Hva betyr alle de forskjellige “NTNU ordene”?

Som VGS-elev eller ny student er det gjerne mange nye ord og begrep som blir flittig brukt blant de rundt deg, men som kanskje ikke er like åpenbart for deg. Her har du en liten “ordbok” som kanskje kan hjelpe deg litt på veien.

Campus = skolen basically. “er du på campus?” kan oversettes til “er du på skolen?”.

Semester = på VGS har en de samme fagene et helt skoleår, men på NTNU blir en ferdig med faget etter kun ett semester. Et semester er altså et halv år kan en si, vi har høstsemester fra august-desember og vårsemester fra januar-mai.

Foreleser = Læreren i faget som underviser.

Forelesning = Typisk undervisningstime fra VGS, disse er gjerne ganske interaktive hvor foreleseren står å snakker mye med presentasjon.

Emne = Det samme som fag fra VGS, eksempelvis matte eller markedsføring.

Øvingstime = Her jobbes det med oppgaver eller caser knyttet til faget som det er øvingstime i. I motsetning til forelesning så blir det gitt lite undervisning her, men foreleser og/eller studentassistenter er tilgjengelig for å hjelpe til med å løse oppgaver.

Her ser du litt av Campus på NTNU i Ålesund.

Studentassistent = Studenter som har hatt faget tidligere og har fått god karakter. Disse er ansatt av NTNU for å bistå foreleser med å hjelpe studenter som har faget i øvingstimer eller rette arbeidskrav.

Arbeidskrav = Som lekser på VGS. Hvor mange arbeidskrav hvert emne har varierer, men det skal være overkommelig. Som regel må du bestå et viss antall arbeidskrav for å få lov til å ta eksamen.

Linjeforening = Alle forskjellige studier har en linjeforening som de tilhører. Linjeforeningen styres gjerne av studenter ved studiet som jobber frivillig. Målet til linjeforeningen er å lage sosiale og faglige arrangement for de som går på studie, for å øke samholdet og trivselen.

Studentorganisasjon = I tillegg til linjeforeninger finnes det også frivillige studentorganisasjoner. Disse er gjerne ikke knyttet til spesifikke studieprogram, men noe som alle studenter kan bli med på uavhengig av hva de studerer. Det finnes for eksempel studentorganisasjoner som jobber med å lage arrangementer for å knytte studenter mot næringslivet.

Blackboard = Dette er litt som Fronter eller Itslearning som mange kanskje har brukt på VGS. Her får du varsler og kunngjøringer i de forskjellige fagene og et “emne-rom” for hvert enkelt fag som du har. Her finner du alt av dokumenter tilknyttet faget og leverer inn arbeidskrav. Det er denne kanalen som blir mest brukt i det daglige liv som student, heldigvis får du den også som app.

Her ser du et eksempel fra hvordan et “emne-rom” i Blackboard kan se ut.

Innsida = Dette er en nettside som du får tilgang til som NTNU student. Her får du informasjon fra NTNU og meldinger/beskjeder. Du kan også sjekke timeplanen din her.

Studentweb = Denne er universell for alle studenter som tar høyere utdanning, uavhenging av hvilken skole de går på. Her kan du melde deg opp til fag, betale semesteravgift, se hvilken dato eksamen blir og ikke minst se karakterene dine på eksamen.

Konte eksamen = Dersom du stryker på den opprinnelige eksamen så kan du “konte” den. Da blir det satt opp en ny konte eksamen på et senere tidspunkt som kun er for de som strøyk på den første.

Pensum = Dette er du kanskje kjent med fra videregående, men pensum er det du skal lære og kunne til eksamen. Pensum består gjerne av fagbøker og artikler. Når du er student får du ikke tildelt pensum/læreboka lengre, nå må den kjøpes selv.


Håper dette gir deg litt hjelp i jungelen av nye “student ord”. Jeg merker bare selv hvor naturlig og enkelt jeg bruker disse ordene nå, men i begynnelsen kunne det være litt forvirrende, og da spesielt som førsteårsstudent.

Dersom du kommer på et ord som ikke står skrevet her, men som du lurer på hva betyr så er det bare å kommentere blogginnlegget eller sende oss en DM på instagram – følg oss gjerne både der og på YouTube <3

-Tirill, Markedsføring, Innovasjon & Ledelse, 2.året

Leave a Reply