Hvorfor valgte jeg mitt studie?

Det nærmer seg søknadsfrist og du er kanskje fremdeles usikre på hva du skal gå. Derfor tenkte jeg og forteller deg om hvordan jeg tok mitt valg, nemlig bachelor i Europastudier m. Statsvitenskap og årsstudiet i sosialantropologi. Kanskje det hjelper deg med hva du vil?

Jeg husker fremdeles hvor usikker jeg var når det kom til å velge studie. I utgangspunktet ante jeg ingenting av hva jeg ville, hva jeg ville bli, hva jeg syntes var spennende osv. Det eneste jeg egentlig visste var at jeg var god i samfunnsfag, norsk, engelsk… de typiske fagene der, og at jeg var helt elendig i matte, økonomistyring osv. Jeg husker også at jeg en liten periode hadde syntes det hadde vært gøy og bli lege, men det krever mattekunnskaper så det var bare å utelukke med en gang.

Ved en tilfeldighet fikk jeg plass i faget politikk og menneskerettigheter. Dette åpnet øynene mine for det politiske systemet, hierarkiet, byråkratiet, internasjonal politikk og verdensordenen. Dette var noe som virkelig fascinerte meg, og jo lenger jeg hadde det, jo mer fikk jeg bruke staheten min i diskusjoner, noe som jeg må si er et talent. Jeg kan snakke for meg, men her lærte jeg å være saklig i argumentene mine. Og jo lenger jeg hadde faget, jo morsommere syntes jeg det var. Når søknadsfristen da begynte å melde seg så begynte jeg å se på studier hvor jeg kunne brukt dette. Den nye drømmen var å jobbe i FN, hvert fall på den tiden, nå er jeg usikker igjen. Jeg begynte hvert fall og se på statsvitenskap rundt på de forskjellige universitetene, men følte det var noe med det som ikke stemte, uansett hvor gøy det hørtes ut. Så kom jeg over Europastudier på UIB, men de skulle legge ned linja på sitt universitet. Med litt googleing frem og tilbake fant jeg ut at NTNU tilbydde denne linja, som da eneste universitet i Norge. Det morsomme var at de hadde dybdefag jeg kunne velge i tillegg (spansk, fransk, tysk, eller statsvitenskap), dermed fant jeg min perfekte kombinasjon: Europastudier m. Statsvitenskap. Og la meg si deg, det har ikke vært lett. Det er et vanskelig fag, men så utrolig interessant!!! Jeg elsket hvert sekund av det, selv om jeg måtte ta opp litt fag her og der.

Det jeg prøver å si er vel egentlig at jeg brukte mest tid på å finne ut hva som virkelig interesserte meg. Noe som kom til ved en tilfeldighet. Hadde jeg ikke gått politikk og menneskerettigheter 3.året på videregående så hadde jeg aldri valgt Europastudier. Og jeg brukte masse tid på å virkelig sette meg inn i de forskjellige linjene. Jeg så på oppbygningen og hva de forskjellige fagene faktisk handlet om før jeg søkte. Det var sånn jeg visste at dette faktisk kunne være noe for meg. Hvis ikke så hadde jeg så og si søkt i blinde.

Dette er derfor mitt tips til dere. Skriv dere en liste over deres favorittfag på skolen. Hva var morsomt i disse fagene, og se om det tilfeldigvis finnes et studie om det, se på oppbygningen og så om det trigger interessen. Det er sånn man kommer i gang. Jeg selv er ferdig med en bachelor nå, men etterpå visste jeg at jeg ville bygge videre på dette. Men ikke med en master. Jeg ville vite mer om hvorfor verden er som den er, og hvorfor mennesker behandler hverandre i forskjellige situasjoner, og hvordan vi kan forstå kulturer som er annerledes enn vår egen. Så før jeg bestemmer meg for en master bestemte jeg meg for å gå et årsstudiet i sosialantropologi, som ble like tilfeldig som første gangen jeg valgte. Jeg vil på en måte si dette var enklere siden jeg allerede hadde litt kunnskap om de forskjellige linjene og var inne i systemet, men det var uansett tilfeldig at dette også var noe som fanget min oppmerksomhet.

Som du kan se så bli veien til underveis. Om det er et tips jeg kan gi deg på veien så er det å bruke tid på å undersøke, tenke deg om, og ta et valg som er riktig for deg og bare deg, ikke baser det på hva andre tror er riktig for deg, eller fordi vennene dine har valgt en ting. Ta et valg for deg.


Om du vil vite mer om dette kan dere høre på første episode av Studentdagboka der vi snakker om akkurat vår vei til NTNU. Den episoden finner du HER, og om det er noe mere dere lurer på kan dere alltid kontakte oss på Instagram og Facebook. Og er dere interessert i å se mer om studielivet så finner du oss også på Youtube-kanalen vår.

Håper dere fikk litt innsyn i mitt valg, masse lykke til med ditt⭐︎

Elise, sosialantropologi, 1.året

Leave a Reply