Hvordan velge studie?

Søknadsfristen nærmer seg og du lurer kanskje på hvordan du skal finne ut hvilket studie du vil gå. Frykt ikke, her får du en gjennomgang av det du trenger å vite når du skal søke studier.

Det er ikke så altfor lenge igjen til søknadsfrist nå, den er 20.april 2022 kl.14:00. Hvis du vil søke høyere utdanning må du ha lagt inn studiene du vil søke på innen da. Du kan legge inn hele 10 studier på Samordna Opptak, så du trenger ikke bestemme deg for ett studie allerede nå. Det er lurt å fylle opp alle 10 plassene med studier du kunne tenke deg og så kan du bruke tiden fram til 01.juli på å finne ut hvilket studie du aller helst vil gå. Siden det er så mange studier, skoler og studiebyer å velge mellom er det naturlig å synes det er vanskelig å finne fram i alle mulighetene, og ikke minst vanskelig å vite hvor du skal begynne. Her får du derfor tips til hele prosessen rundt det å velge studier.

Hvor skal jeg begynne?

Det er noen spørsmål du bør stille deg selv når du skal søke studier:

 • Hva er jeg interessert i? Hvilke fag liker jeg og hvilke fag liker jeg ikke?
 • Hva vil du jobbe med?
  • Her kan du tenke stort; løse verdensproblem, et stort mål, eller noe lignende,
  • eller i litt mindre skala: med mennesker, kontor vs. mer praktisk.
  • Det kan være lurt å tenke over om dine personlige egenskaper passer til yrket du er interessert i, du skal tross alt trives med studiet og i en fremtidig jobb.
 • Hvor lenge vil du studere?
  • Du kan velge mellom årsstudium (1 år), bachelor (3 år), integrert master (5 år) eller profesjonsstudier (6 år). Du kan alltids bygge videre på et årsstudium med videre utdanning, det er mest tenkt på som en smakebit eller som et tillegg til annen utdanning. Tar du en bachelor kan du enten begynne i jobb eller fortsette med en master (2 år). Det finnes fordeler og ulemper med alle alternativene, så det handler rett og slett om hva som blir mest riktig for din egen del!

Når du skal tenke over hva du liker og vil jobbe med kan det være veldig nyttig å skrive ned ting, jeg tenker hvert fall bedre da. Et annet tips er å diskutere det med noen du kjenner og som vil at du skal finne ut av hva som passer for deg. Av egen erfaring er det utrolig hjelpsomt å snakke høyt og at noen bare hører på hva du har å si selv om de ikke kommer med så mange innspill. Til syvende og sist er det tross alt ditt valg, og det er du som kjenner deg selv best.

I prosessen med å finne ut hva du liker best er det mye mulig at du finner ut hva du ikke liker. Det er like viktig og nyttig på veien mot å velge studie. Eliminasjonsmetoden gir deg tross alt mange færre studier å velge mellom sånn at det blir lettere å finne fram til de du er interessert i.

Hvordan finner jeg informasjon om studier?

Når du har funnet litt ut av hva du er interessert i, og hva du ikke er interessert i er det på tide å se på studiene som finnes. Hvor du bør starte med å finne info er avhengig av hvor mye du har funnet ut av. Et av de første stedene du bør se på er utdanning.no, de har nemlig en kjempegod oversikt over utdanninger i Norge. Der kan du sortere på utdanning eller yrke, og de kan du igjen sortere på interesser. Sånn kan du kanskje finne inspirasjon til hvilke utdanninger som passer til dine interesser! De har også et jobbkompass, som kan være en fin måte å få jobbforslag basert på interessene dine 🌟

Neste steg er å se på nettsidene til studiene du vurderer og ikke minst nettsidene til skolen du vil søke deg inn på. NTNU sine nettsider har en oversikt over alle studiene som finnes på NTNU, den finner du her. Du kan sortere på studieby, studieområde, og type utdanning. I tillegg kan du søke på nøkkelord og så dukker de aller fleste relevante studier opp (i tillegg til noen ikke fullt så relevante). Oversikten fungerer dermed som en slags studiekatalog du kan filtrere til å inneholde det som er mest relevant for deg.

Nå har du forhåpentligvis funnet fram til noen studier du synes virker spennende! Du kan ikke vite om et studie er rett for deg før du prøver deg på det, men hvis du undersøker en del før du søker er du hvert fall godt forberedt og kan ta et informert valg når du omprioriterer studiene dine. For å finne ut om et studie er noe for deg kan du lese på studiene sine nettsider. Du kommer fram til de ved å trykke deg inn på studiet fra studieoversikten til NTNU. Eller så kan du bare søke på studienavnet og NTNU, da skal du havne på riktig sted.

Inne på studiene sine nettsider finner du mye informasjon om hva studiet handler om og hva du skal lære. I tillegg kan du se på studiets oppbygning, der finner du oversikt over alle fagene du skal. Ved å lese om hva du skal lære og se på fagene du skal ha får du en bedre forståelse for studiet enn ved å kun se på studienavnet, det er ikke alltid det er så beskrivende dessverre. Beskrivelsen av fagene består nok av mange ord og begreper du ikke er så kjent med, men den kan uansett gi deg et inntrykk av hva du lærer. På nettsiden finner du også informasjon om utveksling, studiemiljøet, jobbmuligheter og kontaktinformasjon til studieveilederen.

I tillegg til alt dette er det lurt å sjekke om skolen har sosiale medier hvor de legger ut informasjon om studier, sånn som vi på NTNU. Hos noen skoler er det, som her, studenter som viser fram hverdagen sin og som jobber for at du skal få best og mest mulig informasjon om studier før du tar valget. Hvis du vil vite mer om et spesifikt studie kan du søke opp studiet inne her. Du kan også sjekke ut instagramkontoen vår @ntnustudent, der er det hver tirsdag en ny student som forteller om sitt studie. Vi har vist fram ca. 100 studier på den måten, og alt det ligger lagret som høydepunkt på profilen vår. Følg med framover for å få med deg fremtidige takeovers, kanskje blir drømmestudiet ditt vist fram neste gang!

Hva hvis jeg velger feil studie?

Det kan være skummelt å skulle velge studie, det virker ofte som et veldig stort og endelig valg som har mye å si for resten av livet ditt. Det trenger ikke være sånn! Det er noen fordeler ved å finne riktig studie på første forsøk, men du er absolutt ikke alene om du finner ut at studiet ikke var helt det rette for deg. Hvis du har lest deg litt opp på studiene og søker deg inn på det du synes virker mest spennende og passende for deg har du gjort det du kan for å havne på riktig studie. Det er vanskelig å vite hva et studie handler om før du prøver det, og noen ganger oppdager du at du liker andre fag bedre enn fagene som er typiske for studiet ditt. Veien blir til mens du går, og uansett om studiet ender med å være feil for deg har du prøvd og du har lært noe nytt.

Hvis du er veldig usikker på hva du vil studere og ikke vil binde deg i for mange år kan du se om det finnes et årsstudium som gir deg en smakebit på det du er interessert i. Da blir du ferdig etter et år, og kanskje kan årsstudiumet ditt brukes i senere studier.

Hvis du ender opp med å føle at du har valgt feil studie kan dette innlegget være nyttig: “Hva hvis jeg velger feil studie?” . Der finner du tips til hva du bør gjøre og hvilke muligheter du har, avhengig av hva slags studie du går. Du kan alltids lese innlegget allerede nå så er du bedre forberedt! Kanskje blir du også mindre stresset for å velge feil studie, det løser seg tross alt som oftest.

Lykke til med studievalget! Husk at det ikke er krise om det blir feil, og at du ikke må bestemme deg endelig før omprioriteringsfristen. Send oss en DM på instagram hvis du lurer på noe om NTNU, studier, studentlivet eller noe annet! Vi er en hel gjeng studenter som svarer på alle meldingene vi får 💙 Du finner oss på Instagram (@ntnustudent), Facebook, Youtube, Tiktok, og i podkasten vår (Studentdagboka). Sjekk ut kanalene våre for mer informasjon om NTNU og studiehverdagen!


-Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 5.år

Leave a Reply