Hva hvis jeg velger feil studie?

Redd for å velge feil studie? Eller føler du på at du har valgt feil nå? Frykt ikke! Det finnes flere mulige løsninger når du ikke treffer blink i studievalget på første forsøk!

Redd for å velge feil studie? Eller har du begynt på et studie og tenkt at det ikke er noe for deg? Det er ikke alltid så lett å vite hva du liker eller hva du egentlig vil bli, så studievalget i seg selv kan bli ganske stress. Jeg er her for å gi deg noen tips og triks! Men aller først, hva vet vel jeg om studiebytte?

Jeg har faktisk byttet studie selv🤭

Jeg begynte på Elektronisk systemdesign og innovasjon selv i 2019, men merket etter første semester at jeg kunne tenke meg å bytte til noe annet. Det jeg gjorde var å undersøke alternativene mine: jeg ville bytte til enten Fysikk og matematikk, eller Kybernetikk og robotikk. Jeg så på hvilke fag man skulle ha på de to studiene, undersøkte litt hva man kan jobbe med etterpå, og fant ut hvilke fag jeg hadde hatt fra før på de to linjene. For å ikke komme mer på etterskudd i studieløpet enn nødvendig, tok jeg Ex.phil som alle må ha, i stedet for Elsys-faget jeg skulle ha våren 2020. Til slutt falt valget på Kybernetikk og robotikk, så jeg søkte på dette gjennom Samordna opptak, og er kjempefornøyd!

Hvordan velge rett i utgangspunktet?

Det er kanskje lettere sagt enn gjort? Jeg klarte det ikke, og vet om flere andre som også har bommet litt😅. Det viktigste å vite er at det ikke er uvanlig å tvile på valget sitt, og at det finnes alternativer hvis man velger feil. Men ideelt sett velger man vel rett i utgangspunktet – det beste du kan gjøre er å gjøre skikkelig research når du skal søke og prioritere studier, her har du noen tips🧐:

 1. Hva gjør deg nysgjerrig?🕵️‍♂️

  Er det noe du vil lære mer om? Dette er det perfekte utgangspunktet for et studievalg! Dette kan være alt mellom himmel og jord – et VGS-fag, en hobby, en interesse!

 2. Les om studiets oppbygning!📚

  Under hvert studie på ntnu.no finner du siden “Studiets oppbygning” – her finner du fagplanen for hele studieløpet, dette gir deg kanskje et litt klarere bilde på hva du skal lære på studiet.

 3. Finn ut hva du kan jobbe med etterpå!👩‍🎓

  Høres jobben spennende ut? Da kan studiet passe ganske bra også! Det kan også nevnes at mange utdanninger kan lede deg til samme jobb, så mitt beste tips da er å velge den utdanningen du synes ser gøyest ut!
  PS! Mange linjeforeninger lyser ut jobber for bedrifter på sine hjemmesider, så et tips kan være å sjekke ut jobbannonser der for å få en idé om hva folk som går ut av linja jobber med etter endt studie!

 4. Ikke hør (for mye) på mamma og pappa!

  Det viktigste er at DU liker det du skal studere! De rundt deg har garantert mange meninger om hva du passer til, så det er kanskje noen tips å hente, men til slutt er det viktig å først og fremst lytte til din egen magefølelse!

Men når du først har valgt feil, da? Hva gjør du???

Tips nummer 1: ha litt is i magen! Noen fag er rett og slett modningsfag, og mye faller på plass til eksamen. Hvis du føler at dette ikke er noe for deg, så trenger det faktisk ikke å være så dumt å stå i det i alle fall ut semesteret! Kanskje faller fagene dine mer i smak når du har lært de skikkelig💪

Men om du nå er ganske sikker på at du vil (eller i hvert fall vil undersøke mulighetene for å) bytte studie, så bør du lese videre🤝

Hjelp, jeg har valgt feil samfunnsfag-studie!!

Det kan faktisk hende at du ikke taper noe tid i det hele tatt!

Flere bachelor-utdanninger i samfunnsfag har noe vi kaller breddeår! Dette har man i så fall i 2. året av bacheloren, og hvis du er heldig kan faktisk første året av en annen bachelor telle som ditt breddeår! Derfor kan du i noen tilfeller begynne i førsteåret på et nytt studie etter ett år, og så gå rett på tredjeåret! Altså:

Feil studie i ett år + Førsteåret på drømmestudiet + Tredjeåret på drømmestudiet = 3 år og bachelor i boks😮

Så:

 • Finn ut om studiet du vil bytte til har breddeår
 • Finn ut om ditt første studieår kan godkjennes som breddeår

Hvis dette ikke er en mulighet for deg, les videre!

Hjelp, jeg har valgt feil og har ikke breddeår!!

Mange teknologistudier har faktisk en del fag til felles – kanskje spesielt sivilingeniørstudiene! Dette gjør at man noen ganger kan bytte studie uten veldig mye styr. Det du først og fremst bør gjøre er å ta en prat med studieveileder på det studie du vil bytte til! Videre har du et par alternativer for hva du kan gjøre:

 • Meld deg opp i et fag som er typisk for det studiet du vil bytte til – La meg utdype: Vil du bytte til biologi? Ta et biologifag! Vil du bytte til pedagogikk? Ta et pedagogikkfag! Kanskje liker du det veldig godt (så godt at du vil bytte?) eller kanskje du oppdager at det ikke var helt det store likevel, og at du trives best der du er nå…
 • Søk om intern overgang – da kan du bytte over til for eksempel 2. året på et annet studie (men dette er ikke mulig på alle studier!). For å gjøre dette kan du ikke henge for mange fag bak på det studiet du bytter til, og vær obs på at hvis det er flere som søker overgang enn det er plasser, så konkurrerer man med VGS-karakterene sine.
 • Søk Samordna opptak – du har kanskje noen ekstra alderspoeng siden sist, så hvis du er heldig blir det litt lettere for deg å komme inn nå? Snakk med studieveileder etter du har takket ja til studieplassen, så kan det hende at du har nok fag til å få begynne i et trinn over 1. året!

Men det er ingen krise om du ikke får begynt i et høyere klassetrinn! Det viktigste er å trives med det du gjør hver dag. Det aller viktigste å vite er at mange trives med en gang, noen bytter, og begge deler er helt greit! Du skal dessuten jobbe i mange tiår etter endt studie, så det å bruke litt ekstra tid på å finne noe du virkelig digger å drive med kan vel ikke gjøre så mye skade, eller?😉 (OK, kanskje litt skade? Lånekassen har noen regler for studiestøtte rundt påbegynte, men ufullførte studier, så sett deg for all del inn i disse!)

Til slutt: selv om søknadsfristen er den 20. april, så kan du omprioritere søknaden din så mye du vil frem til 1. juli – du har altså masse tid til å ta et litt mer kvalifisert studievalg innen da! LYKKE TIL med studievalget! Vi heier på deg!


Det var det for denne gang! Har du spørsmål til oss om NTNU eller studentlivet? Du kan nå oss på Facebook og Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

Aurora, 3. året, Kybernetikk og robotikk

One thought on “Hva hvis jeg velger feil studie?

Leave a Reply