Ukas student: Sosialantropologi

Ukas student er Frøydis som går en bachelor i Sosialantropologi i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Frøydis på vår instastory. Der viste hun frem sin studiehverdag som student ved bachelor i Sosialantropologi i Trondheim. Les gjennom for en recap!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Frøydis Eidset, er 22 år gammel og studerer sosialantropologi i Trondheim. Jeg kommer fra Ålesund. Jeg er sosial, liker å prøve ut nye ting, og synes Trondheim er en perfekt by for dette. På fritiden jobber jeg som studentassistent og har en deltidsjobb i en klesbutikk. Jeg bor i kollektiv med to gode venner og eeelsker kollektivlivet.

Hva handler studiet ditt om?

Sosialantropologi handler egentlig om å gjøre det ukjente kjent, og det kjente ukjent. I det ligger det at vi ser på ulike kulturer, studerer og sammenligner dem. Hvis en hendelse eller et fenomen ikke gir mening for oss, analyserer vi dem for å se hva de handler om. På studie får man et unikt innblikk i veldig mange forskjellige kulturer, alt fra nomader i Niger, til avocadoplantasjer i Sør-Amerika og mafia-virksomhet i Italia. Vi fokuserer både på historie og nåtid, og vi snakker mye om Vestens rolle i den globale verden, og globale ulikheter. Hvis man liker å snakke om samfunnsaktuelle tema er dette virkelig spot on: gjennom antropologiske teorier kan man snakke om kulturelle fenomener som Black Lives Matter, innen- og utenrikspolitikk, norske mattradisjoner eller global kapitalisme for å nevne noe. Det er virkelig et mangfoldig studie som omfatter store deler av samtiden.

Hvorfor valgte du å studere Sosialantropologi?

Jeg ville lære mer om verden i dag, og hvordan den kan tolkes. Jeg bryr meg for eksempel om klima, og kan nå analysere hvordan klimaendringer kan påvirke for eksempel urfolk i Sibir eller turisme i Venezia. Gjennom studiet drar man nesten på reisepensum omhandler steder i verden jeg aldri før har hørt om. Hvis du er nysgjerrig på kulturer og menneskelig samhandling er dette virkelig noe for deg!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Jeg starter som regel uken med en vakt på deltidsjobben min, siden jeg liker å starte uka litt sakte:) Ellers har vi mellom 2-3 forelesninger i uka. Når jeg ikke har forelesning setter jeg meg som regel enten på biblioteket for å lese selv, eller på grupperom med studiegruppa. Du må like å lese på dette studiet, men vi diskuterer også mye sammen for å lære av hverandre. I helga er jeg som regel ute, spiser middag med venner, drar på fjelltur eller nyter en kaffekopp på en av Trondheims mange kaffebarer.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Studentmiljøet i Trondheim er uten sidestykke noe av det beste jeg har opplevd. Det er studenter overalt, og man møter nye folk heele tiden. Da jeg begynte her jobbet jeg som frivillig på Samfundet der jeg jobbet i bar. Dette kick-startet definitivt livet i Trondheim! Ellers kan man finne en forening/en gruppe for hva enn man liker å gjøre- enten det er topptur, strikking, salsa eller lacrosse. Det finnes også en linjeforening for hvert studie der man kan engasjere seg, organisere tur, fest eller quiz! Så lenge man er åpen og klar for å bli kjent med nye folk er Trondheim uten begrensninger for gøye ting å finne på.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Studiet mitt er veldig åpent, og jeg pleier å si at der det er folk som skal samhandle med hverandre på tvers av kulturer, burde det også finnes en antropolog. Dette gjelder for eksempel integrering eller flyktninghjelp, men også ideelle organisasjoner som Redd Barna eller Amnesty. Du kan også jobbe i internasjonale selskaper, eller som foreleser på et universitet. Endless opportunities alstå:)

Hva er dine favorittema i undervisningen?

Frem til nå har vi vært gjennom veldig mye forskjellig, men jeg synes økonomisk antropologi og globale ulikheter er det mest spennende! Ellers er migrasjon et kult tema fordi det er så samfunnsaktuelt i dag. Det fine med de ulike temaene er at de som regel knyttes sammen. Gjennom studie av migrasjon kan du også se på relasjoner mellom kulturer (der ulike kulturer møtes), og dermed undersøke rundt andre fenomener, som for eksempel integrering, fremmedfrykt eller høyre-ekstremisme. Gjennom antropologi kan du knytte ulike fenomener i samfunnet sammen, og dette er noe av det jeg synes er gøyest – å se «de store linjene».

Hvilke mastere kan man ta?

Her er det nesten bare fantasien som setter grenser, man har et godt grunnlag til mye forskjellig! Her er et par eksempler fra NTNU:

Det finnes også mange muligheter for master utenlands, for eksempel master i visuell antropologi i Århus eller master i antropologi i Melbourne, Australia.


Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut instastoryen til Frøydis her eller følg linkene under for mer informasjon!

Har du noen spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet under, eller send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent). Sjekk gjerne også ut Youtube-kanalen vår der vi legger ut videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

Leave a Reply