campus eller ikke, om du kan sove lenge den dagen, om du skal gå på den ene forelesningen man ikke den andre eller om du er på campus hele dagen. 

Denne friheten har du ikke på videregående. Ja, du er ansvarlig for din egen læring, men du har fremdeles lov til å stille forelesere spørsmål, oppsøke de om du trenger hjelpe eller lurer på noe. Det er annerledes, men på en bra måte. Og mange syntes at dette er noe forfriskende på en måte. Du har muligheten til å lære på dine betingelser og ditt tempo, kan man si. 

Håper dette viste dere et lite innblikk i forskjellen mellom videregående og universitetet Hvis dere har noe spørsmål så må dere bare ta kontakt med oss på @ntnustudent eller på Facebook. Sjekk også gjerne ut vår TikTok, og Youtube for flere innblikk i alt fra studietilbud til studentliv.


Elise, Sosialantropologi, årsstudie

Leave a Reply